Traducătorul lui Brejnev sare în apărarea translatoarei lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
translatoare trump

Diplomatul Dmitri Riurikov, care timp de şapte ani a fost asistent în afaceri internaţionale al preşedintelui rus Boris Elţîn şi, în perioada sovietică, a fost traducător pentru Leonid Brejnev, Aleksei Kosighin şi Andrei Gromîko, a declarat pentru publicaţia rusă Vzgliad că nu a auzit niciodată ca un interpret să fie interogat în legătură cu discuţiile la care a asistat.

“N-am auzit niciodată de o astfel de practică, nici în Rusia, nici în străinătate. În Occident, cred că regulile sunt aceleaşi. Simplul fapt că o astfel de interogare poate avea loc este complet scandalos. ”

În general, în diplomaţia rusă şi sovietică, traducătorii au fost colaboratori ai Ministerului Afacerilor Externe.

În SUA, codul profesional cere ca traducătorii-interpreţi să respecte confidenţialitatea discuţiilor, însă Congresul are dreptul să o convoace pe Marina Gross pentru o audiere – cu condiţia să fie aibă loc cu uşile închise. Dacă traducătorul refuză, ar putea fi urmărit penal. Dar, în întreaga istorie a Statelor Unite, niciun interpret de şef de stat nu a fost audiat în Congres.

Evident, notiţele sunt luate pentru a uşora traducerea. Dar este imposibil să se ia notiţe în detaliu în timpul unui dialog intens, deoarece viteza discuţiilor depăşeşte capacitatea de scriere. În general, aceste notiţe sunt ataşate înregistrării oficiale a discuţiilor.

“Nu mi-aş fi putut imagina ca ministrul sovietic Andrei Gromîko să-mi fi cerut conţinutul conversaţiei secretarului general Leonid Brejnev. În principiu, traducătorul nu ar trebui să servească drept sursă de informare pentru nimeni “, a precizat diplomatul Dmitri Riurikov.

Şeful statului trebuie să aibă încredere totală în traducătorul său ca profesionist şi în profilul său politic. Interpretul trebuie să fie perfect fiabil din punctul de vedere al conducătorului şi al celor care îl recomandă, mai spune cel care a lucrat ca interpret al liderului sovietic Leonid Brejnev.

Un grup de congresmeni americani democraţi au cerut, joi, convocarea pentru o interogare neoficială a colaboratoarei Departamentului de Stat, Marina Gross, care a tradus conversaţia, între patru ochi, dintre Donald Trump şi Vladimir Putin la Helsinki.

Congresmanii americani au cerut audierea traducătorului preşedintelui american cu privire la discuţiile avute cu omologul său rus, şi ar dori, de asemenea, să vadă notiţele luate de interpret. Scopul ar fi acela de a afla dacă Trump a făcut mari concesii Rusiei.

Ce scria pe notiţele lui Putin fotografiate de jurnalişti, la Helsinki

    Jurnalistă americană Julia Davis, prezentă la conferinţa de presă comună ţinută de preşedintele american Donald Trump şi cel rus, Vladimir Putin, după întrevederea de la Helsinki, de la începutul acestei săptămâni, a remarcat notiţele pe care le ţinea liderul de la Kremlin în mână şi le-a fotografiat, cu gândul că va reuşi să le descifreze. ”Un prim-plan cu notiţele lui Vladimir Putin arată următoarele teme de discuţie, din ce am reuşit să descifrez scrie pe Twitter jurnalista, notează stirileprotv.ro.

putin notite

1.”interferenţa” (n.r. implicarea Rusiei în alegerile americane) (cu ghilimele) – propunere

2.Ucraina – idei noi, tranzitul de gaz

3.Siria – campanie umanitară comună”

Jurnalista, specializată pe spaţiul rus, a remarcat că după modul în care Vladimir Putin ţinea notiţele a vrut ca acestea să fie fotografiate de jurnalişti.

putin notite

În Rusia, Putin şi politicienii ruşi sunt furioşi despre cum a fost relatată întâlnirea Putin-trump de presa americană. Un senator rus, supărat pe atitudinea presei din SUA, critică la adresa lui Trump după summitul de la Helsinki, i-a întrebat pe jurnaliştii americani dacă vor război cu o putere nucleară.

Episodul controversat a fost relatat joi pe Twitter de către corespondenul BBC în Moscova, Steve Rosenberg. ”Mi-am petrecut ziua la sediul Ministerului de Externe al Rusiei şi am simţit cum Moscova îşi pierde răbdarea cu America. Putin a venit în vizită şi i-a atacat pe criticii lui Trump, iar un senator rus a spus despre presa şi congresul din SUA: ”Ce vor? Vor război cu o putere nucleară?” a scris pe Twitter Steve Rosenberg.

Vladimir Putin a denunţat “forţele” din SUA care sunt “gata să sacrifice relaţiile ruso-americane”, la două zile după summitul de la Helsinki cu Donald Trump. “Vedem că în SUA există forţe care sunt gata să sacrifice fără ezitare relaţiile ruso-americane pentru a-şi satisface ambiţiile”, a declarat Putin într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor ruşi, reuniţi joi la Moscova.

Deşi aceste forţe încearcă să submineze succesul summitului de la Helsinki, acesta a fost un început pozitiv, a subliniat liderul de la Kremlin. Ar fi naiv să se spere ca probleme vechi de ani de zile să se poată rezolva în câteva ore, dar drumul spre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale a fost deschis, a menţionat Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite