Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia. Un grup de mascaţi a năvălit la sediul unui ONG, în timpul proiecţiei unui film despre Holodomor

14
15 Oct 2021 19:26:10
Autor: Cristina Ene
Actorul britanic James Norton în filmul despre Holomodor  Mr Jones Foto captură  Allstar/Film Produkcja
Actorul britanic James Norton în filmul despre Holomodor  Mr Jones Foto captură  Allstar/Film Produkcja

Un grup de mascaţi a năvălit joi la sediul unui ONG din Rusia în timpul proiecţiei „Mr Jones”, un film despre Holodomor (moartea prin foame), o perioadă de foamete severă din Ucraina în epoca lui Stalin, relatează The Guardian.

Coproducţia „Mr Jones” cu actorul James Norton în rol principal şi regizată de poloneza Agnieszka Holland spune povestea jurnalistului galez Gareth Jones, considerat primul jurnalist care a relatat despre foametea din Ucraina sovetică dintre anii 1932-1933, soldată cu moartea a milioane de ţărani.
 
Într-o înregistrare video se vede cum circa 30 de bărbaţi stau în faţa ecranului unde rula filmul, la sediul organizaţiei „Memorial” - ce documentează actele de represiune ale epocii sovietice - strigând „ruşine” şi anunţând participanţii că „proiecţia s-a încheiat”.
 
 
Avocatul Memorial, Irina Şerbakova, a povestit că, după sosirea poliţiei, uşile au fost blocate cu cătuşe şi autorităţile au reţinut personalul şi participanţii ore în şir.
 
„A fost ciudat, pentru că poliţia a început să ne interogheze pe noi, şi nu pe cei care au întrerupt filmul. Arată ca un atac planificat asupra noastră aprobat de autorităţi ca să ne intimideze. Nu este primul şi cu siguranţă nici ultimul atac asupra naostră”, a spus aceasta.
 
Memorial luptă pentru apărarea drepturilor omului, denunţând încălcările acestora în Rusia şi s-a confruntat cu numeroase presiuni din partea autorităţilor în ultimii ani, fiind una dintre primele organizaţii clasificată ca „agent rus”, în 2015, conform unei legislaţii adoptate în 2012 ce prevede verificarea finanţării provenite din străinătate.
 
Un sondaj realizat în mai de Centrul Lavada a arătat că 56% dintre respondenţii ruşi au fost de acord cu afirmaţia că dictatorul sovietic a fost „un mare lider”, dublul celor care credeau asta în 2016.
 
Cercetătorii estimează că între patru şi şapte milioane de ucraineni au pierit în timpul foametei favorizate de colectivizarea impusă de sovietici. Ucraina a numit Holodomor „genocid”, o judecată respinsă de Kremlin şi sursa a numeroase fricţiuni între cele două ţări.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Comanac
15.10.2021, 19:31:48

Si de ce acel ONG nu este interzis ?

-12 (18 voturi)
m wakki
15.10.2021, 20:12:41

păi și ferma voastră de troli este tot ONG, ăla de ce nu este interzis ?

+12 (18 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
15.10.2021, 20:29:58

http://asapteadimensiune.ro/wp-content/uploads/Putin_8.jpg

+12 (14 voturi)
imsi2 imsi2
15.10.2021, 19:49:40

Una ii sa zici ca Stalin a impus niste masuri criminale (ridicarea rezervelor de grane) care au fost amplificate de harnicia comisarilor si alta ii sa dai vina pe mujicii rusi care si aia mureau de foame in satele lor. Marea foamete a existat si a fost descrisa chiar de romancieri rusi in imaginni dramatice. Sa spui ca foametea n a existat ii sa spui ca n a existat nici gulagul.

-10 (18 voturi)
Victor Nagy
15.10.2021, 20:12:55

.................... "Lavrov a explicat de ce Occidentul încearcă să facă presiuni asupra Rusiei CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Occidentului nu-i place dezvoltarea stabilă a Rusiei și consolidarea acesteia pe arena internațională, de aceea încearcă să facă pe toate căile posibile presiuni asupra noastră, inclusiv prin sancțiuni și provocări informaționale, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Colegilor noștri occidentali într-adevăr nu le place dezvoltarea internă stabilă a Rusiei, consolidarea pozițiilor noastre pe arena internațională. Încearcă să facă presiuni asupra noastră folosind o gamă largă de instrumente nelegitime - de la sancțiuni unilaterale și provocări informaționale, până la amestecul în afacerile interne", a declarat Lavrov, în discursul rostit la Congresul Mondial al Conaționalilor Ruși."

-10 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările