Sfidarea Lukaşenko. Ameninţările lui Lukaşenko

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
19 august 2020. Şedinţa Consiliului de Securitate din Belarus (sursa BELTA)
19 august 2020. Şedinţa Consiliului de Securitate din Belarus (sursa BELTA)

Uniunea Europeană a prestat azi la nivelul maxim al competenţelor, voinţei şi puterii de angajament a liderilor săi. Legal, în termenii Tratatelor, nu putea să meargă mai departe deoarece, oricât pare de ciudat, atât şi-au oferit europenii ca prerogative maximale în materie de politică externă.

Citiţi aici concluziile videoconferinţei de azi şi veţi vedea care este pragul superior al diplomaţiei europene, în primul rând pe Belarus, apoi pe Turcia şi Mali.

Ce s-a anunţat azi e asimilabil, pe fond, cu o bătăiţă cu o nuieluşă (dezinfectată în prealabil) peste degetele preşedintelui Lukaşenko care, dacă este om principial şi democrat european, sigur că va trebui să-i crape obrăjorii de ruşine. Iată de ce, din tot asamblajul de azi, extrag pentru dumneavoastră, la fel de precis şi oficial formulate, mişcările de azi ale lui Lukaşenko, în paralel cu discursul european, semn că puţin îi pasă şi că, cel mai important lucru dintre toate, vrea să meargă până la capăt, jucând cartea sfidării.

Din punctul meu de vedere, este esenţial să cunoaşteţi din surse oficiale de prima mână aceste mişcări deoarece vă lămuresc cel mai bine asupra termenilor în care se aşează lucrurile în acest moment.

În urmă cu câteva ore, Lukaşenko a anunţat rezultatele deciziilor luate de Consiliul de Securitate al Belarus, într-o conferinţă la care au participat şi liderii regionali, aşa cum relatează BELTA. Care sunt instrucţiunile lui Lukaşenko în calitate de comandant suprem al forţelor armate (reamintesc, puse în acest moment în stare de alertă maximă)?

Sunt instrucţiuni pentru organismele unui stat aflat în pregătire pentru un război iminent, parte a unei propagande deschise de război, ridicând la maximum nivelul intern de isterie:

1. către comitetul de stat pentru frontiere: "Ordon întărirea protecţiei frontierelor pe întregul lor perimetru în scopul de a preveni intrarea militanţilor străini, a armelor şi muniţiilor precum şi a sumelor de bani destinate finanţării revoltelor din Belarus. Vedem cum sosesc aceşti bani". A mai afirmat că o parte din bani a fost dată protestatarilor, "sosesc sume mari de bani şi asta se face în mod deschis". A mai spus şi că trupele de frontieră ar trebui să lucreze cu serviciile de informaţii pentru a bloca circuitul financiar pe care circulă aceşti bani

2. către Ministerul apărării: "va trebui să acorde cea mai mare atenţie relocării trupelor NATO pe teritoriile Poloniei şi Lituaniei. Ar trebui să le monitorizăm deplasările şi intenţiile. Cu toate aste, acum suntem perfect lămuriţi în ce priveşte intenţiile. Nu ne deranjează prea tare. Dar anumite fapte, mai ales în direcţia Grodno, ridică oarecare nelinişte. Din această cauză trebuie să luăm măsuri şi să nu ezităm să desfăşurăm trupele şi echipamentele necesare în direcţia mişcărilor respective"

3. către Ministerul de Interne: ."Nu mai trebuie să existe stare de nelinişte civilă în ţară, mai ales la Minsk. Oamenii sunt obosiţi, oamenii cer pace şi linişte...protejaţi oamenii muncii, nu numai muncitorii din fabrici, ci şi celelalte grupuri de oameni ai muncii, organizaţii (care se confruntă cu ameninţări), echipele de ziarişti. Dar dacă ziarişti doresc să se ducă să protesteze şi apoi să se întoarcă la locul de muncă, nu trebuie să mai aibă posibilitatea asta. Dacă simţi nevoia să te duci, atunci du-te. Dar trebuie să ne protejăm de ecjipele de provocatori. Asta este azi sarcina noastră. Şi este important"

4. către comitetul de securitate: a fost instruit să pună capăt activităţii organizatorilor protestelor şi să identifice canalele prin care sunt finanţate revoltele din Belarus: "oricât va fi de greu, va trebui să facem acest lucru şi s-o facem la scară largă"

Vor să ne împingă înspre o confruntare cu ruşii, naţiunea frate. Asta nu ar trebui să se întâmple niciodată.Alexander Lukaşenko, 19 august 2020

Ameninţarea

Ca lucrurile să fie pe deplin clare, Lukaşenko s-a adresat direct cu instrucţiuni speciale diplomaţilor din ministerul său de externe, ce anume trebuie să explice liderilor occidentali: "Trebuie doar să le spuneţi ce se întâmplă în Belarus. Trebuie să ajungeţi la Merkel, Macron, Duda, Nauseda şi ceilalţi, şi la Zelensky, să ştie ce se întâmplă aici. Nu trebuie să ezitaţi în a-i avertiza asupra responsabilităţii de a pregăti revolte. Finanţarea unor revolte înseamnă a contribui la organizarea unor revolte. Vedem azi că aceste finanţări continuă. În al doilea rând, pregătirile militare şi exerciţiile la frontiera cu Belarus sunt contraproductive în acest moment. Ar trebui să fie conştienţi de acest lucru. Vor fi răspunzători dacă se întâmplă ceva".

În acest condiţii, în prezenţa unui asemenea discurs, este aproape imposibil de prevăzut nivelul următor de reacţie al lui Lukaşenko. Asta pentru că, aşa cum reiese din propriile sale indicaţii, este evident gata să ordone acţiuni de represalii în care să fie implicată nu doar poliţia, ci, sub o eventuală acuzaţie de implicare de elemente străine sau grup terorist străin, să aducă trupele antitero ale armatei. Paradigma asta este chiar destul de previzibilă. Dar cărţile, aş spune dacă nu toate, ci cel puţin cele esenţiale, sunt în mâna lui Putin care este în poziţia de a negocia cu Germania şi Franţa în stabilirea unei soluţii pentru Belarus, în regim de maximă urgenţă. Perspectiva unei intervenţii militare ruse este din ce în ce mai îndepărtată căci toată lumea ştie unde ar putea duce.

Lukaşenko forţează la maximum cartea conflictuală într-un joc de putere în care nu mai poate fi decât actor tolerat, asta în cel mai bun caz. Decizia finală îi aparţine lui Putin, căci UE şi-a epuizat palierul de intervenţie, iar Lukaşenko nu poate fi lăsat singur pe o scenă în care va distruge totul în jurul lui.

Ce va decide Putin, singurul care-l poate potoli pe Lukaşenko (folosind diverse pârghii foarte la îndemână)?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite