Rusia, la graniţa dintre fanatism şi absurd în aşteptarea sfârşitului lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni din întreaga lume care cred în profeţiile apocaliptice se pregătesc de sfârşitul lumii FOTO Shutterstock
Oameni din întreaga lume care cred în profeţiile apocaliptice se pregătesc de sfârşitul lumii FOTO Shutterstock

Isteria creată în jurul zilei de 21 decembrie a căpătat proporţii absurde pe cele nouă teritorii cu fus orar diferit ale Rusiei, unde au fost semnalate comportamente neobişnuite ale populaţiei.

Într-o închisoare de femei situată în apropiere de graniţa cu China, deţinutele au suferit „o psihoză în masă“ atât de intensă, încât a fost nevoie de prezenţa unui preot pentru a calma spiritele. Într-un oraş industrial la est de Moscova, cetăţenii cuprinşi de panică au golit rafturile de chibrituri, kerosen, zahăr şi lumânări.

Pentru cei care nu sunt şcoliţi într-ale profeţiilor Noii Ere, există zvonuri că pe data de 21 decembrie 2012, ciclul de 5.125 de ani al calendarului mayaş ajunge la final şi lumea se va sfârşi. Rusia, o naţiune cu înclinaţie spre gândirea mistică, a început deja să se pregătească pentru acest moment, potrivit „The New York Times“.

Săptămâna trecută, guvernul rus a decis să pună capăt acestor speculaţii, ministrul pentru situaţii de urgenţă declarând că există metode de monitorizare a tot ceea ce se întâmplă pe Glob şi că lumea cu siguranţă nu se va sfârşi pe 21 decembrie. Cu toate acestea, el a avertizat că Rusia rămâne în continuare vulnerabilă la viscole, inundaţii, transport şi la alimentarea cu hrană, dar şi la penele de curent, încălzire şi aprovizionarea cu apă.

„Nu poţi vorbi la nesfârşit de sfârşitul lumii şi spun asta în calitate de doctor. Fiecare dintre noi are un sistem nervos distinct şi acest tip de informaţie ne afectează diferit. Unora le provoacă zâmbetul, altora atacuri de cord, în timp ce unii dintre noi sunt împinşi spre acţiuni negative“ este de părere Leonid Ogul, membru al comisiei de Mediu din Parlament.

Rusia nu este singura ţară care se confruntă cu această problemă

În sudul Franţei, spre exemplu, autorităţile vor bloca accesul pe muntele Bugarach deoarece se aşteaptă ca acesta să fie invadat de fanatici ce speră într-o salvare, muntele fiind considerat un loc sacru, cei îi va proteja de sfârşitul lumii pe cei norocoşi.

Pe 21 decembrie, în statul Yucatán din Mexic, unde trăieşte o mare populaţie maya, nu se pune accentul pe discuţii privind sfârşitul lumii, ci se organizează un festival cultural mayaş, care va avea o continuare şi în anul 2013, pentru a arăta populaţiei că totul va fi bine.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre ruşi, ale căror emoţii privitoare la acest eveniment pot fi foarte puternice. În luna noiembrie, părintele Tikhon Irshenko a fost martorul unor comportamente stranii ce se petreceau în penitenciarul din satul Gornoye. „Odată, când prizonierii erau în formaţie, unuia i s-a părut că se crapă pământul şi atunci toţi au fost cuprinşi de frică şi din cauza panicii au început să alerge care-ncotro“, a povestit preotul.

După această întâmplare, le-a predat deţinuţilor despre semnele apocalipsei potrivit Noului Testament şi spiritele s-au calmat.

În Ulan-Ude, capitala Republicii Buriaţia din sudul Siberiei, sunt la ordinea zilei ştirile despre cetăţenii care se aprovizionează cu mâncare şi lumânări, astfel încât să supravieţuiască o lungă perioadă de timp fără lumină, aşa cum au fost instruiţi de către călugărul tibetan supranumit Oracolul din Shambhala, care a apărut la diverse posturi tv.

Săptămâna trecută, parlamentarii din Moscova au abordat problema şi au trimis o scrisoare către cele trei posturi principale de televiziune, cerându-le să oprească difuzarea materialului despre profeţie. „Ai impresia că acest sfârşit al lumii este un proiect publicitar. Priviţi numai la câţi şarlatani încearcă să facă bani din chestia asta, de la pseudo-magicieni la vânzătorii de alimente“, a declarat Mikhail Degtyaryov de la Partidul Democrat Liberal.

Cum deja suntem în luna decembrie, ruşii abordează acest termen limită cu un umor sarcastic. Un antreprenor din oraşul siberian Tomsk a vândut câteva mii de kituri de urgenţă, la 29 de dolari bucata, care conţin şprot, vodcă, hrişcă, chibrituri, lumânări, o sfoară şi o bucată de săpun.

Mesajul de pe pachet este un comentariu clasic al ruşilor cu privinţă la sfârşitul lumii „Mai rău de atât nu se poate“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite