Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia şi-a anunţat retragerea dintr-un tratat din care face parte şi România

12
16 Jan 2021 11:43:59
Autor: Ion Gaidau
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Rusia şi-a anunţat vineri retragerea din Tratatul „Cer Deschis”, oficializându-şi astfel ieşirea din al doilea acord privind controlul armamentului.

Vineri, cu câteva zile înainte de învestirea lui Joe Biden, Rusia şi-a anunţat retragerea din Tratatul „Cer Deschis”.

Moscova şi-a motivat decizia ieşirii din acord evocând obstacole puse de Washington. Anterior, administraţia Trump retrăsese SUA din „Cer Deschis” în mai anul trecut, demers care a devenit oficial în noiembrie. Potrivit Washingtonul, Moscova nu respecta termenii tratatului şi nici nu arăta intenţia că ar vrea să facă acest lucru.

NATO „a luat notă de intenţia declarată a Rusiei de a se retrage din Tratatul «Cer Deschis»” şi a reamintit „ataşamentul Aliaţilor de controlul armamentului, pentru dezarmare şi o neproliferare eficientă la nivel internaţional, care sunt esenţiale pentru securitatea noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Conceput în 1992, Tratatul „Cer Deschis” a intrat în vigoare în 2002, în scopul de a „promova încrederea şi previzibilitatea” privind activităţile militare ale statelor semnatare. Tratatul permitea efectuarea de zboruri de observare în baza unui calendar şi trasee stabilite. Zborul era anunţat cu 72 de ore înainte de decolarea aeronavei militare, iar planul misiunii cu 24 de ore înainte.

„Aliaţii continuă să se consulte strâns asupra viitorului controlului armamentelor. Rămânem de asemenea deschişi dialogului în cadrul Consiliului NATO-Rusia privind reducerea riscurilor şi transparenţa”, a dat asigurări NATO.

Celelalte 33 de semnatare ale Tratatului „Cer Deshis” sunt Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kîrgîzstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Anterior, Rusia şi Statele Unite s-au retras din Acordul privind forţele nucleare intermediare (INF), care mai mult de trei decenii le-a obligat pe cele două state semnatare să distrugă rachetele staţionate la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri. Mărul discordiei a fost racheta rusească de tip 9M729, a căror rază de acţiune este, potrivit Washingtonului, mai mare de 500 de kilometri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Garbov
16.01.2021, 12:43:15

Asta inseamna ca avioanele romanesti F16 second hand cand vor putea zbura, la vara cand va fi peste 0 grade , deasupra Marii Negre vor fi doborate .

0 (4 voturi)
Kongo-Müller
16.01.2021, 13:03:18

Aceasta decizie este la fel de gresita si condamnabila ca si retragerile bufonului portocaliu din toate tratatele militare si strategice. Rusia face o prostie imensa si ne demonstreaza inca odata ca ar fi preferat ca USA sa continue urmatorii 4 ani sub marioneta Moscovei, Donald.

+6 (14 voturi)
Navrapascu Vasile
16.01.2021, 15:57:56

Kongo Asta cum? Cu o luna dupa ce SUA s-a retras din aceasta intelegere, tarile membre NATO, au primit indicatii de la "parteneru strategic"ca informatia adunata de tarile membre sa fie dispusa si pentru conducerea acestei organizatii???!! Adica americanilor...Cum mai Kongo Trump e marioneta Moscovei daca el ia oprit Nordstreem-ul ? Tu cand zici ceva scrie apoi citeste in glas.. Adica rusii trebuia sa permita membrilor NATO zborul deasupra lor iar americanii se fac ca nu au nicio treaba astupandu-si ochii cu palmele...rusii leau propus europenolor o varianta unde se putea de colaborat si mai departe insa ei au refuzat...

0 (6 voturi)
Goguţă
16.01.2021, 14:38:51

. Tratatul permitea efectuarea de zboruri de observare în baza unui calendar şi trasee stabilite. Mai precis ce insemna asta, ca un avion rusesc putea sa zboare deasupra bazelor militare din SUA sau invers ?

-5 (9 voturi)
IonIon Codreanu
16.01.2021, 16:07:52

Da, putea. Iar cele americane puteau zbura deasupra bazelor rusești. Americanii au renunțat, interzicând zborul avioanelor rusești, dar folosind avioanele NATO pentru asta. Evident, rușii au denunțat și ei înțelegerea, n-aveau ce face.

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările