Rusia

articolul anterior articolul urmator

Ruşii şi amnezia istorică: De ce creşte popularitatea lui Stalin

100
30 Jul 2021 09:08:10
Autor: Ion Gaidau
Iosif Visarionovici Stalin comemorat de către comunişti în faţa Kremlinului FOTO Arhivă
Iosif Visarionovici Stalin comemorat de către comunişti în faţa Kremlinului FOTO Arhivă

Iosif Visarionovici Stalin, unul dintre cei mai sângeroşi dictatori ai secolului XX, are parte de o creştere însemnată a popularităţii în Rusia lui Putin.

Străinilor poate li se pare şocant şi de neînţeles faptul că Stalin, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni, are încă parte de popularitate în Rusia. Mai mult decât atât, popularitatea sa este în creştere în ultimii ani. Iar Rusia lui Putin are grijă ca acest lucru să se întâmple pe fondul unei amnezii istorice şi chiar dacă îl pune în umbră pe actualul lider de la Kremlin.

S-au scurs aproape 60 de ani de când trupul îmbălsămat al lui Iosif Visarionovici Stalin a fost scos în secret din mausoleul din Piaţa Roşie şi îngropat sub zidurile Kremlinului. Cu toate acestea, fostul dictator sovietic, care a ordonat epurări etnice, execuţii, înfometări şi alte atrocităţi, insistă să-şi facă un loc de cinste în istorie.

În mai 2021, 56% dintre ruşi l-au declarat un „mare lider” într-un sondaj efectuat de Centrul Levada. Este vorba de o creştere dublă faţă de 2016, când procesul de stalinizare a conştiinţei ruse era lansat deja de câţiva ani, relevă comentatorul politic rus Andrei Kolesnikov în The Moscow Times.

Putin şi rescrierea istoriei întru dăinuirea regimului

Devenit desuet în perioada reconstrucţiei lui Mihail Gorbaciov, Stalin a revenit în forţă în epoca lui Putin, mai ales după revenirea acestuia la Kremlin, în 2012, după patru ani de „interimat” în postul de premier. Fostul dictator este asociat insistent cu victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Victoria, la rândul ei, este erijată la rangul de piatră de temelie a identităţii ruse moderne. Totul pentru beneficiul actualei puteri, care vede în aceste înşiruiri de interpretări o pârghie de a stăpâni peste ţară.

Contestarea nu este permisă. În această ordine de idei, Parlamentul rus a adoptat recent o lege care subminează cercetarea istorică şi libera exprimare a opiniilor. Legea respectivă interzice echivalarea acţiunilor Uniunii Sovietice cu cele ale Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial şi negarea „rolului decisiv” al poporului sovietic în victoria asupra fascismului.

Străinilor poate li se pare şocant şi de neînţeles faptul că Stalin, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni, are parte de o popularitate însemnată în Rusia. Dar această popularitate este înlesnită de o amnezie istorică peste care se aşterne o nouă mitologie.

Cu doar câţiva ani în urmă, ideea unui instrument mediatic de stat care să pună la îndoială fapte binecunoscute despre Masacrul de la Katyn - în care mii de ofiţeri polonezi au fost împuşcaţi de sovietici - ar fi fost imposibilă. Se părea că zilele de învinovăţire a germanilor apuseseră de ceva vreme. Şi totuşi, tocmai asta s-a întâmplat anul trecut. Astăzi, limitele etice sunt încălcate cu obrăznicie.

De exemplu, respectivul instrument de propagandă şi dezinformare a decris timpul petrecut de prizonieri în gulaguri drept „un bilet pentru o viaţă mai bună”. Chiar şi în epoca sovietică, când deţinerea sau distribuirea „Arhipelagului Gulag” al lui Aleksandr Soljeniţîn însemna risc de închisoare, nimeni din presa de partid nu a îndrăznit să facă acest tip de judecată în legătură cu maşina de tocat stalinistă.

Al Doilea Război Mondial, la rang de reper

Rezultatele introducerii acestei versiuni simplificate a istoriei în conştiinţa de masă pot fi văzute cel mai bine în modul în care ruşii percep cel mai important eveniment pentru ei din istorie: Al Doilea Război Mondial, constată Andrei Kolesnikov.

Legitimarea actualului regim politic şi unitatea majorităţii naţiunii se bazează în mare parte pe memoria războiului. Putin însuşi a reabilitat protocolul secret al Pactului Molotov-Ribbentrop - în care Uniunea Sovietică şi Germania nazistă şi-au împărţit Europa de Est - dându-i o nouă versiune oficială, şi anume că reprezintă un „triumf diplomatic pentru Uniunea Sovietică”. Aşadar, un episod considerat o sursă de ruşine de către ideologii şi conducătorii sovietici, care l-au negat şi l-au ascuns tocmai până la ultimul lor lider, Mihail Gorbaciov, a devenit acum un motiv de mândrie pentru Kremlin.

În plus, o idee pe larg răspândită mai nou este că Armata Roşie a fost „orbită” de brusca invazie a Germaniei naziste şi că Uniunea Sovietică nu s-a pregătit pentru război. De fapt, atacul german nu a fost deloc surprinzător, iar teama de a-i provoca pe nazişti a fost paranoia lui Stalin - deşi asta nu l-a împiedicat să se pregătească pentru război în felul său aparte.

Într-adevăr, pregătirile ar fi avut loc în condiţii dezastruoase. În 2005, 40% dintre ruşi erau de acord într-un sondaj efectuat de Centrul Levada că Armata Roşie a fost decimată înainte de război de epurările lui Stalin. În 2021, doar 17% dintre ruşi mai sunt de această părere. Această scădere de 23% în 16 ani reprezintă o degradare uimitoare în cunoaşterea istoriei de către ruşi.

Lipsa eroillor moderni şi nevoia de un tătuc

Memoria represiunii nu a reuşit să devină lipiciul naţiunii, aşa cum se întâmplă cu memoria războiului. Pentru mulţi ruşi, nu doar că este o parte neesenţială a istoriei lor, ci şi o perioadă controversată ideologic. La urma urmei, cei care sunt implicaţi activ pentru a păstra memoria represiunii - istoricii de la ONG-ul Memorial - sunt etichetaţi „agenţi străini” de către stat.

Când li s-a cerut părerea despre proiectul „Ultima adresă” a Memorialului, care presupunea plasarea de plăcuţe comemorative pe clădirile în care locuiau victimele represiunii, doar 17% dintre ruşii chestionaţi au exprimat o atitudine negativă, dar motivaţiile lor au fost simptomatice. Răspunsurile: „au fost reprimaţi pentru un motiv”, „clădirile vor arăta ca nişte cimitire”, „nu văd rostul” sau „nu avem nevoie de acest tip de memorie”.

Drept urmare, memoria „corectă” a războiului este pusă peste memoria „incorectă”, iar actele de vandalism petrecute tot mai des împotriva „Ultimelor adrese” demonstrează acest lucru. În iunie, la Ekaterinburg, persoane neidentificate au acoperit plăcuţele cu autocolante care înfăţişau simboluri ale Zilei Victoriei, o sărbătoare publică exagerată de regimul Putin. Este o ilustrare literală a opoziţiei dintre cele două discursuri care împart naţiunea - când ar trebui să o unească.

Deocamdată, în schimb, ruşii se unesc sub figura lui Stalin, 56% dintre ei considerându-l un „mare lider” - în creştere de la 21% în 2012. Paradoxal, deşi această tendinţă se întâmplă datorită propagandei de stat, îşi trage seva totodată din creşterea dezamăgirii faţă de Putin. Din lipsa de eroi moderni, ruşii se întorc la figura familiară a „liderului de război”. Dar în Rusia nu poate exista modernizare fără destalinizare, conchide comentatorul politic rus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Bingo Bango
30.07.2021, 09:17:47

Stalin si poporul rus, suferinta ne-au adus !

-39 (87 voturi)
Popa Pius
30.07.2021, 09:25:28

Stalin și poporul rus, multe rîșniți ne-au adus. (c-au confiscat grînele oamenilor, apoi și pămînturile)

+10 (54 voturi)
Pitrea Piron
30.07.2021, 09:27:30

In general omenirea viseaza la paradisul pierdut: fie gradina cu Adam si Eva, fie templul lui Solomon, sau paradisul pe pamant - URSS cu marele VI Lenin si golanul de Stalin (ciomagar a lui Lenin), Che Guevara etc Sau pe la noi gloria lui Decebal, gloria Romei sau perioada de 'aur' interbelica cand liberalii si taranistii se ciomageau la sectiile de vot prin Oltenia si Teleorman, asta pana au aparut legionarii sa-i ciomageasca pe toti, care la randul lor au fost batuti mari de comunisti cu exceptia celor 'convertiti'. In general nimeni nu e multumit cu ce are si toti viseaza sau in trecut sau in viitor.

+14 (16 voturi)
Stefan din Nord
30.07.2021, 09:31:22

Asta spune totul despre poporul slav indobitocit de votca proasta . A ucis Stalin la ei cu zecile de milioane ,iar urmasii celor ucisi il adora .ca pe un mare lider Ce sa le faci ,daca in istoria lr de 1000 de ani n-au cunoscut nici un an de democratie ,obisnuiti fiind sa stea supusi ca niste vite dictatorilor pe care i-au avut ?

-60 (92 voturi)
Fahrenheit 451
30.07.2021, 09:43:49

,,De ce crește popularitatea lui Stalin!''... Ptr. că poporul rus are o atracție specială ptr. crimă, jaf și cotropire! După ce au luat cu japca teritoriile altora, resursele naturale, ba chiar și fabricile le-au demontat de la alții și le-au dus la ei etc., dacă cei furați au reacționat militar, tot ei s-au plâns, că au fost ,,invadați''! După ce românii i-au ajutat militar pe ruși ca, să-i învingă pe otomani, asta le-a fost răsplata, rușii vroiau să ia cu japca, la pachet, Țara româneasvă și Moldova, apoi, după ce li s-a dat peste nas, s-au mulțumit doar cu o parte din Moldova autonomă în Imperiul otoman, pe care au făcut-o bucăți! Apoi au făcut nazuri, că de ce nu-i iubim, că doar ei sunt ,,eliberatorii'' noștri! Cu așa ,,eliberatori'', mai bine lipsă!

-44 (80 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările