Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia a explorat toate posibilităţile de amplasare a armelor nucleare în Crimeea

79
25 Feb 2021 11:18:39
Autor: Viorica Marin
Rusia a transformat Crimeea şi zonele separatiste din Donbas într-un mare avanpost militar
Rusia a transformat Crimeea şi zonele separatiste din Donbas într-un mare avanpost militar

Vadim Skibiţki, reprezentant oficial al Direcţiei Principale de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, susţine că Federaţia Rusă a studiat toate posibilităţile de amplasare a armelor nucleare pe teritoriul Crimeii ocupate. Acesta subliniază că prezenţa armelor nucleare în Crimeea reprezintă o ameninţare nu numai pentru zona Mării Negre, ci şi pentru întreaga regiune, pentru Europa.

Cu toate acestea, subliniază Skibiţki, „ocupanţii consideră că un astfel de demers ar fi inoportun”. „În momentul de faţă, Federaţia Rusă consideră că desfăşurarea şi transferul de arme nucleare pe teritoriul Crimeii ar fi demersuri inoportune, astfel că îşi asigură nevoile cu ajutorul bazelor militare din Ţinutul Krasnodar şi din regiunea Rostov, situate pe teritoriul Federaţiei Ruse” – a explicat Vadim Skibiţki. 
 
Totodată, potrivit reprezentantului direcţiei de informaţii a armatei ucrainene, „ruşii au studiat deja toate posibilităţile şi starea infrastructurii folosite în timpul Uniunii Sovietice, acordând o atenţie aparte obiectivului <<Feodosia-13>>, fost depozit de arme nucleare din Crimeea”. „Cel mai mare interes l-au avut faţă de instalaţia Feodosia-13, au verificat-o şi au inspectat-o, au stabilit ce activităţi sunt necesare acolo” – a adăugat Skibiţki. Acesta subliniază că prezenţa armelor nucleare în Crimeea reprezintă o ameninţare nu numai pentru zona Mării Negre, ci şi pentru întreaga regiune, pentru Europa.
 
Şeful delegaţiei ucrainene în Grupul de contact trilateral pentru soluţionarea conflictului din Donbas, Leonid Kravciuk, a declarat că Rusia a transformat Crimeea şi zonele ocupate din estul Ucrainei într-un mare avanpost militar şi a amintit că Moscova încalcă în mod constant dreptul internaţional.
 
Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei independente, a făcut acuzaţiile respective în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicate împlinirii a şapte ani de la încheierea acordurilor de pace de la Minsk.
 
„A devenit o practică obişnuită ca trenurile şi convoaiele de marfă ruseşti să încalce segmentul necontrolat al graniţei ruso-ucrainene, livrând arme şi trimiţând forţă umană către teritoriile ocupate. De fapt, Rusia a transformat Crimeea şi republicile autoproclamate Doneţk şi Luhansk într-un mare avanpost militar” – a afirmat Leonid Kravciuk. Potrivit acestuia, Ucraina speră că reintegrarea Crimeii şi a Donbasului va avea loc în curând.
 
„Sper că reintegrarea va avea loc în curând şi cu cât mai repede, cu atât mai bine. Ucraina va continua să depună eforturile necesare pentru rezolvarea conflictului şi aşteptăm acelaşi lucru şi de la partea rusă” – a adăugat şeful delegaţiei ucrainene la negocierile de la Minsk.

Rusia măreşte în mod constant capacităţile de luptă ale forţelor sale armate, staţionate ilegal în Crimeea ocupată, creşte numărul acestora şi le înarmează cu noi tipuri de arme şi creează condiţii pentru consolidarea potenţialului său nuclear în regiune, se precizează în cel mai recent document de planificare strategică al Serviciul de Informaţii Externe din Ucraina, SZRU.

Serviciul de Informaţii Externe din Ucraina precizează că guvernul de la Moscova nu a luat în considerare niciodată dezvoltarea economiei din Crimeea, în ciuda declaraţiilor susţinute. Prin creşterea numărului de soldaţi în peninsulă ocupată şi crearea condiţiilor pentru consolidarea potenţialului său nuclear în zonă, Kremlinul intenţionează să facă din Rusia o putere dominantă în Regiunea Mării Negre.

Rusia a creat în Crimeea o armată puternică, formată din peste 32.500 de oameni, acoperind, astfel, componenta terestră, aeriană şi maritimă. Partea rusă creează condiţii pentru desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul ocupat temporar din Pensula Crimeea, deoarece de-a lungul timpului a întreprins lucrării de modernizare a infrastructurii nucleare. Potrivit documentului SZRU, interesul Rusiei pentru modernizarea infrastructurii şi facilitaţilor nucleare din Pensula Crimeea, face ca acest lucru să constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei.

