Rusia

articolul anterior articolul urmator

Rusia se teme că şi-ar putea pierde controlul asupra Europei pe fondul creşterii preţului la gaze

5
27 Oct 2021 17:27:17
Autor: Viorica Marin

Rusia vrea ca preţul gazelor pe piaţa din Europa, principalul său client, să scadă cu 60% faţă de nivelul actual, deoarece o apreciere prelungită ar putea afecta cererea pentru gazele livrate de Gazprom, au declarat pentru Bloomberg doi oficiali ruşi implicaţi în politica energetică a ţării.

 
Marţi, la hub-ul din Olanda, preţurile de referinţă la gaze naturale au ajuns la 88 de euro pentru un Megawatt oră, adică aproximativ 1.150 de dolari pentru o mie de meri cubi. La începutul acestei luni, cotaţiile au ajuns la nivelul record de 162 euro pentru Megawatt oră, adică aproximativ 2.000 de dolari pentru o mie de meri cubi.
 
Potrivit unuia dintre oficialii citaţi de Bloomberg, Rusia vrea ca preţurile la gaze în Europa să fie undeva între 300 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi, un nivel care ar permite grupului Gazprom să îşi menţină poziţia dominantă pe piaţa continentului, chiar dacă state precum Marea Britanie şi Polonia ar face trecerea la surse de energie mai curate. Un al doilea oficial a menţionat la rândul său un interval de preţ cuprins între 200 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi, adăugând că preţurile care s-ar apropia de zona inferioară a intervalului ar fi un scenariu mai puţin acceptabil.
 
Kremlinul s-a declarat în mod public îngrijorat de efectele negative ale creşterii explozive a preţurilor la gaze asupra grupului rus Gazprom, care anul trecut a furnizat aproape o treime din cantitatea totală de gaze consumată în Europa.
 
„În cele din urmă, o astfel de situaţie va conduce la un consum mai mic şi asta îi va afecta pe producătorii noştri, inclusiv Gazprom PJSC”, a spus săptămâna trecută preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la o reuniune a Guvernului de la Moscova. „De aceea nu suntem interesaţi de o creştere fără sfârşit a preţurilor la energie, inclusiv la gaze naturale”, a adăugat Putin.
 
Chiar dacă Putin şi alţi oficiali de rang înalt de la Mosocova au declarat că doresc preţuri mai mici la gaze în Europa, Rusia nu a livrat cantităţi suplimentare de gaze naturale pe piaţa spot din Europa pentru a calma tensiunile, citând nevoia de a da prioritate umplerii depozitelor interne înaintea iernii.
 
Începând de la finele lunii august, exporturile Gazprom spre Europa au fost mai mici comparativ cu situaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut, unii oficiali de pe continent dând vina pe grupul rus pentru că a agravat criza deoarece a refuzat în mod intenţionat să livreze cantităţi suplimentare. În replică, compania rusească susţine că livrează gaze naturale în conformitate cu cererile venite de la clienţii săi tradiţionali şi de la unele mari companii europene de utilităţi, care nu au cerut mai multe gaze din cauza preţurilor ridicate înregistrate în prezent.
 
Ultima dată când Gazprom a vândut gaze Europei şi Turciei la un preţ mai mare de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi a fost în 2018, când preţurile din contracte erau în mare parte legate de preţurile la un coş de produse petroliere. Anul trecut însă, după ce cererea de gaze în Europa a fost afectată de o iarnă blândă şi de pandemie, preţul perceput de Gazprom pentru exporturile de gaze spre ţările din afara fostei URSS a atins o medie de 143 de dolari pentru o mie de metri cubi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
27.10.2021, 17:41:48

Dacă prețul gazelor mai crește mult , s-ar putea să ne placă încălzirea globală, nouă europenilor !! 😎

+1 (1 vot)
Groza Carmen
27.10.2021, 19:50:42

Corect se teme Rusia, deja pierde tot controlul - toată lumea a înțeles jocul și presiunile politice și caută alternative, fac alianțe, simpozioane și dezbateri, atenție, fără Rusia! Va sta pe dinafară, Rusia, cu buza umflată!!

-7 (9 voturi)
echi
27.10.2021, 19:53:34

Cum o dai nu iese bine pentru Rasia! Pretz prea mic, le afecteaza bugetul, adicalea nu au papa pentru ruznacii de rand. Pret prea mare, atunci UE poate cumpara de la producatori mai scumpi, gen USA si atunci Rasia isi pierde ultima carte de manipulare a UE! asa ca Vladutz e prins la mijloc intre doua belele!

OmTacut2 มวยโบราณ
27.10.2021, 20:08:07

Ciudat, pana acum se tot tzipa in presa ca de ce Rusia nu mareste exportul de gaze naturale transportat catre Europa si ca Rusia ar profita de aceasta situatie. Din cate se observa nu Rusia mareste pretul la gaze naturale. ci la Amsterdam, "traderii" de futures sunt cei care fac miliarde de euro marind pretul la gaze naturale si la petrol. "Începând de la finele lunii august, exporturile Gazprom spre Europa au fost mai mici comparativ cu situaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut, unii oficiali de pe continent dând vina pe grupul rus pentru că a agravat criza deoarece a refuzat în mod intenţionat să livreze cantităţi suplimentare. În replică, compania rusească susţine că livrează gaze naturale în conformitate cu cererile venite de la clienţii săi tradiţionali şi de la unele mari companii europene de utilităţi, care nu au cerut mai multe gaze din cauza preţurilor ridicate înregistrate în prezent." Rusia a exportat atat cat i s-a cerut si toate contractele au fost onorate.

+8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
28.10.2021, 03:08:17

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările