Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia a învins fără tancuri în Moldova – prin şantaj economic, capcane şi stratageme politice

17
22 Nov 2019 08:08:51
Deutsche Welle
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, se laudă cu banii promişi de Moscova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, se laudă cu banii promişi de Moscova

Igor Dodon şi Ion Chicu „ameninţă” că vor transforma, din februarie 2020, ţara într-un şantier. Ei spun că drumurile vor fi reabilitate cu bani dintr-un credit de jumătate de miliard de dolari promis de Rusia.

Cei doi s-au grăbit să împartă deja banii ruseşti pentru construcţia unei centuri în jurul Chişinăului şi reabilitarea a zece drumuri naţionale, deşi deocamdată se discută cu ruşii doar la nivel de idee.

În 2009, când Vladimir Putin era prim-ministru al Rusiei, iar Moldova rezista sub regimul comunistului Voronin, Rusia a mai promis Chişinăului un credit de jumătate de miliard de dolari, dar acordul nici măcar nu a ajuns în Duma de Stat de la Moscova. Unii experţi spun că nici nu a existat vreun proiect de acord în acest sens.

Populism marca Dodon

De data aceasta, în timp ce miercuri, în cadrul unei emisiuni la M1, Igor Dodon le povestea moldovenilor cum vor fi investiţi banii ruseşti în zece drumuri naţionale (prima tranşă - de 300 de milioane USD), premierul Ion Chicu, care tocmai aterizase la Chişinău, după vizita efectuată la Moscova, spunea că este vorba doar de un „acord principial” cu partea rusă: „Am obţinut acordul principial al părţii ruse de a deschide o linie de credit de aproximativ 500 de milioane de dolari, care vor fi direcţionate în exclusivitate pentru proiectele investiţionale. Urmează ca ministerele finanţelor din cele două state să discute condiţiile acordării acestui împrumut, care va fi contractat, bineînţeles, doar dacă va fi unul convenabil pentru Moldova”, a spus Chicu.

La rândul său, vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, a spus că ar vrea să vadă propunerile autorităţilor moldovene cu privire la condiţiile de acordare a împrumutului, dar şi „garanţiile de rambursare”.

Deputatul Alaiba: Ei nu vor reforme! Ei vor corupţie!

Potrivit deputatului ACUM, Dumitru Alaiba, „finanţarea din exterior trebuie să vină în ajutorul ţării, pentru a promova schimbările şi reformele necesare. (...) Finanţarea de la Putin vine cu un scop opus - să menţină sisteme corupte, să finanţeze stagnarea fără nicio condiţionalitate de schimbare sau reformă. (...) Vom fi extrem de atenţi la condiţiile în care guvernarea are de gând să îndatoreze ţara. Avem acces la finanţare foarte ieftină din Vest. Nerambursabilă chiar. Tot ce trebuie să facem pentru a o accesa sunt reformele. Ei (guvernarea Dodon – n.n.) nu vor reforme! Ei vor corupţie! Iar corupţia are un cost – un cost pe care îl vom plăti noi toţi, susţine Alaiba.

Chicu şi Dodon s-au lădat miercuri seară şi cu obţinerea unui preţ mai mic la gazele naturale furnizate Moldovei de către „Gazprom”. Este vorba de o reducere de la 235 de dolari mia de metri cubi – la 173 de dolari, reducere pe care, însă, nu o vor resimţi şi consumatorii casnici, explicaţia lui Dodon fiind că, din diferenţa de preţ vor fi acoperite pierderile de pe urma nemajorării tarifelor în perioada guvernării PDM.

Experţi: Ieftinirea gazelor este firească

Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, această ieftinire a gazelor nu se datorează relaţiei lui Dodon cu Putin, ci conjuncturii pieţei, ieftinirea fiind una firească: „Trebuie să înţelegem cum se formează preţul pentru Republica Moldova. El se stabileşte trimestrial, adică la fiecare trei luni se schimbă, în funcţie de preţul gazului pe piaţa UE cu un an în urmă. Prin urmare, având în vedere că anul acesta în Uniunea Europeană gazul s-a ieftinit semnificativ, respectiv şi la noi, după Anul Nou, va începe ieftinirea”, a explicat Tofilat.

Acelaşi argument este invocat şi de Vadim Brînzan, ministru al Economiei în guvernul condus de Maia Sandu: „Premierul Chicu nu putea să negocieze un preţ redus la gaze - preţul oricum urma să se micşoreze de la 1 ianuarie, deoarece 9 luni în urmă preţul gazelor pe pieţele internaţionale a scăzut esenţial. Respectiv, la 1 ianuarie urma să fie micşorat preţul şi pentru noi. Nu este meritul lui Chicu, ci aşa funcţionează formula stabilită în contractul cu Gazprom”, a spus Brînzan.

Dodon şi dezoligarhizarea sunt „realităţi incompatibile”

Vizita premierului moldovean la Moscova a generat discuţii şi în ceea ce priveşte interesul Rusiei de a rupe coaliţia contrară firii dintre ACUM şi PSRM. Vicepremierul rus, Dmitri Kozak (care a contribuit, în iunie 2019, la formarea coaliţiei ACUM-PSRM împotriva oligarhului Plahotniuc), a spus că nu a avut nicio tangenţă cu ruperea acestei alianţe, dar a precizat: „Slavă Domnului că s-a întâmplat în acest fel (PSRM+PDM şi-au unit forţele şi au votat Guvernul Chicu – n.n.) şi s-a rezolvat fără alegeri anticipate”. (...) „Aşa se întâmplă când oamenii au diverse principii în ceea ce priveşte politica externă”, a adăugat Kozak.

Preşedintele Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă, reamintea recent că „din 2016, până la 7 iunie 2019, sistemul oligarhic pe care vrem să-l distrugem din rădăcini era „binom”! Altfel spus, Dodon era, alături de Plahotniuc, unul dintre acţionarii acestui odios sistem!”. Potrivit lui Chirilă, „Dodon şi Rusia nu au niciun interes să distrugă sistemul, pentru că aceasta ar însemna şi dispariţia lui Dodon de pe scena politică. Interesul lor e să-l preia şi să-l pună în slujba lor. El susţine că Dodon şi dezoligarhizarea sunt „realităţi incompatibile”„Dodon este pe cal albşi el îşi consolidează puterea”, atenţionează Victor Chirilă.

În opinia unor analişti politici, finalitatea strategiei Rusiei în Moldova era nu atât debarcarea lui Plahotniuc de la putere în iunie 2019, cât crearea „concubinajului” politic dintre PSRM şi ACUM cu scopul albirii, pe de o parte, a imaginii PSRM (perceput atunci ca anexă a PDM) în perspectiva următoarelor alegeri şi compromiterea, pe de altă parte, a principalelor două partide pro-europene (PAS şi PPDA) prin alierea cu PSRM şi, în cele din urmă, scoaterea lor din schemă slăbite şi compromise.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Markus Roman
22.11.2019, 09:02:25

S-avem pardon, dar Rusia a invins in Moldova si prin exemplul rau pe care il dau escrocii din conducerea UE, cand se poarta autocratic, dictatorial si inegal cu Romania, ca si cu o javra raioasa. Puneti-va intrebarea: ce statut ar avea Moldova in UE, daca Romania il are pe acela de gunoiul omega a Europei? Si ce avantaje ar avea Moldova intrand in Uniunea Republicilor Sovietice Europene, dupa ce moldovenii au vazut ce a insemnat URSS ptr ei? Ca sa li se dicteze de la Bruxelles cum li se dicta de la Moscova?

-7 (9 voturi)
IonIon Codreanu
22.11.2019, 09:20:16

Markus, în UE suntem PARTENERI, egali cu toți ceilalți! Numai că în condiții de egalitate de tratament, contează cum știi să profiți de oportunități! Pe teren, în condiții de egalitate de tratament, unii marcă goluri, alții PRIMESC! Depinde de ce poate fiecare! Este vorba e egalitate, nu egalitarism. Cât despre ajutorul rusesc pentru drumuri, este cel puțin straniu: Rusia stă catastrofal la rețeaua rutieră!

0 (4 voturi)
Lucifer
22.11.2019, 09:35:07

Măi "ăştia" de la DW, de ce vă miraţi atât? Păi Germania voastră a împins Moldova în ghearele Rusiei!

+3 (5 voturi)
Iosiv Varga
22.11.2019, 10:55:00

Lucifer Aveti perfecta dreptate ,dar nu putem huli Germania ca vezi doamne suntem in aceeasi oala ,mai bine hulim Rusia care a lasat MOLDOVA sa decida,si MOLDOVENII AU DECIS RUPEREA DE ROMANIA! ...spre deosebire de GERMANIA DEMOCRATA care fara nici un dubiu a ales unirea cu fosta RFG! iNTELIGENTA POLITICA,MANIPULARE ,prostie ...asta e istoria moldovenilor,dar la care a contribuit din plin si Romania recunoscand ca MOLDOVA nu face parte integranta din Romania ! Tradare la nivel inalt !Am tradat GERMANIA lui HITLER din motiove intemeiate ,dar pe moldoveni de ce i-am tradat? Istoria nu iarta,greselile se platesc scump,miopia politica la fel!

-1 (5 voturi)
Iosiv Varga
22.11.2019, 10:46:39

Intrebare de de peste 29 de ani :Romania,romanii de ce nu fac nimic?Ne complacem mereu in situatia de a recunoaste ca rusii ne sunt net superiori si fara tancuri,numai prin inteligenta politica ! Unde sunt politicienii romani ,ce fac ca fratii moldoveni sa simpta ca au un sprijinmai puternic in Romania si nu in ..Rusia?,

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)