Scrierile ciudate ale noului şef al Administraţiei Prezidenţiale ruse. „Am inventat un dispozitiv care poate studia conştiinţa colectivă a umanităţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul şef al Administraţiei Prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Anton Vaino, a pretins într-un articol publicat într-o revistă ştiinţifică din Rusia că a patentat un dispozitiv care poate „studia conştiinţa colectivă a umanităţii” şi „înregistra nevăzutul prin scanere spaţiale”, relatează „The New Yorker” şi „Moscow Times”.

Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin l-a schimbat pe şeful Administraţiei Prezidenţiale, fostul KGB-ist Serge Ivanon, cu mai tânărul şi puţin cunoscutul Anton Vaino – nepotul primului secretar al Partidului Comunist Estonian, Karl Vaino. 

Pe lângă motivele probabil politice ale numirii, Vaino are în spate o cariera academică cel puţin ciudată – printre temele abordate fiind „modelarea relaţiei spaţiu-timp” sau utilizarea principiilor din sambo (o artă marţială inventată în timpul Uniunii Sovietice) pentru obţinerea victoriilor militare şi economice pe plan geostrategic.

De departe, una dintre cele mai ciudate lucrări ale lui Vaino este un articol datând din 2012, publicat într-o revistă cu profil economic din Rusia, în care noul şef al administraţiei Putin discută teorii şi puncte vagi despre existenţă şi despre planul „nevăzut” al fiinţei umane.

„Nu există niciun mod de a dovedi că lumea cu care suntem obişnuiţi – cea pe care o ştim prin văz, auz şi atingere – există în realitate şi nu doar în imaginaţia noastră” este concluzia articolului numit „Capitalizarea viitorului”. 

Materialul, plin de termeni complicaţi şi limbaj ambiguu, pare să se centreze în jurul unei redefiniri a continuului spaţiu-temporal – sistemul teoretic care, prin notarea unei coordonate temporale şi a trei spaţiale, permite localizarea oricărui obiect fizic sau eveniment într-un punct fix. Printr-un grafic alambicat, Vaino propune „Un Protocol Model pentru Modelarea Relaţiei Spaţiu”, care pare să ia în calcul factorii personali şi sociali ai umanităţii în redefinirea relaţiei dintre spaţiu şi timp.

image

De exemplu, în graficul propus de Vaino, punţile dintre „prezentul material” şi „viitorul temporal” par să fie influenţate de factori precum cunoaşterea, incertitudinea şi „aşteptările şi influenţa asupra aşteptărilor”, deşi nu se specifică dacă acestea sunt considerate la nivel personal sau la nivelul întregii umanităţi. La o primă vedere, modelul nu pare să fie bazat pe vreo teorie matematică sau filozofică sau şcoală de gândire anume.

Nooscopul, dispozitivul care poate scana... tot?

Partea şi mai ciudată a lucrării se referă la un dispozitiv care ar putea scana tot ce se întâmplă în cadrul relaţiei spaţiu-timp, „de la carduri bancare la senzori microelectromecanici fără fir”, incluzând „conştiinţa colectivă a umanităţii”. Denumită nooscop – de la noosferă, termenul desemnat pentru ansamblul tuturor sistemelor de informaţie şi cunoaştere specifice fiinţei umane – invenţia ar fi fost deja patentată de Rusia şi ar consta într-o „reţea de scanere spaţiale” setate pentru a urmări în vreun fel noosfera.

Deocamdată, nu a fost descoperit vreun patent aparţinând unui dispozitiv cu acest nume, iar o pagină de Wikipedia în limba rusă dedicată nooscopului a fost ştearsă la câteva ore de la apariţie. BBC Rusia l-a întrebat pe Viktor Sarayev, co-autor al articolului, despre existenţa dispozitivului şi răspunsul a fost unul cel puţin criptic:

„(Isaac) Newton a inventat telescopul, (Antonie van) Leeuwenhoek a inventat microscopul, iar noi am inventat nooscopul – un dispozitiv al Internetului material care scanează tranzacţii între oameni, lucruri şi bani” a declarat Sarayev, care nu a dorit să ofere alte detalii.

Legătura dintre artele marţiale sovietice şi înfrângerea lui Napoleon

O altă lucrare ciudată a lui Vaino, de data aceasta mai puţin metafizică şi mai mult în genul „Artei Războiului”, este o carte de 140 de pagini intitulată „Imaginea Victoriei” - care face legătura dintre marile triumfuri militare şi economice istorice şi sambo, un tip de arte marţiale conceput în timpul Uniunii Sovietice. 

Lucrarea - care începe cu un citat chiar din Vladimir Putin, „Câştigarea încrederii este cheia” - sare prin aproape toată istoria umanităţii şi prin diferite discipline, încercând să explice cum filozofia sambo se reflectă în marile triumfuri, precum în următorul paragraf analizând victoria armatei ruse asupra lui Napoleon în 1812:

„Dacă eşti în Punctul A şi trebuie să loveşti în Punctul B, o să fii forţat să faci o lovitură din două bucăţi, de la A la B trecând prin Zero. Aceasta este o lovitură prea lungă. Dar dacă te plasezi la Punctul Zero, atunci lovitura ta va fi scurtă şi nemiloasă”.

Mikhail Gelfand, fondatorul unei comunităţi numite Dissernet care lucrează pentru a elimina plagiaturile din lumea ştiinţifică a Rusiei, este de părere că problema principală în acest caz este dacă aceste lucrări şi „elucubraţii” aparţin chiar lui Vaino sau sunt scrise de altcineva în numele acestuia, conform „The Moscow Times”.

„Dacă el chiar este autorul acestui delir, atunci asta este înfricoşător. Dacă şi-a pus doar semnătura pe lucrarea altcuiva, avem o altă problemă. Înseamnă că trăim într-o ţară unde şeful administraţiei prezidenţiale poate să semneze o absurditate cu ochii închişi” a declarat Gelfand, notând că niciuna din lucrările lui Vaino nu are caracter ştiinţific real şi că plagiatele academice sunt o practică des întâlnită în cadrul politicienilor. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite