Scandalul de spionaj ruso-român. Carina Ţurcan transmitea României informaţii despre livrările de energie ale Rusiei către Crimeea şi Donbas, susţine o sursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldoveanca Carina Ţurcan, cu cetăţenie română şi rusă, membră în consiliul de administraţie al companiei energetice de stat ruse InterRao, arestată pe 15 iunie pentru spionaj, este suspectată că transmite informaţii României şi, eventual, Statelor Unite despre livrările de energie ale Rusiei către Crimeea şi teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucraina, scrie publicaţia rusă RBK.

Carina Ţurkan (43 de ani), este acuzată că a furnizat informaţii „ despre  negocierile privind livrarea de energie electrică în Crimeea şi Republicile separatiste din Donbass", scrie ziarul financiar rus RBK, citând o sursă ce a dorit să-şi păstreze  anonimatul din cadrul serviciilor de securitate ruseşti.

 „Am primit informaţii de la serviciile de informaţii externe ruseşti că cineva transmitea informaţii României, membră NATO, în spatele căreia ar putea sta Statelor Unite“, a declarat sursa, acuzând-o pe Ţurkan că ea ar fi la originea acestei scurgeri de informaţii.

Aceast lucru ar fi „ durat mai mult de un an", a spus sursa RBK, menţionând că Ţurkan „a avut contactele tuturor înalţilor oficiali ruşi din Ucraina".

Sursa a mai precizat că în 2014, atunci când Ucraina a ameninţat că va deconecta Crimeea de la electricitate, o companie fiică a „Inter RAO” a organizat furnizarea de energie electrică în Ucraina, iar aceasta, la rândul său, în Crimeea. De organizarea acestei scheme s-ar fi ocupat Carina Ţurcan, care are contactele oficialilor ruşi din Ucraina.

Atunci când, în anul 2014, Ucraina intenţiona să deconecteze Crimeea de la energia electrică, compania ”fiică” a Inter RAO a organizat furnizarea energiei în Ucraina, iar aceasta, la rândul său, către Crimeea. De organizarea acestei scheme s-a ocupat Carina Ţurcan care cunoştea toate contactele funcţionarilor ruşi în Ucraina.

În vara anului 2014, guvernul ucrainean a declarat starea de urgenţă pe piaţa energiei electrice din ţară din cauza problemelor apărute la transportul cărbunelui din Donbas şi a ameninţat că va limita livrările de energie electrică în Crimeea.

Ulterior, compania Inter RAO a început să exporte energie electrică în Ucraina pentru ca aceasta să poată furniza electricitatea în Crimeea: cele două ţările au încheiat un contract de livrare a 1,5 GW pe parcursul anului 2015. Energia electrică era livrată în Ucraina la un preţ de 2,4 ruble pentru un kwh, iar ulterior era cumpărată de la Ucraina pentru Crimeea la preţul de 2,99 ruble pentru un kwh.

Un an mai târziu, în vara anului 2015, Ucraina a refuzat oficial să plătească pentru energia electrică pe care Rusia o furniza în republicile nerecunoscute. Aceste livrări au fost trecute la pierderile normative ale Companiei energetice care deţine reţelele magistrale din Rusia, care sunt acoperite din contul tarifului pentru consumatorii industriali.

Carina Ţurcan nu îşi recunoaşte vina, iar potrivit unor informaţii aceasta colaborează cu Agenţia centrală rusă de informaţii. RBK precizează că moldoveanca a depus deja mărturie pe numele a trei oficiali din cadrul Ministerului Energiei, cu care ar fi discutat despre furnizarea energiei electrice către Crimeea şi Donbass.

Ea ar fi transmis „informaţii politice despre cine lucrează cu noi (Rusia, n.r) în Ucraina, Coreea de Nord, Crimeea şi în locuri în care furnizăm electricitate, cine cooperează, cine refuză, cu cine vorbim, care sunt problemele, strategiile “, a adăugat sursa citat de RBK.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat într-o conferinţă de presă că preşedintele rus Vladimir Putin este, desigur, „la curent cu acest caz“, dar a refuzat să facă alte comentarii. 

Peninsula Crimeea era aproape total dependentă de Ucraina pentru aprovizionarea cu energie electrică în momentul anexării sale de către Rusia în martie 2014. De atunci, a avut parte de mai multe ori de întreruperi de electricitate. Acest lucru a determinat Moscova să construiască un "pod electric" spre  peninsulă peste Strâmtoarea Kerci şi să investească foarte mult pentru a-şi moderniza infrastructura energetică.

Carina Ţurcan: ” am devenit un pion în jocul cuiva”

 Carina Ţurcan a declarat pentru prima dată după arestarea sa că a devenit ”un pion în jocul cuiva”, dar că nu vor reuşi să o frângă, scrie publicaţia rusă Moskovski Komsomoleţ.

„Aceasta este o încercare, mă voi descurca. Îmi dau seama că am devenit parte din jocul cuiva, că împotriva mea a fost pornit mecanismul, cu toate acestea, o persoană poate fi întemniţată, dar nu frântă“.

De o săptămână în închisoare, Carina nu se plânge de viaţa sa în centrul de detenţie preventivă. „Nu am plângeri cu privire la condiţiile de detenţie, gardienii sunt respectuoşi”, a declarat ea activistilor pentru apararea drepturilor omului.

Cu toate acestea, fiind vegetariană, Carina Ţurcan suferă din cauza mâncării din închisoare şi a faaptului că medicii nu au permis rudelor să-i aduca complexe de vitamine. 

Expert rus: Motivul arestării Carinei Ţurcan nu ar fi spionajul, ci interesele de afaceri ale şefului Rosneft

Arestarea Carinei Ţurcan ar avea legătură nu cu activităţi de spionaj în favoarea României, aşa cum s-a comunicat anterior, ci cu interesele de afaceri ale atotputernicului şef al companiei Rosnefti, Igor Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, afirmă cunoscutul expert rus Stanislav Belkovski.

La mijloc este încercarea lui Igor Ivanovici Secin de a prelua controlul asupra „Inter RAO”. El încearcă s-o facă prin arestarea unor persoane, printre care şi Carina Ţurcan. Femeia nu e niciun fel spioană româncă”, a opinat expertul rus.

Igor Secin, catalogat de presa rusă drept „eminenţa cenuşie a Kremlinului”, a contribuit decisiv la falimentarea companiei petroliere „Iukos” şi a jucat un rol-cheie în procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski.

Între timp, autorităţile ruse încearcă să elucideze modul în care Carina Ţurcan a obţinut cetăţenia rusă. Serviciile secrete ruseşti ar avea dubii în ceea ce priveşte legalitatea obţinerii de către aceasta a paşaportului rusesc, informează portalul Rosbalt.

Carina nu îşi recunoaşte vina, iar potrivit unor informaţii aceasta colaborează cu Agenţia centrală rusă de informaţii. Potrivit unei persoane care cunoaşte cursul anchetei, serviciile speciale ruseşti au monitorizat o perioadă activitatea Carinei, timp în care au stabilit că aceasta ar fi transmis informaţii secrete serviciilor speciale străine, transmite Interfax.

Carina Ţurcan a fost arestată pe 15 iunie la decizia tribunalului din Lefortovo, dar s-a aflat public abia ăpe 19 iunie. Împotriva ei a fost întocmit un dosar penal pentru spionaj în care se afirmă că ea ar fi transmis informaţii clasificate părţii române, potrivit presei ruse. Cu toate acestea, nici la această oră nu există vreun comunicat oficial cu privire la capetele de acuzare formulate împotriva ei.

În cadrul companiei „Inter RAO”, Ţurcan coordona importul şi exportul de energie electrică. Potrivit surselor portalului Rosbalt, serviciile speciale româneşti nu ar fi fost singurele beneficiare ale informaţiilor secrete pe care le transmitea Carina Ţurcan.

Carina Ţurcan s-a născut în 1974 în Moldova, şi-a făcut studiile universitare la Chişinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Ţurcan & Ţurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite