The Economist: Rusia alimentează serios tensiunile cu NATO prin neinvitarea observatorilor OSCE la exerciţiile militare Zapad 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari exerciţii militare din Europa de la încheierea Războiului Rece vor fi conduse într-un climat de neîncredere şi cu caracter secret.

În luna septembrie, Rusia va organiza ceea ce se aşteaptă a fi cel mai mare exerciţiu militar din Europa de la încheierea Războiului Rece. Conform estimărilor NATO, acestea vor implica aproximativ 100,000 de militari. Aceste exerciţii, cunoscute sub numele de Exerciţiile Zapad (Vest), au loc odată la patru ani, fiind o tradiţie din vremea Uniunii Sovietice, readusă la viaţă de actualul preşedinte rus, Vladimir Putin.

Chiar dacă Kremlinul insistă că scenariile ce sunt puse în practică sunt pur defensive, ele nu apar astfel întotdeauna statelor vecine Rusiei. Pentru ţările ce au o graniţă comună cu Rusia şi Belarus, centru de interes operaţional al exerciţiilor Zapad 2017 reprezintă un motiv de îngrijorare.

Spre exemplu, arată cei de la The Economist, punctul de interes al exerciţiilor Zapad 2009 a fost reprezentat de simularea unui atac nuclear asupra Varşoviei, scenariu ce cu greu poate fi caracterizat ca fiind defensiv. Ulterior, în cadrul Zapad 2013, scenariile au fost mai puţin evidente în agresivitate, în schimb, mare parte a echipamentelor militare testate şi a tehnicilor strategice exersate au fost puse în practică la doar câteva luni, în cadrul operaţiunilor de anexare a Peninsulei Crimeea şi a celor sub acoperire desfăşurate în estul Ucrainei. În fapt, atacul asupra Ucrainei a început de la un exerciţiu militar „de urgenţă” ce a reprezentat acoperirea folosită de Rusia pentru a-şi masca adevăratele intenţii. Vladimir Putin a folosit aceeaşi strategie şi ăn cadrul invaziei din Georgia din anul 2008.

Conform jurnaliştilor de la săptămânalul britanic, caracterul secretos ce defineşte aceste exerciţii militare are efectul de a le face şi mai ameninţătoare pentru ţările din jur. Vladimir Putin ignoră astfel cererile venite din partea OSCE în această privinţă, organizaţie a cărei funcţie este şi aceea de a evita riscurile unui conflict accidental. Conform termenilor acestei organizaţii, şi anume Documentul de la Viena, acord la care Rusia este parte semnatară, cere ţărilor ce organizează astfel de exerciţii militare să invite observatori din ţările OSCE atunci când sunt implicate peste 13,000 de militari.

Astfel, prevederile acestui acord joacă un rol dublu: nu permit ţărilor semnatare să folosească acest gen de exerciţii pentru a masca invazii militare reale şi, în al doilea rând, scad şansele ca un astfel de exerciţiu să fie confundat cu o invazie autentică. 

The Economist susţine că Rusia încalcă aceste reguli, pretinzând că exerciţiile sale militare sunt mult mai reduse decât în realitate, pentru a ocoli aceste prevederi. În plus, un asemenea comportament din partea Kremlinului se înscrie în patternul din ultimii ani, caracterizat de tensiuni reale între Rusia şi forţele NATO din Europa. Numai anul trecu au fost peste 800 de incidente în care avioanele de vânătoare ale NATO au interceptat aeronave ruseşti ce au încălcat spaţiul aerian al NATO.

Comportamentul Rusiei nu a fost lipsit de consecinţe însă. După agresiunea Rusiei din Ucraina, NATO s-a găsit nevoită să desfăşoare batalioane multinaţionale pentru apărarea Statelor Baltice şi a Poloniei, şi prin crearea unei forţe de reacţie rapidă, capabilă sa intervină rapid în cazul unui conflict. la rândul lor, statele NATO au şi-au reluat propriile exerciţii militare, deşi mult mai reduse ca mărime comparativ cu cele ale Rusiei.

Conform jurnaliştilor britanici, Rusia poartă vina pentru gradul de suspiciune cu care este privită de către Occident. Ar putea adresa această problemă invitând observatorii OSCE la Zapad 2017, şi prin reluarea contactelor militare cu NATO. Aceste relaţii, pe care NATO doreşte să le vadă puse în aplicare, pot micşora riscul unor posibile neînţelegeri sau confuzii, în contextul în care relaţiile diplomatice sunt deja reci.

Pe de altă parte, concluzionează The Economist, „dacă intenţia Rusiei este aceea de a intimida şi de a se comporta agresiv faţă de statele vecine, atunci NATO nu va avea de ales şi se va pregăti pentru ceea ce este mai rău”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite