Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia plănuieşte să livreze rachetele S-400 către Turcia în iulie

38
11 Jun 2019 21:29:54
Autor: News.ro

Rusia a informat marţi că plănuieşte să livreze sistemul defensiv de rachete S-400 către Turcia în iulie, declanşând astfel numărătoarea inversă privind ameninţarea Statelor Unite de a impune sancţiuni Turciei dacă va merge mai departe cu această achiziţie, relatează Reuters.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate după ce Ankara a început procesul de achiziţie a rachetelor S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu sistemele NATO.

SUA au ameninţat că îşi vor retrage oferta de a vinde Turciei avioanele militare F-35 dacă Ankara nu va anula acordul cu Rusia până pe 31 iulie. Dacă Turcia va accepta livrarea de rachete S-400, vor urma sancţiuni ale SUA care ar putea prelungi recesiunea economică a ţării şi o reevaluare a statutului de membru NATO.

Turcia a afirmat că o rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor din SUA care condamnă achiziţia de rachete şi cere sancţiuni este o ameninţare inacceptabilă.

Yuri Ushakov, un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat: „Acordul la care s-a ajuns între Rusia şi Turcia va fi îndeplinit la timp în contextul dat. Nu există probleme bilaterale”.

După ce a fost întrebat dacă rachetele sol-aer vor fi trimise în iulie, el a răspuns: „Da, asta plănuim”.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce şeful conglomeratului rus de stat Rostec, Sergei Chemezov, a declarat că Moscova va începe livrarea de rachete S-400 în Turcia în două luni. Oficialii turci au declarat că livrarea ar putea începe chiar în iunie.

Rezoluţia numită „Exprimarea îngrijorărilor privind alianţa SUA-Turcia” a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor luni.

În rezoluţie se face apel la Turcia să anuleze achiziţia rachetelor şi sunt cerute sancţiuni dacă Ankara acceptă livrarea. O astfel de achiziţie ar submina NATO, se precizează.

Drept răspuns, Ministerul turc de Externe a informat marţi că politica sa externă şi sistemul judiciar sunt atacate în rezoluţie prin acuzaţii „injuste şi nefondate”.

„Este inacceptabil să iei decizii care nu cresc încrederea reciprocă, să menţii un limbaj al ameninţărilor şi al sancţiunilor pe agendă şi să setezi diverse termene limită artificiale”, se arată în comunicatul ministerului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

din Laho Timisorean
11.06.2019, 21:54:29

"...reevaluare a statutului de membru NATO..." Oare??? Chiar atita de idioti sa fie amerlocii incit sa impinga si Turcia in bratele Rusiei???

+1 (5 voturi)
jan11
11.06.2019, 22:11:09

Comentariu considerat abuziv.

Goicea Niculae
11.06.2019, 22:19:18

Erdogan demonstrează ca sub conducerea sa ,Turcia este independenta , suverana și nu se lasă intimidata de amenințări deșarte.

+2 (4 voturi)
jan11
11.06.2019, 22:27:34

Goicea-La minte ta mai KKlay.Erdogan face pact cu diavolul,adica cu Rusia voastra.Arata-mi un singur stat care a avut treaba cu voi si a ajuns bine.Unul singur.

-5 (7 voturi)
Galeriu Crestinu
11.06.2019, 23:48:34

Imperiul American clar e in cadere libera.....in timp ce fostele Imperii Tarist si Turc dovedesc ca nu decad...ba chiar supara prin dezvoltarea lor ce continua in pofida tuturor embargourilor dusmane...

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (38)