„The Times”: Rusia duce o campanie de dezinformare despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Oxford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Kiseliov, propagandistul de casă al Kremlinului FOTO The Times
Dmitri Kiseliov, propagandistul de casă al Kremlinului FOTO The Times

O campanie de dezinformare este dusă din Rusia în scopul de submina şi răspândi frica cu privire la vaccinul anti-COVID-19 al Universităţii Oxford, scrie „The Times”.

Potrivit publicaţiei britanice, campania încearcă să inducă ideea că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca ar putea transforma oamenii în maimuţe, deoarece foloseşte un virus de la cimpanzei ca vector.

Ideea este transmisă prin diferite meme-uri şi filmuleţe trucate care sunt distribuite masiv de mass-media pro-Kremlin şi pe reţelele de socializare.

Ţintele sunt atât consumatorii interni, cât şi ţările în care Rusia intenţionează să exporte vaccinurile sale anti-COVID-19.

„The Times” avertizează asupra pericolului aceste campanii, care ar putea afecta atât vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford, cât şi efortul global de protejare de noul coronavirus prin încurajarea unor teorii conspirative şi mişcări anti-vaccinare.

„Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context, orice dezinformare este extrem de periculoasă, deoarece subminează încrederea cetăţenilor în tratamentele şi vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei”, a declarat Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group.

Nu este clar dacă strategia de propagandă a fost autorizată de la Kremlin, dar există dovezi că unii oficiali ruşi s-au dedat răspândirii acesteia, notează „The Times”.

Unul dintre promotorii campaniei este jurnalistul Dmitri Kiseliov, cunoscut pentru faptul că realizează materiale în acord cu politica Kremlinului.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei ruse în Marea Britanie a respins ipoteza implicării statului rus campania anti-Oxford. „Sugestia că statul rus ar putea desfăşura orice tip de propagandă împotriva vaccinului AstraZeneca este în sine un exemplu de dezinformare. Este evident vizat să discrediteze eforturile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv a bunei cooperări pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu”, a susţinut el.

Dacă diplomatul rus vorbeşte despre „bună cooperare”, Marea Britanie a găsit dovezi că Moscova a căutat să fure informaţii despre cercetările sale referitoare la vaccin. Acuzaţii similare au fost aduse Rusiei de către Canada şi Statele Unite.

Aceste eforturi de dezinformare se desfăşoară în paralel cu o campanie activă de propagandă cu privire la vaccinul Sputnik V, autorizat de statul rus încă în fază de cercetare. În afară de Sputnik V, statul rus a mai validat un vaccin în fază de cercetare, numit EpiVacCorona. Mai mult, îşi propune chiar să certifice un al treilea până la sfârşitul lui octombrie, dând impresia că a rămas încremenit în anii Războiului Rece şi că acum încearcă să-şi ia revanşa pentru toate înfrângerile suferite în acea perioadă marcată de rivalitatea Est-Vest.

Deşi au vaccinuri în stadii mai avansate de cercetare, Statele Unite şi chiar China aşteaptă încheierea tuturor etapelor înainte de un anunţ oficial.

Conform ultimelor informaţii provenind de peste Atlantic, două vaccinuri anti-COVID-19 urmează să fie înregistrate până la sfârşitul lunii noiembrie. Rezultatele testelor finale în cazul lor sunt aşteptate până la sfârşitul lunii curente.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite