Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia sprijină construcţia unei copii a bazilicii Sfânta Sofia în Siria

18
7 Aug 2020 14:02:31
Autor: News.ro
bazilica sfanta sofia instanbul foto shutterstock
bazilica sfanta sofia instanbul foto shutterstock

Pe 10 iulie 2020, preşedintele turc i-a redat bazilicii Sfânta Sofia statutul de moschee care era muzeu istoric din 1934. Cu ajutorul unor fonduri private, ruşii şi sirienii au propus reconstrucţia edificiului religios în provincia occidentală Hama din Siria, potrivit Le Figaro.

Rusia şi Siria vor să construiască o copie a Hagiei Sfânta Sofia
Potrivit publicaţiei libaneze Al Modon, pregătirile pentru sit ar trebui să înceapă în august. Ideea a fost a sirianului Nabeul Al-Abdullah, un şef de miliţie pro-regim care a obţinut acordul de la episcopul Bisericii ortodoxe din Hama. 
 
Proiectul a fost depus în Duma, parlamentul rus, care a fost de acord să susţină proiectul. Vitaly Milonov, unul dintre reprezentanţii săi a declarat pentru RIA Novosti că el "consideră Siria un loc corespunzător pentru a construi o copie în miniatură a Sfintei Sofia" şi că "aici creştinii ortodocşi ar putea să ajute la contrucţie". Acest sprijin a fost de altfel confirmat de o vizită a unei delegaţii militare ruse în oraşul sirian Al-Suqaylabiyah unde ar trebui să fie ridicată. 
 
Proiectul este un răspuns indirect al Rusiei prin care îşi exprimă dezacordul în faţa deciziei controversate a preşedintelui turc de a transforma Sfânta Sofia în moschee. "Siria, contrar Turciei, este o ţară care arată clar posibilitatea unui dialog interconfesional pacifist şi pozitiv. Preşedintele Bachar al-Assad nu ar transforma niciodată o catedrală dintr-o denumire în alta", a spus Milonov. 
 
Potrivit geografului din Siria Fabrice Balanche, Rusia lui Putin se afirmă astfel ca o "protectoare a creştinilor". Într-un interviu pentru reforme.net, el arată cum construcţia unei noi catedrale Sfânta Sofia în Siria serveşte unor interese strategice precise. "În timp ce Erdogan se plasează ca un nou calif al musulmanilor, Putin nu poate face altfel decât să amintească rolul Rusiei de protejare a ortodocşilor". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

un roman doar
7.08.2020, 14:53:58

nu are nici o valoare o copie , e plina lumea de copii . Exemplu : lânga Slobozia a facut unul o copie a turnului Eiffel , câti romani se duc sa-l vada si câti se duc la Paris sa urce in original ? Daca Putin e tare cum se crede atunci sa-si convinga clona dictatorial-militarista de la Ankara sa restabileasca statutul Agiei Sofia la nivel de muzeu .

+2 (2 voturi)
pathfinder
7.08.2020, 15:18:24

Si Putin, si Erdogan, vor crapa la un moment dat. Aya Sofia le va supravietui.

-2 (4 voturi)
Xi Richard
7.08.2020, 15:48:08

un roman doar nici cea originala nu are valoare , bro !

-1 (3 voturi)
Xi Richard
7.08.2020, 15:48:54

pathfinder si miturile vor disparea la un moment dat ----------------- planeta si cosmosul va supravietui

0 (2 voturi)
Xi Richard
7.08.2020, 15:47:31

Hambar de pro... cu plus deasupra ------------------ Constructie antica pentru venerarea nimicului inexistent cu rezultate zero vid

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)