Ruşii au început să simtă pe pielea lor efectele celui de-al doilea Război Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma noilor sancţiuni occidentale impuse săptămâna trecută Rusiei au început să se vadă efectele asupra economiei: rubla a scăzut deja cu 11%, faţă de luna septembrie 2013, agenţiile de turism dau faliment, compania aeriană low-cost a Aeroflot, Dobroliot s-a închis, oligarhii au început să vocifereze.  Aproape 30.000 de turişti ruşi sunt blocaţi în străinătate după falimentul unei agenţii de turism.

Zeci de mii de turişti ruşi s-au văzut obligaţi să-şi prelungească vacanţele în străinătate după ce o agenţie de turism a dat faliment , a anunţat, luni, Asociaţia Naţională a operatorilor de turism din Rusia.  „Toţi turişti sunt blocaţi, fără bilete de întoarcere“, după ce compania Labirint a sâmbăt anunţat că-şi închide activitatea, a declarat serviciul Touraide care încearcă să ajute turiştii să găsească locuri de zboruri de întoarcere cu alte companii.

Labirint este a patra agenţie de tursim ce dă faliment în ultimele trei săptămâni şi asta ca rezultat al crispării de pe piaţa turistică din Rusia în parte şi din cauza crizei din Ucraina. Sancţiunile impuse de Occident Moscovei din cauza anexării Crimeei şi implicării în conflictul din estul Ucrainei a dus la deprecierea monedei ruse, cauzate de scurgerea de capital, în timp ce economia Rusiei alunecă spre recesiune. „Situaţia politică şi economică a avut un impact negativ asupra numărului de rezervări“, iar deprecierea rublei, a afectat puterea de cumpărare a ruşilor“, explică într-un comunicat agenţia de turism Labirint încetarea activităţii sale .

Turcii îi dau afară din hoteluri pe ruşi

„Ne temem că acesta este doar începutul şi ar ăutea urma un efect de domino“, a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei purtătorul de cuvânt al Agenţiei Federale de Turism din Rusia, Irina Şcegolkova. „Turcia a început de duminică să ne de-a afară turiştii din hoteluri, or în Turcia se află în vacanţă majoritatea turiştilor noştri, 3,5 milioane în total“, s-a plâns Şcegolkova. Ea a salutat în schimb, atitudinea Bulgarii şi Greciei, care, potrivit ei, a decis să nu penalizeze turişti ruşi din cauza falimentului tourului operator de turism rus.

Oligarhul Ghenadi Timcenko, se plânge

Sancţiunile introduse de Statele Unite, în martie, împotriva omului de afaceri rus Ghenadi Timcenko, i-au creat anumite inconvenienţe. „Nu pot să spun că am suferit, însă am simţit unele disconforturi”, a declarat Timcenko într-un interviu exclusiv pentru agenţia Itar-tass.

Oligarhul rus a afirmat că s-a întors în Rusia înainte ca Statele Unite să aplice sancţiuni. „Întotdeauna am considerat Rusia casa mea, cu toate că în ultimii 25 de ani am locuit în străinătate, migrând dintr-o ţară în alta.”, a precizat el.

Restricţii de circulaţie, necesitatea de a vinde unele active, probleme cu transferul de fonduri. Sunt doar câteva consecinţe ale sancţiunilor introduse de americani.

SUA au aplicat sancţiuni împotriva lui Ghenadi Timcenko pe 20 martie. I s-a interzis să meargă în SUA şi i s-au îngheţat activele pe care le avea în SUA.

Alte sancţiuni l-au vizat şi pe 28 aprilie. Timcenko este un important acţionar al Volga Grup care deţine pachete de acţiuni în 18 companii din Rusia şi străinătate. Are proiecte strategice în energetică, transport şi infrastructură.  

Veniturile totale ale Volga Group s-au ridicat în 2012 la 116 miliarde de dolari din totalul investiţiilor. Principalul activ - 44% din acţiunile de petrol le-a vândut partenerului său de afaceri Tornbjorn Tornqvist, cu o zi înainte de impunerea sancţiunilor. Mai târziu, el a renunţat la o cotă din afacerea „Russkoe More” şi la terminalele de afaceri pe care le avea la Şeremetievo.

Filiala low-cost a Aeroflot şi-a suspendat zborurile

Compania aeriană low-cost Dobroliot, o filială a Aeroflot, a anunţat duminică suspendarea zborurilor sale în contextul noilor sancţiuni introduse contra Rusiei de UE. „Compania aeriană Dobroliot suspendă temporar zborurile începând cu 4 august 2014 (...), din cauza unor sancţiuni economice ale Uniunii Europene“, a anunţat compania într-un comunicat.

„Mai mulţi contractanţi europeni au refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile“ luate faţă de Dobroliot, anulând contractele de leasing, mentenanţă tehnică şi asigurare a avioanelor, care au fost încheiate cu Dobroliot, o filială a Aeroflot, cea mai importantă companie aeriană din Rusia, potrivit comunicatului.

„În faţa acestor presiuni fără precedent (...), Dobroliot se vede obligată să-şi suspende zborurile şi vânzarea biletelor“, anunţă compania aeriană.

Compania aeriană Dobroliot a efectuat primul său zbor în iunie de la Moscova la Simferopol, capitala Peninsulei ucrainene Crimeea, alipită în martie la Rusia.

Sfaturi de la „Nezavisimaia Gazeta“

Politica externă a Rusiei în raport cu statele din spaţiul ex-sovietic trebuie reevaluată, după intrarea Ucrainei, Moldovei şi Georgiei în zona de influenţă a UE. Publicaţia moscovită Nezavisimaia Gazeta consideră că la mijloc este atitudinea rigidă şi posesivă a Moscovei în raport cu foştii “aliaţi”.

După atragerea Ucrainei şi Moldovei în sfera de influenţă a UE a devenit clar că tendinţele integraţioniste în spaţiul post-sovietic, promovate de Rusia, fie că s-au pulverizat, fie că se află pe punctual de a se pulveriza. Este vorba, în primul rând de CSI”, scrie „Nezavisimaia Gazeta“.

“Iluziile s-au destrămat după evenimentele din Ucraina. Acestea au pus problema reevaluării politicii Moscovei în raport cu vecinătastea apropiată. Fără această reevaluare, Rusia riscă să ajungă paria într-un spaţiu pe care, tradiţional, îl considera drept zona sa de influenţă”, notează publicaţia citată.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite