Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia îi cere Interpolului ajutorul pentru localizarea „cârtiţei” CIA

4
14 Sep 2019 17:58:25
Autor: Ştefana Radu
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Rusia a cerut Statelor Unite, prin intermediul Interpol, să furnizeze informaţii în legătură cu locul în care se află fostul membru al administraţiei lui Vladimir Putin, despre care se crede că este informator CIA.

Presupusa „cârtiţă” CIA, identificată de către presa rusă ca fiind Oleg Smolenkov, a fost sustras de către ofiţerii americani de informaţii în timpul unei vacanţe cu familia în Muntenegru, în iunie 2017, a scris CNN, săptămâna aceasta.
 
„Un cetăţean rus a dispărut pe teritoriul unui stat străin, alături de familia sa”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakarova, potrivit The Guardian. „Doi ani mai târziu, presa americană  publică o poveste că el e în Statele Unite... Interpolului i-au fost prezentate întrebări legate de dispariţia unui cetăţean străin şi prezenţa sa pe teritoriul Statelor Unite”.
 
Smolenkov ar fi lucrat la Ambasada Rusiei sub ambasadorul Iuri Uşakov, la Washington. Apoi l-a urmat pe ambasador înapoi la Moscova, în 2008, când Uşakov a fost numit consilier pe probleme de politică externă al lui  Vladimir Putin. Uşakov a refuzat să facă vreun comentariu joi, când a fost întrebat dacă-l cunoaşte pe Smolenkov.
 
CNN a spus că presupusul spion CIA oferea informaţii SUA de zeci de ani şi avea contact direct cu Putin. Postul a mai precizat şi că le-a confirmat agenţior secreţi americani că preşedintele Rusiei a supravegheat ingerinţa Kremlinului în alegerile prezidenţiale din 2016, din SUA, care l-au adus pe Trump la putere.
 
Zakarova a spus că informaţiile din presa americană sunt legate de politica domestică din SUA, înainte de scrutinul prezidenţial de anul viitor: „Aceasta este propagandă clasică”, a precizat ea.
 
Kremlinul a confirmat în această săptămână că Smolenkov a lucrat în administraţia prezidenţială, dar a menţionat că acesta a fost concediat acum câţiva ani şi nu avea acces la Putin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus, a spus despre raportul CNN că este „ficţiune”.
 
Vineri, RTVi, un trust media rus, cu sediul la New York, a publicat o fotografie a unui bărbat care se presupune a fi Smolenkov. 
 
 
De asemenea, a publicat şi un interviu cu un bărbat pe numele de Evgheni Agafonov, care a spus că este fostul soţ al actualei soţii a lui Smolenkov, Antonina, şi tatăl celui mai amre copil al său, Ivan. Agafonov a acuzat familia Smolenkov să l-a luat pe băiat în SUA fără permisiunea sa. Bărbatul a mai precizat că nu a mai vorbit cu fiul său din iunie 2017.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mircea Lupan
14.09.2019, 18:11:06

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Giurgiuveanu
14.09.2019, 18:30:41

Poate face schimb, Volodea: il da pe Snowden la schimb cu spionul :))

+3 (3 voturi)
Sorin Barbul
14.09.2019, 21:40:25

Să ceară mult și bine!

+1 (1 vot)
spaima vitelor
14.09.2019, 23:00:35

Intrebare: ce crime a comis gigelul respectiv pt a fi dat in urmarire prin Interpol??? Si daca a comis crime: unde sunt dovezile si decizia Justitiei care il declara criminal?

+2 (4 voturi)