Secretarul adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Serhi Krivonos, a declarat că “Rusia ar putea avea arme nucleare pe teritoriul Crimeei”.

Krivonos a explicat, la momentul respectiv, că Federaţia Rusă are un mare potenţial pentru depozitarea şi desfăşurarea armelor nucleare în Crimeea: ,,Încă din perioada sovietică, au existat mai multe facilităţi care au fost folosite pentru depozitarea armelor nucleare. Una dintre acestea este aşa-numita Feodosia-13, acum satul Krasnokamianka.”

În această localitate, susţinea Krivonos, se află o mare bază de depozitare la care s-a lucrat timp de 6 ani, de la începutul anilor 1950, care are aproximativ 30 km de tuneluri de dimensiunea unui metrou şi care a aparţinut Direcţiei 12 a Ministerului Apărării al URSS, responsabilă de armamentul nuclear. Ultimele piese de armament din bază au fost retrase la mijlocul anilor '90, iar instalaţiile au fost parţial conservate şi în mare parte furate.

,,Conform informaţiilor noastre, după anexarea Crimeei, Rusia a început să efectueze anumite lucrări la aceste facilităţi", a precizat Krivonos.

De asemenea, oficialul ucrainean a declarat că o altă bază militară din Crimeea unde ar putea fi staţionate armament nuclear este baza navală din Balaklava, utilizată de submarinele ruseşti.

Conform informaţiilor publicate în ’’Cartea Albă 2021’’ a Serviciului de Informaţii Externe din Ucraina, SZRU, aproape toate sistemele de rachete antiaeriene cu capacitate nucleară din perioada sovietică au fost introduse în serviciul forţelor armate din Crimeea. Pe fondul reechipării în curs a acestor sisteme de rachete sol-aer cu rachete moderne, noi sisteme de rachete au fost puse în funcţiune.

Astfel de lansatoare acoperă deja cea mai mare parte a Mării Negre. De asemenea, Rusia a desfăşurat în Crimeea avioane şi nave militară care pot fi echipate cu arme nucleare ( diferite tipuri de rachete n.a).

,,Demersurile Rusiei de a implementa sisteme de apărare aeriană în Crimeea anexată, de a moderniza Flota Rusă de la  Marea Neagră şi de a desfăşura nave cu rachete de croazieră, cum ar fi Kalibr-NK şi Kalibr-PL, demonstrează planurile Moscovei de a-şi asigura propriile capacităţi de control a accesului atât în ​​Marea Neagră, cât şi în Mediterana”, se mai precizează în documentul de planificare strategică al SZRU.

Mai mult, planurile Rusiei de a dezvolta şi utiliza arme nucleare tactice, inclusiv pe teritoriul ocupat temporar din Crimeea, „permit Kremlinului să crească presiunea asupra comunităţii internaţionale şi să domine agresiv teatrele de operaţiuni din Marea Neagră, Marea Mediterană şi Europa.
Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

79 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
25.02.2021, 11:22:52

Lui Putler e frica si de umbra lui de cand NATO e stapanul Marii Negre...

+5 (31 voturi)
Gabriel din Bugeac
25.02.2021, 11:28:55

De când își dau haholii cu părerea despre ce fac rușii în Crimeea? Au inundat Rusia și Europa.. sa zică merci ca pot circula și munci liber în Rusia..

-9 (25 voturi)
Lucifer
25.02.2021, 11:32:26

DE CE se pregăteşte Rusia de război? Fiindcă, dacă nu face război, moare. Rusia nu este un stat care să se poată dezvolta prin forţe proprii. Rusia a fost mare când a atacat permanent în Europa şi Asia, jefuind alte ţări de teritorii şi bogăţiil. Războiul este unica formă de existenţă a Rusiei. Repet: fără războaie Rusia moare.

-9 (31 voturi)
Gabriel din Bugeac
25.02.2021, 11:39:57

Și când a atacat permanent Europa?

-8 (24 voturi)
jan11
25.02.2021, 11:50:15

Grohaiel-In ultimile doua secole armata rusa a navalit in teritoriile actualei Romanii de 13 ori,fara sa ceara permisiune si lasand ruine si jale in urma ei.Practic,toate campaniile militare ale Rusiei contra turcilor s-au facut prin trecerea pe teritoriul Romaniei,care este parte a Europei.Cel putin cele doua razboaie mondiale au insemnat agresiuni impotriva Europei.

+6 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (79)

Modifică Setările