Tânăra generaţie din Rusia doreşte refacerea gloriei Uniunii Sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tănâră rusoaică, pictată în culorile steagului rus. FOTO Eric Gaillard - Reuters
Tănâră rusoaică, pictată în culorile steagului rus. FOTO Eric Gaillard - Reuters

Tineretul din Rusia tânjeşte după gloria pierdută a Uniunii Sovietice, fiind nemulţumiţi că ţara lor şi-a pierdut respectul de odinioară pe scena internaţională, deşi majoritatea s-au născut abia după destrămarea URSS, notează publicaţia britanică „The Independent”. Curentul în rândul tinerilor este impulsionat şi de intervenţiile recente ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a evocat la rândul lui trecutul glorios al Uniunii.

Tânăra Oksana Cernîşeva, studentă în primul an la jurnalism la Universitatea Internaţională din Moscova, împărtăşeşte credinţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi crede că destrămarea Uniunii Sovietice a fost un episod nefast din istoria ţării sale.

„Era uriaşă şi puternică, apoi s-a prăbuşit”, a declarat ea, referindu-se la Uniunea Sovietică. Regretul şi l-au exprimat şi preşedintele Putin şi categorii largi din societatea civilă rusă de nenumărate ori, însă atitudinea aceasta poate fi explicată datorită memoriei colectivă, aceştia fiind martori ai schimbărilor care le-au transformat ţara. Cernîşeva, însă, are doar 18 ani în prezent, ceea ce înseamnă că s-a născut la cinci ani după destrămarea Uniunii după care tânjeşte.Opinia acesteia este bazată aproape în totalitate pe istorisirile nostalgice ale părinţilor, susţine cotidianul britanic.

Ultimele decizii ale lui Putin pe plan extern, care au dus la anexarea regiunii Crimeea şi extindere influenţei Rusiei spre centrul Europei, par să rezoneze cu tânăra generaţie şi răspunde frustrărilor tinerilor care încearcă să-şi stabilească identitatea naţională prin raportare la alte ţări.

Potrivit Centrului Levada din Moscova, un institut independent de sondare a opiniei publice, rata ridicată de aprobare a preşedintelui rus în rândul tinerilor o depăşeşte pe cea din rândul generaţiei mai în vârstă, care îşi aminteşte de imperiu şi vede Crimeea şi Ucraina ca fiind ruseşti.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani - cei mai tineri dintre cei 1.600 de cetăţeni intervievaţi la sfârşitul lui mai - îl susţin pe Putin mai mult decât orice alt segment de vârstă, în proporţie de 86 la sută, a declarat Karina Pipiia, purtătoare de cuvânt a centrului.

„Cred că lumii i-ar fi frică de noi”, susţine ea, imaginându-şi reconstruirea Uniunii Sovietice şi reinstaurarea influenţei ei. „Să îţi fie frică înseamnă să respecţi”, adaugă ea.

URSS, o „stâncă”

Curentul nostalgic-naţionalist  este confirmat şi de spusele vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a declarat în trecutul recent că dizolvarea URSS a fost „o eroare istorică”.

„A venit momentul să strângem pietrele", a scris, joi, pe Rogozin pe contul său de Twitter, referindu-se la destrămarea Uniunii, marcând astfel împliniarea a 24 de ani de la adoptarea Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii Rusiei, eveniment petrecut la 12 iunie 1990

„În urmă cu 24 de ani, stânca sovietică s-a fracturat pentru prima dată. Şi a urmat o cădere de pietre. Cine ştia atunci că această cădere va continua timp de un sfert de secol. Acum a venit momentul să strângem pietrele”, a adăugat Rogozin în aceeaşi postare.

La 12 iunie 1990, Congresul deputaţilor poporului al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFRS) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii Rusiei. După destrămarea URSS (8 decembrie 1991), Sovietul Suprem al RSFSR a proclamat oficial la 25 decembrie 1991 independenţa Rusiei. Noua formaţiune statală a primit denumirea de Federaţia Rusă. Data a obţinut statut oficial, devenind Ziua Naţională a Rusiei, în 1994, când a fost declarată zi liberă.

Mai multe evenimente vor avea loc cu această ocazie în Rusia, iar Ziua Rusiei va fi sărbătorită şi în Crimeea, unde vor avea loc un festival internaţional de muzică bisericească, un carnaval şi mai multe concerte.

Potrivit sociologilor, majoritatea covârşitoare a ruşilor consideră că obţinerea independenţei a fost un lucru bun pentru Rusia.



Tinere uitându-se la tricouri cu ilustraţii care îl prezintă Vladimir Putin drept salvatorul Crimeei, într-un magazin din Moscova FOTO Reuters

vladimir putin tricouri crimeea FOTO reuters
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite