Rusia

articolul anterior articolul urmator

Trezoreria Statelor Unite îl consideră „corupt” pe Vladimir Putin

15
26 Jan 2016 04:08:59
Autor: Ionut Preda
Vladimir Putin FOTO AP
Vladimir Putin FOTO AP

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a lansat primele acuzaţii oficiale de corupţie la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, despre care a declarat că „şi-a îmbogăţit cunoştinţele şi aliaţii” şi că ar fi strâns o avere secretă mult mai mare decât cea declarată oficial, relatează BBC.

Afirmaţiile au fost făcute de Adam Szubin, responsabil cu sancţiunile internaţionale impuse de Trezoreria Statelor Unite, în cadrul unui interviu cu BBC Panorama, adăugând că aceste informaţii au fost cunoscute de guvernul american de „mulţi, mulţi ani”.
 
„L-am văzut (n.r. - pe Putin) cum şi-a îmbogăţit prietenii şi aliaţii apropiaţi, şi cum i-a marginalizat pe cei pe care nu-i considera prieteni prin intermediul fondurilor statului. Fie că vorbim de bogăţia energetică a Rusiei, fie de alte contracte acordate de stat, el le direcţionează către persoanele despre care crede că îl vor sluji, excluzându-i pe restul. Pentru mine, acesta este un tablou al corupţiei” a declarat Szubin.
 
Oficialul american susţine şi că Putin a strâns o avere secretă, explicând că salariul său estimat la 110.000 de dolari pe ani nu este consistent cu averea pe care o , precizând că preşedintele rus „are o experienţă îndelungată în mascarea averii sale adevărate”. Szubin nu a dorit să vehiculeze o sumă aproximativă a averii reale a lui Vladimir Putin.
 
Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitry Peskov, a răspuns sec acuzaţiilor susţinând că „niciunul dintre aceste subiecte nu au nevoie de răspuns, deoarece reprezintă ficţiune pură”.
 

Presupusa avere secretă a lui Putin, estimată de CIA la 40 de miliarde de dolari 

Zvonurile privind o avere secretă strânsă de liderul de la Kremlin circulă de ani buni, depăşind stadiul de speculaţii ale presei. Un raport confidenţial întocmit de CIA în 2007 – dezvăluit de WikiLeaks în 2010 - arată că agenţia americană estima, la acea vreme, averea reală liderului rus la 40 de miliarde de dolari. Asta în condiţiile în care o declaraţie de avere oficială făcută de Putin în acelaşi an susţinea că liderul rus avea lichidăţi în valoare de doar 150.000 de dolari(sumă aproximativă) în conturi, în afara unui apartament în Sankt Petersburg şi două maşini Volga . 
 
În februarie 2015, un fost administrator american de fonduri din Rusia, William „Bill” Browder, estima averea actuală a lui Vladimir Putin la 200 de miliarde de dolari, într-un interviu pentru CNN, conform „The Washington Post”. Browder a fost un susţinător al lui Putin în perioada pe care a petrecut-o în Rusia, însă a devenit un critic aprig al liderului rus după ce a primit o interdicţie de a intra în ţară din partea guvernului de la Kremlin, în 2006, fiind considerat o „ameninţare la adresa securităţii naţională”.
 
Statele Unite au impus, începând cu 2014, o serie de sancţiuni economice împotriva anumitor oficiali de la Kremlin şi a unor companii ruseşti de stat, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în cadrul crizei politice din Ucraina. Sancţiunile individuale au vizat, în mare, apropiaţi ai lui Vladimir Putin, însă nu au fost aplicate şi asupra preşedintelui rus, iar Szubin este primul oficial american care îl acuză direct pe liderul de la Kremlin de corupţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

conteaza parerea mea
26.01.2016, 05:09:37

Bre, mă lași!?! Au sfârșit amerlocii toate problemele lor și acu' au pornit să-l numere pe Putin de "ouă"! Dacă MI6 îl considera "probabil" un "posibil" vinovat, sora mai mare CIA recuperează puternic din urmă și "crede" că e vinovat de corupție! Mă întreb dacă ăștia sunt tot ăia care n-au putut nici o dată să anticipeze vreo mișcare rusă/sovietică, dar au știut găsi arme de distrugere în masă acolo unde le convenea!?!

+4 (8 voturi)
conteaza parerea mea
26.01.2016, 05:19:56

Și ca să nu uit: probabil că sunt în asentimentul a peste 87% dintre ruși când spun că avem încredere în capacitatea Președintelui de a "tria", de a selecta în mediul de afaceri pe cei care sunt benefici dezvoltării Rusiei! Altfel, salariul lui e o rușine comparativ cu eforturile și sacrificiile pe care le depune omul ăla. Putin nu ar avea nevoie să fure, cât timp toată Rusia îi aparține

+1 (5 voturi)
m wakki
26.01.2016, 05:42:41

îi aparține toată Rusia dar nu numai are și în străinătate idioți utili destui și ăia tot în proprietatea lui sunt

-6 (12 voturi)
Goicea Niculae
26.01.2016, 06:08:09

Acum stiti de ce guvernul american are o datorie de peste 13 trilioane ( 13 .000 de miliarde) de dolari.? Le-luat PUTIN banii si ii tine la saltea.

+4 (8 voturi)
M Costi
26.01.2016, 06:09:14

Acuzatii de tip " Are bani in strainatate ....Este corupt....Si-a furat poporul...etc. etc. !" au fost si in cazul lui Ceausescu , insa niciodata confirmate ! La fel , orice campanie mediatica "anti" incepe cu acuzatii de coruptie si detinere de bani in strainatate ! A fost la fel si in cazul lui Fidel Castro , Milosevici , Saddam , Kim ( din Coreea de Nord ) , Gaddafi , Assad . Acum e in ...colimator Putin ! O.K. , foarte bine , insa Putin ar trebui denigrat si criticat pe chestii reale si palpabile , cum sunt , de exemplu , anexarea ilegala a Crimeei si sprijinul separatistilr din Estul Ucrainei , nu pe ...povesti greu de vrezut !

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările