Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia începe să agite apele în Transnistria

2
7 Mar 2014 13:48:27
Autor: Mediafax
Transnistria, regiune separatistă din Republaca Moldova
Transnistria, regiune separatistă din Republaca Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, avertizează în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

"Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi", a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter, potrivit agenţiei Interfax.

Declaraţia oficialului rus intervine în condiţiile în care există temeri privind tensionarea conflictului transnistrean, în contextul crizei din Ucraina. De altfel, mai mulţi oficiali au atras atenţia că Rusia are în vedere să crească presiunile asupra Republicii Moldova, în condiţiile în care Chişinăul urmează să semneze în următoarele luni Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova au participat vineri la audieri în Parlament şi au declarat că autorităţile de la Chişinău se aşteaptă la provocări în stânga Nistrului, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, relatează IPN, în pagina electronică. Oficialii au dat asigurări că instituţiile de la Chişinău sunt pregătite să reacţioneze la posibile provocări atât din partea Transnistriei, cât şi a altor regiuni ale Republicii Moldova.

Rusia participă cu un contingent militar la "forţa de menţinere a păcii" din regiunea transnistreană, în urma conflictului armat dintre Chişinău şi Tiraspol din 1992. Autorităţile de la Chişinău au cerut în mai multe rânduri înlocuirea acestor forţe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.

Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.
 

citeşte şi:

Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol va fi judecat astăzi de aşa-zisele instanţe transnistrene

Împreună cu Ion Iovcev va fi judecată şi contabila liceului ”Lucian Blaga”. Cei doi figurează într-un dosar de ”contrabandă” fabricat de aşa-zisele instanţe de la Tiraspol, fiindcă n-ar fi declarat cei 114.000 aduşi în februarie pentru salariile profesorilor şi confiscaţi de miliţienii şi vameşii transnistreni.

Rusia anunţă că a permis importul de vinuri din regiunea separatistă şi că va oferi acest drept şi Găgăuziei

Serviciului Sanitar din Rusia, Rospotrebnadzor a anunţat că în primele două luni ale acestui an pe piaţa rusească au fost acceptate 13 loturi de vinuri din Transnistria. Aceasta în timp ce Rusia nu a anulat embargoul la toată producţia alcoolică moldovenească, impus la 10 septembrie 2013.

Expert militar: „Transnistria ar putea deveni cap de pod al Rusiei pentru atacarea Ucrainei“

Viorel Cibotaru, director de programe la Institutul de Politici Publice şi ex-director al Centrului de Informare şi Documentare privind NATO de la Chişinău, susţine că Republica Moldova se află în pericol, în contextul situaţiei din Ucraina, deoarece are trupe ruseşti pe teritoriul său.

Veteranii războiului de la Nistru: scenariul transnistrean se repetă în Crimeea

Eroii din Transnistria s-au adunat ieri să cinstească memoria camarazilor ucişi în 1992, dar îngrijorarea li se citea pe chipuri. Atât foştii combatanţi, cât şi experţii fac previziuni sumbre pentru Ucraina şi Moldova, în timp ce autorităţile au mesaje prudente şi cer găsirea unor soluţii pe cale diplomatică.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

xmann
7.03.2014, 18:55:25

Putin este pe val, incearca acum sa maximizeze profitul de pe urma crizei declansate de asazisa opozitie ucraineana. din pacate, pentru noi si pentru moldoveni, Putin are apetitul marit in aceasta perioada si nu se va lasa pana nu-si va indeplini obiectivul, granita ruseasca pe Dunare.

Florin Olar
7.03.2014, 19:36:39

Eu zic ,acest putina face ce face,probeaza EU.USA dar daca domnul CHINEZ zice niet parasov,atunci urmasul stalinist o sa-si traga coada intre oua.Pariu?Pe ouaule lui...nu Nastase,a lui Putina?