Tensiuni între Lukaşenko şi Putin. Rusia, acuzată de încălcarea acordului de frontieră cu Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, văzut drept „ultimul dictator“ dintr-o ţară europeană, a criticat vineri decizia Rusiei de a introduce controale la frontiera cu ţara sa, apreciind că statul vecin acţionează în baza unor suspiciuni că s-ar reorienta spre Occident.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la sfârşitul lui ianuarie introducerea de controale în trei regiuni de la frontiera Rusiei cu Belarus, pentru a „crea condiţiile necesare menite asigurării securităţii“. De asemenea, FSB a instituit o zonă tampon pe o porţiune de 30 de kilometri de la graniţa dintre Rusia şi Belarus.

Acest anunţ a fost făcut la nici trei săptămâni de la decizia lui Aleksandr Lukaşenko de a elimina regimul de vize pentru cetăţenii din 80 de ţări, printre care toate ţările membre UE, SUA şi Japonia, în cazul în care durata şederii în Belarus nu depăşeşte cinci zile.

Lukaşenko s-a arătat revoltat de aceste măsuri. „Cum poate fi acest lucru o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei?“, şi-a exprimat indignarea Lukaşenko vineri, în timpul unei întâlniri cu presa.

„În faţa cui se închid acum? Ce-i cu această zonă tampon la frontieră pe o rază de 30 de kilometri? Apără cumva mai bine graniţa decât noi? De o mie de ori mai prost. E o agresiune pur politică. Nu trebuie să facă aşa ceva“, a continuat el, potrivit agenţiei de presă Belta.

„Avem dreptul să luăm această decizie. Suntem o ţară suverană şi independentă“, a subliniat liderul belarus, referindu-se la eliminarea vizelor.

În opinia liderului de la Minsk, Rusia acţionează astfel pentru a răspunde unor „suspiciuni“ că Belarusul se îndreaptă spre Occident.

Controalele la frontiera dintre Belarus şi Rusia au fost eliminate în anii 1990, când cele două ţări au semnat un acord privind integrarea lor politică şi economică.

Biroul de presă al Kremlinului a explicat la rândul său că aceste controale la frontieră sunt „necesare pentru a reglementa vizitele cetăţenilor din terţe ţări în regiunile de frontieră“ şi nu vor avea „nicio consecinţă“ asupra călătoriilor cetăţenilor ruşi şi belaruşi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Rusia a oferit mereu o importantă asistenţă economică şi politică Republicii Belarus şi continuă să o facă, dat fiind caracterul particular al relaţiilor noastre de aliaţi“, a ţinut să sublinieze serviciul de presă al Kremlinului, în condiţiile în care Belarusul rămâne foarte dependent de hidrocarburi şi de preţuri de Moscova.

Belarus, o fostă republică sovietică situată între Polonia şi Rusia, care este condusă de 20 de ani de liderul autoritar Aleksandr Lukaşenko, a fost multă vreme ţinta unor sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, din cauza reprimării opoziţiei în această ţară.

Însă aceste sancţiuni au fost în parte ridicate după punerea în libertate a mai multor deţinuţi politici în 2015, an în care Lukaşenko a fost reales pentru un al cincilea mandat de preşedinte.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite