Rusia îşi va asuma o parte din riscurile legale privind vaccinul său anti-COVID-19: „Avem încredere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia are atât de multă încredere în vaccinul său împotriva COVID-19 că este pregătită să-şi asume parţial răspunderea legală în cazul unor consecinţe nedorite mai degrabă decât să lase toate riscurile în seama cumpărătorilor, spune şefului fondului care finanţează proiectul vaccinului rus, potrivit Reuters.

Mulţi producători de vaccinuri cer asumarea răspunderii totale din partea naţiunilor către care vând şi astfel o protecţie completă faţă de responsabilităţile legale în cazul unor efecte adverse neaşteptate. Problema e abordată diferit de fiecare naţiune: În SUA, de pildă, răspunderea legală pentru vaccinurile anti-COVID-19 revine guvernului. Producătorii sunt protejaţi prin prisma beneficiilor asupra societăţii aduse de o imunizare pe scară largă a populaţiei.

În măsura în care cursa globală de dezvoltare a unui vaccin se înteţeşte, zeci de candidaţi fiind testaţi deja pe voluntari, susţinătorii vaccinului rus numit Sputnik-V consideră problema răspunderii legale ca pe un teren cheie în lupta pentru dominaţie pe piaţă.

„Rusia are o încredere atât de mare în vaccinul său încât nu a cerut celeilalte părţi să-şi asume complet răspunderea, iar acesta este un factor diferenţiator major versus orice vaccin vestic”, a declarat pentru Reuters Kirill Dmitriev, şeful Fondului Direct de Investiţii din Rusia (RDIF), fondul suveran de investiţii care finanţează vaccinul.

„Toţi cer protecţie totală faţă de riscurile legale”, a spus el.

Dmitriev nu a specificat dacă cumpărătorii vaccinului rus îşi vor asuma totuşi o răspundere parţială şi nu a dat alte detalii despre cauzele de responsabilitate legală. Purtătorii săi de cuvânt au declarat că acesta nu mai are nimic de adăugat.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii din statul brazilian Bahia, ce plănuieşte să cumpere 50 de milioane de doze din vaccinul rus, a declarat pentru Reuters că riscurile legale sunt asumate de entităţile ruseşti.

Vaccinul anti-Covid-19 este dezvoltat într-un ritm fără precedent în luni de zile în loc de ani, dând naştere unei probabilităţi mai mari de consecinţe nedorite care face ca problema unor eventuale compensanţii financiare să devină un punct cheie în negocierile unor acorduri de distribuţie între ţări.

De pildă, compania farmaceutică britanică AstraZeneca ce produce un vaccin împreună cu Universitatea Oxford a primit garanţii de protecţie completă faţă de eventuale răspunderi legale din partea multora dintre ţările cu care a semnat acorduri, potrivit unui director senior citat de Reuters.

Comentariile lui Dmitriev vin în contextul îngrijorărilor exprimate de unii oameni de ştiinţă privind siguranţa şi eficienţa vaccinului rus aprobat pentru utilizare înainte de finalizarea ultimelor studii clinice.

În cazul vaccinului Sputnik-V dezvoltat de institutul de stat Gamelia, o parte din responsabilităţile legale vor fi împărţite între RDIF, care pune vaccinul pe pieţele de peste graniţe, şi companiile farmaceutice din portofoliul fondului, care îl produc.

„Suntem încrezători în efectele pe termen lung. Ne punem banii pe spusele noastre atunci când când nu cerem protecţie totală în parteneriatele noastre cu diferite ţări”, a precizat Dmitriev.

Până în acest moment, RDIF a semnat acorduri pentru distribuirea a peste 200 de milioane de doze de vaccin, jumătate în America Latină, jumătate în India şi are alte comenzi care ajung la 1 miliard de doze.

Fábio Vilas-Boas, ministrul sănătăţii din statul brazilian Bahia, care a plasat deja o comandă de 40 de milioane doze a declarat pentru Reuters că cele care vor răspunde legal sunt companiile farmaceutice ce produc şi vând vaccinul.

„În eventualitatea unor efecte adverse, nimic nu-i va opri pe aceia care vor considera că au avut de suferit să intenteze un proces colectiv asupra unei companii farmaceutice”, a precizat acesta care a negociat testarea şi declaraţia de intenţie cu RDIF.

De fapt, deocamdată, niciun stat brazilian - nici Bahia, nici Paraná, unde urmează să fie efectuate studii clinice ale vaccinului rus pe 10.000 de voluntari - nu a semnat un contract de distribuţie a vaccinului, au transmis negociatorii acestor state cu partea rusă, acordurile fiind doar înţelegeri scrise în aşteptarea aprobării vaccinului din partea autorităţilor de reglementare braziliene.

Protecţia voluntarilor

Rusia şi-a pus la bătaie reputaţia ştiinţifică aprobând pentru utilizare domestică un vaccin netestat pe scară largă, fiind prima ţară care a autorizat un vaccin anti-COVID-19.

Studiile clinice de fază a treia sunt în desfăşurare în Rusia, cu participarea a cel puţin 40.000 de voluntari. Primele rezultate sunt aşteptate în octombrie sau noiembrie.

Participanţii nu sunt remuneraţi, dar li se plăteşte o asigurare, inclusiv o compensaţie de 2 milioane de ruble (26,430 de dolari) în caz de moarte, a declarat un voluntar pentru Reuters.

Studii clinice vor fi efectuate şi în străinătate, testări fiind plănuite în India în colaborare cu compania farmaceutică Dr Reddy’s, respectiv în statul brazilian Paraná, acestea urmând a începe după aprobările din partea autorităţilor de reglementare.

Vaccinul rus a fost administrat deja mai multor persoane implicate în eforturile de dezvoltare a vaccinului, Dmittriev însuşi fiind imunizat cu el.

Acesta a spus că nu este preocupat de riscurile unor compensaţii financiare ce pot viza fondul său.

„Ştim că asta nu se va întâmpla, întrucât vaccinul a fost studiat decenii întregi. Stim că nu vom fi puşi în faţa a miliarde de cereri de despăgubire deoarece noi dispunem de o platformă testată faţă de ceilalţi, care nu o au. Simplu”, a apreciat el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite