Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia reinterpretează romanul „1984” al lui George Orwell: „El nu scria despre noi, ci despre occidentali. Nu descria totalitarismul, ci sfârşitul liberalismului”

24
24 May 2022 12:31:11
Autor: Maria Ţaga

Romanul „1984” al lui George Orwell descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ea le-a spus ruşilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”,  relatează The Guardian.

„Mulţi ani am crezut că Orwell a descris ororile totalitarismului. Este unul din cele mai mari fake-uri la nivel global... Orwell a scris despre sfârşitul liberalismului. A descris cum liberalismul va duce umanitatea într-o fundătură”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, la o dezbatare care a avut loc la Ekaterinburg în weekend-ul trecut, potrivit Digi24. 

Maria Zaharova a fost întrebată de un participant la dezbatere ce să le răspundă prietenilor şi rudelor care trăiesc în străinătate când îi spun că Rusia trăieşte într-o versiune modernă a romanului lui Orwell.

„Orwell nu a scris despre URSS (Uniunea Sovietică - n.r.). A scris despre societatea în care a trăit, despre colapsul ideii de liberalism. Şi voi aţi fost făcuţi să credeţi că Orwell a scris despre voi”, a spus Maria Zaharova, sugerându-i celui care a pus întrebarea să le spună rudelor din străinătate: „Voi în Occident sunteţi cei care trăiţi într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”.

Campania mediatică agresivă a Rusiei de a justifica invadarea Ucrainei a atras comparaţii cu romanul „1984” şi cu celebra replică „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranţa este putere”.

În ciuda eforturilor Moscovei de a prezenta invadarea Ucrainei ca pe o campanie defensivă de a „elibera” Ucraina şi interzicerii folosirii cuvintelor „război” sau „invazie”, vânzările romanului „1984” în Rusia au crescut abrupt, o librărie raportând chiar o creştere de 75%, mai scrie sursa citată. 

De asemenea, autorităţile din Belarus au interzis săptămâna trecută romanul „1984”, iar librăriile au primit ordin să-l scoată de la vânzare.

Viktor Golişev, un proeminent lingvist rus, care a tradus cartea lui George Orwell în limba rusă, a contrazis afirmaţiile Maria Zaharova şi a spus că romanul nu este „în niciun caz” despre declinul liberalismului.

„Cred că este o carte despre un stat totalitar. Când a scris-o, statele toalitare erau deja în declin, dar între primul şi al doilea război mondial, jumătate de Europă avea guverne totalitare. La vremea respectivă nu exista niciun declin al liberalismului, în niciun caz nu exista”, a declarat Viktor Golişev.

Nu este prima dată când liderii ruşi atacă liberalismul. În 2019, Vladimir Putin declara pentru Financial Times că liberaslismul este „învechit”.

Publicat în 1949, romanul este văzut ca un avertisment pentru consecinţele totalitarismului şi ale supravegherii în masă. Se crede că George Orwell s-a inspirat în crearea guvernului totalitar descris în carte din realităţile Germaniei naziste şi ale Rusiei staliniste. 

 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Nicolae Lazar
24.05.2022, 12:30:43

Rusia are dreptate, in 1949 cand a aparut romanul 1984 totalitarismul era de mult timp instalat in URSS. George Orwell cunoscand bine leprele de la Hollywood si Berkeley stia ce urmeaza sa vina si la fel a stiut si McCarthy care l-a alungat pe tiganul de Chaplin din USA.

-6 (14 voturi)
Coco
24.05.2022, 12:48:01

Totusi, Lukasenko nu prea are supraplin de liberalism si atunci interzicerea romanului ''1984 '' in Bielorusia apare ca o frantura logica in politica lui. Dar la cate pacate are asta pare o incercare de mictiune impotriva vantului.

+7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
24.05.2022, 12:48:17

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
24.05.2022, 12:50:15

Orwell ăsta a fost un internaţionalist comunist englez, luptător în "brigăzile roşii" comuniste din timpul războiului civil din Spania, unde a fost şi rănit. Ca părere, romanul "1984" este prezentarea unei lumi totalitare, nu liberale( unde libertatea este esenţa societăţii).

+6 (6 voturi)
Panait M
24.05.2022, 12:53:56

Ospiciul Rusia. Acum serios, cum se poate ca un popor de 140 de milioane să fie condus de niște troglodiți psihopați cu nivelul intelectual precum al maimuței ăsteia? Toată lumea avea imaginea unei Rusii totalitare, dar chiar și așa, elita politică rusească era privită cu un grad rezonabil de seriozitate. Dar această desfășurare propagandistică a rușilor e halucinantă, parcă o mână de boschetari repetenți, ăi mai proști, mincinoși și degradați oameni au pus mâna pe conducerea unui stat. Ăștia au auns să-l eclipseze și pe Kim Jong Un.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările