Rusia şi Turcia duc o bătălie aprigă în spatele uşilor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU
Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan, s-au întâlnit săptămâna trecută la Sankt Petersburg pentru a revigora relaţiile dintre Moscova şi Ankara, care s-au deteriorat grav în noiembrie 2015, când Turcia a doborât un avion de luptă rus care ar fi pătruns în spaţiul aerian turc venind din Siria.

Numai că această reconciliere dintre cele două părţi nu pare să aibă loc şi în spatele uşilor închise ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, unde, potrivit informaţiilor obţinute de „Foreign Policy“, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a criticat săptămâna trecută Turcia pentru că permite ceea ce el a numit un flux continuu de arme şi terorişti către Siria.

Aceste critici scot în evidenţă tensiunile care încă definesc interacţiunile Rusiei cu Turcia, chiar şi în această perioadă în care cele două ţări încearcă să-şi refacă relaţiile după aproximativ un an în care s-au aflat la un pas de război, menţionează publicaţia citată. 

Totodată, atitudinea Rusiei relevă că Moscova şi Ankara sunt departe de a cădea de acord în ceea ce priveşte soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care primeşte asistenţă militară din partea Rusiei şi se luptă cu rebelii înarmaţi şi sprijiniţi de Turcia.

Potrivit unui diplomat citat de „Foreign Policy“, ruşii „au fost foarte duri“ la adresa Turciei în respectiva sesiune a Consiliului. Afirmaţiile lui Ciurkin, a spus un alt diplomat, reflectă „vechiul argument rusesc“ potrivit căruia Turcia este principalul actor care permite forţelor extremiste să aducă arme şi luptători în Siria. „Ciurkin a tot făcut referire la cum toate acestea vin dinspre Turcia spre Siria şi nimeni nu face nimic în legătură cu asta“, a afirmat diplomatul.

Totodată, Ciurkin a îndemnat susţinătorii opoziţiei, inclusiv SUA şi Turcia, să rupă legăturile cu unii dintre cei care luptă împotriva lui Assad. „În principal, ceea ce voia să spună era «Chiar nu ne place opoziţia, puteţi să o schimbaţi, vă rugăm?»“, a mai spus acesta.

După această şedinţă cu uşile închise, Ciurkin a presat Ankara şi să-şi reconsidere opoziţia faţă de un rol pe care l-ar putea avea kurzii sirieni în lupta împotriva extremiştilor în Siria, făcând apel la Turcia să permită grupului să participe la negocierile de pace intermediate de ONU. Ankara consideră Uniunea Democratică a Kurzilor (PYD) drept organizaţie teroristă, însă Rusia sprijină organizaţia şi chiar a permis kurzilor sirieni să-şi deschidă un birou la Moscova. Şi Statele Unite au căutat să-şi îmbunătăţească relaţiile cu PYD, adaugă publicaţia citată.

De altfel, diplomatul rus a declarat în faţa presei, pe data de 9 august, că Turcia „trebuie să înţeleagă că includerea kurzilor în discuţii este unul dintre lucrurile care ar conta pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei“.

Dar, potrivit Ankarei, kurzii sirieni, care au ca model de inspiraţie Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK), pe care Turcia îl consideră ca fiind o organizaţie teroristă, nu reprezintă o parte a opoziţiei legitime din Siria. 

Expertul pe teme referitoare la politica SUA privind Siria Andrew Tabler de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat de la Washington a explicat că afirmaţiile lui Ciurkin arată că este foarte probabil ca Erdogan şi Putin să nu fi găsit o cale de mijloc pentru rezolvarea situaţiei din Siria. În plus, potrivit unor diplomaţi din cadrul Consiliului, nici discuţiile dintre Rusia şi SUA privind coordonarea eforturilor pentru combaterea grupărilor teroriste din Siria nu par să dea rezultate.

Însă Moscova şi Ankara ar putea ajunge la un acord. Dar pentru asta Rusia ar trebui să pună capăt cooperării sale cu rebeli kurzi care au constituit totuşi cea mai eficientă forţă în lupta cu organizaţia jihadistă Statul Islamic, iar Turcia ar trebui să cedeze în faţa  presiunii Rusiei ca Siria să fie condusă de Assad sau de un personaj care să fie pe placul Moscovei. Numai că pentru Erdogan ar fi greu de acceptat o astfel de variantă, având în vedere că nu a ascuns deloc faptul că doreşte ca preşedintele sirian să fie înlăturat.

Expertul Richard Gowan de la Consiliul European pentru Relaţii Externe consideră că unele dintre criticile formulate de Rusia la adresa Ankarei sunt îndreptăţite. „De data aceasta, Ciurkin are dreptate“, a spus el. „Realitatea este că este puţin probabil ca Turcia să ia măsuri referitoare la rutele folosite de extremişti pentru a duce oameni şi arme în Siria“, a adăugat acesta. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite