Siberia, afectată de temperaturi atipice în acest an. Primăvara a sosit cu o lună mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai 2020 FOTO NASA via The Guardian
Mai 2020 FOTO NASA via The Guardian

Cu tot mai mulţi copaci distruşi de insecte, cu tot mai multe păduri arse, cu tot mai multe ploi şi evacuări de populaţie, întinsa Siberie resimte din plin efectele schimbării climatice. Aceste fenomene s-au accentuat în ultimele luni.

Siberia, un teritoriu de peste 10 milioane de kilometri pătraţi situat la est de Munţii Ural până la Oceanul Pacific şi cunoscut pentru iernile sale grele, se află acum în prima linie a încălzirii globale, relatează AFP.

Primăvara a venit cu o lună mai devreme

„Iarna (2019-2020) a fost cea mai caldă din Siberia de la începutul măsurătorilor, acum 130 de ani, cu temperaturi medii de 6 grade Celsius peste cele normale”, spune Marina  Makarova, meteorolog şef la Agenţia meteo rusă.

„Primăvara a sosit mult mai devreme, în aprilie, cu temperaturi care depăşeau lejer pe alocuri 30 de grade Celsius”, adaugă ea.

De altfel, la începutul lui mai, presa regională publica fotografii cu câmpuri pline de flori, fenomen constatat în acest an cu o lună mai devreme decât se întâmpla în mod normal.

În sudul Siberiei, cantitatea de precipaţii a crescut cu o treime în comparaţie cu cea medie înregistrată până acum, determinând mii de evacuări.

Oraşele ruseşti de la cercul arctic au înregistrat temperaturi nemaiîntâlnite, în Nijniaia Peşa ajungând la 30 de grade Celsius pe 9 iunie, iar Katanaga, unde în mod obişnuit la perioada asta a anului temperatura în timpul zilei ar trebui să fie la aproximativ 0 grade Celsius, înregistrând 25 de grade Celsius pe 22 mai. Precedentul record era de 12 grade Celsius, relevă „The Guardian”.

Incendiile s-au dublat în ultimii zece ani

În nordul Siberiei, topirea timpurie a zăpezii a făcut loc vegetaţiei şi unui sol uscat, condiţii propice propagării incendiilor.

Din ianuarie până la mijlocul lui mai, flăcările au devastat 4,8 milioane de hectare în Siberia, dintre care 1,1 milioane de păduri boreale, potrivit Greenpeace. Regiunea a fost deja decimată de incendii ieşite din comun în vara anului trecut.

„Încălzirea climei duce la înmulţirea incendiilor de pădure, care s-au dublat în ultimii zece ani”, explică Viaceslav Haruk, şeful Laboratorului de supraveghere a pădurilor din cadrul departamentului siberian al Academiei ruse de ştiinţe.

În anii următori, „suprafaţa incendiilor se va multiplica de două - patru ori”, prezice el.

Insectele distrug coniferele

În acelaşi timp, temperaturile neobişnuit de mari au provocat explozia unei specii de molii de conifere.

Siberia in mai 2020 FOTO Twitter @Plants_EFSA

Imagini din Siberia suprinse la 8 aprilie 2020 FOTO Twitter @Plants_EFSA

„În toată activitatea mea de expert, nu am mai văzut molii atât de mari şi care să crească atât de repede”, mărturiseşte cercetătorul Vladimir Soldatov, potrivit căruia specia respectivă „a avansat cu 150 de kilometri spre nord în raport cu habitatul său natural”.

Viaceslav Haruk spune, pe de altă parte, că regiunea va cunoaşte noi specii de animale. „Stepele noastre înverzesc, lacurile noastre se încălzesc, Siberia devine o regiune tot mai îmbietoare, atât pentru animale, cât şi pentru noi”, conchide expertul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite