Submarinele ruseşti ameninţă internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navele militare ruseşti dau târcoale cablurilor de comunicaţii subacvatice, provocând îngrijorarea SUA şi aliaţilor.

„Marina rusă, în special submarinele, desfăşoară o activitate cum nu am mai văzut din anii 1980”, a declarat recent comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, Curtis Scaparrotti oficialul NATO în Congresul Statelor Unite.

În prezent, peste 95% din traficul comunicaţiilor internaţionale circulă prin cabluri submarine cu fibră optică. Toate aceste informaţii sunt transmise prin intermediul fibrelor optice încorporate în cabluri submarine care, în unele cazuri, sunt puţin mai groase decât un furtun de grădină.

 Există 620.000 de kilometri de cablu cu fibră optică submarin,  suficient pentru a înconjura Pământul de aproape 25 de ori. Locaţiile lor sunt uşor de identificat pe hărţile publice.

Prin urmare, este lesne de imaginat ce s-ar putea întâmpla odată distrusă această enormă reţea intercontinentală. Un detaliu: zilnic, prin aceste cabluri – deţinute majoritatea de companii private, de giganţi precum Google sau Microsoft - au loc tranzacţii fianciare de 10 mii de miliarde de dolari, potrivit Business Insider. 

Fără cabluri submarine, o bancă din ţările asiatice nu ar putea trimite bani Arabiei Saudite pentru a plăti pentru petrol.

În privinţa informaţiilor militare, tăierea unui asemenea cablu ar fi o lovitură strategică letală: comunicarea dintre oficialii de la Pentagon şi trupele americane care luptă în Orientul Mijlociu ar fi brusc întreruptă.

Comandantul Curtis Scaparrotti nu a precizat însă în ce zonă a lumii este în special concentrată activitatea navală rusească.

Şi navele de cercetare fac spionj 

Rusia „îşi face temele şi, în cazul unei crize sau a unui conflict militar, ar putea să ne facă probleme de felul acesta”, a afirmat Michael Kofman, expert în armata rusă al organizaţiei CNA Corp.

Însă nu flota militară a Rusiei reprezintă principala ameninţare, ci Directoratul rusesc de Cercetare Marină, spun oficialii NATO, citaţi de CBS News.

Sub aparenţa unor activităţi ştiinţifice neutre sau a misiunilor de salvare, navele şi dronele submarine ale Rusiei derulează şi alt soi de activităţi.

Un exemplu este nava rusească de cercetări submarine Iantar. Nimic din estetica modestă a acestui vas de oceanografie nu trădează reputaţia pe care o are în lumea serviciilor secrete. Iantar este una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite