Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia va înainta SUA propuneri peste o săptămână, ca o continuare a summitului virtual Putin-Biden pe tema Ucrainei

7
9 Dec 2021 10:34:44
Autor: Viorica Marin
Joe Biden şi Vladimir Putin, summit în sistem videoconferinţă
Joe Biden şi Vladimir Putin, summit în sistem videoconferinţă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că Rusia va înainta propuneri Washingtonului în decurs de o săptămână, ca o continuare a discuţiilor purtate marţi cu preşedintele Joe Biden pe tema Ucrainei.

 
Liderul rus a transmis jurnaliştilor că discuţiile au fost deschise şi constructive şi că principalul aspect a fost că a existat o posibilitate de a continua dialogul. Vladimir Putin a etichetat sugestiile potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace Ucraina drept „provocatoare”.
 
Pe de altă parte, ministerul de Externe al Rusiei a transmis, miercuri, 8 noiembrie, o notă de protest Ambasadei SUA la Moscova, avertizând asupra consecinţelor periculoase ale provocărilor de-a lungul graniţelor ruse, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova. „Activitatea militară a SUA şi a ţărilor membre NATO de-a lungul perimetrului graniţelor ruse, inclusiv zborurile aviaţiei militare şi manevrele periculoase ale navelor Forţelor Navale, continuă să crească în intensitate.
 
 De la încercări de a testa puterea sistemului de securitate al graniţelor noastre, Armata americană şi aliaţii lor din NATO au trecut la provocări împotriva aeronavelor civile, ceea ce pune în pericol securitatea spaţiului aerian şi vieţile umane. În legătură cu aceste acţiuni provocatoare, Ambasadei SUA la Moscova i s-a înmânat, la 8 decembrie, o notă de protest în care se avertizează asupra consecinţelor periculoase ale unei astfel de activităţi nechibzuite” – a declarat Zaharova, într-un comentariu postat pe site-ul Ministerului rus de Externe. Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde provocărilor SUA şi NATO la graniţele sale şi va folosi toate mijloacele disponibile dacă aceste acţiuni nu se opresc.
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră extinderea NATO spre est, inclusiv prin includerea Ucrainei, drept o problemă foarte sensibilă pentru securitatea Rusiei. Şeful statului rus, în timpul conferinţei de presă susţinută după încheierea convorbirilor cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a povestit despre unele aspecte ale discuţiei sale cu omologul american, Joe Biden. 
 
„Da, am vorbit într-adevăr despre chestiuni regionale, am vorbit despre conflictul din sud-estul Ucrainei şi situaţia legată de acesta, dar şi un alt subiect foarte sensibil pentru noi – extinderea blocului NATO spre est, inclusiv pe seama Ucrainei” – a declarat Vladimir Putin. Potrivit afirmaţiilor sale, „aceasta este una dintre problemele cheie ale asigurării securităţii Rusiei în perspectivă medie şi chiar strategică”. Rusia este îngrijorată de posibilitatea intrării Ucrainei în NATO, deoarece acest lucru înseamnă că acolo vor apărea armele Alianţei, a adăugat preşedintele rus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Utilizator Adevărul
9.12.2021, 10:45:31

Comentariu considerat abuziv.

Torquemada
9.12.2021, 10:51:01

Ucraina ar putea foarte bine sa fie lasata in pace,libera,asa cum a fost lasata Finlanda,care nu facea parte din NATO si care s-a dezvoltat remarcabil.De ce sa fie inglobata in NATO si sa fie aruncata in aer stabilitatea zonei din care si noi facem parte?Sa o lase si Rusia si USA,sa gaseasca o solutie pasnica.

-16 (20 voturi)
Lucifer
9.12.2021, 10:51:02

Se pare că SUA şi Rusia "o dau la pace" în vederea unei alianţe comune contra Chinei. Pe Ucraina nu o văd bine....

-2 (4 voturi)
Conductoru'
9.12.2021, 11:01:45

Rusia ar trebui sa multumeasca NATO ca s-a extins spre est, astfel i-a scos din letargie si i-a fortat sa-si modernizeze armata si dotarile, cred ca militarii rusi sunt constienti si bucurosi de asta.

-3 (5 voturi)
IonIon Codreanu
9.12.2021, 11:41:27

Puteau cheltui banii pentru lucruri UTILE, nu pentru înarmare... Războiul este o idioțenie îngrozitoare, care răpește vieți și imense mijloace.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările