Rusia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Triada nucleară rusă în acţiune, sub ochii lui Vladimir Putin. O rachetă nu a putut fi lansată

60
21 Oct 2019 08:42:05
Autor: Viorica Marin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a supervizat exerciţiile militare în care armata rusă şi-a testat arsenalul nuclear, mai precis rachetele balistice amplasate la sol, pe nave sau pe avioane.

Preşedintele rus Vladimir Putin a supervizat joi manevre militare implicând 12.000 de soldaţi şi lansarea a 16 rachete balistice şi de croazieră, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
 
În cadrul exerciţiului numit Grom-2019 [Tunet 2019], Vladimir Putin a supervizat joi tragerile cu rachete balistice al triadei nucleare ruse, indiferent dacă erau amplasate la sol, în aer sau pe mare. Liderul de la Kremlin a urmărit aceste manevre de la Centrul Naţional de Control al Apărării, principalul post de comandă al armatei ruse.
 
Ministerul Apărării a anunţat că navele de suprafaţă au lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Barents şi Marea Caspică.
 
În acelaşi timp, submarinele şi navele ruse au tras rachete balistice din Marea Barenţ în zona arctică şi Ohoţk din Orientul îndepărtat. Rachetele lor au aterizat în Kamciatka şi pe un teren de antrenament în nord-vest.
Rachete de croazieră au fost lansate din sistemul de rachete Iskander.
 
Incident cu o rachetă 
 
Un incident cu o rachetă s-a produs săptămâna trecută în cursul unor exerciţii strategice de comandament şi stat major „Grom-19“ ale forţelor Rusiei, a căror etapă finală a fost supervizată joi de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin, informează luni cotidianul economic rusesc Vedomosti în pagina sa electronică, citând două surse apropiate Ministerului Apărării de la Moscova.
 
Submarinul nuclear rusesc K-44 „Riazan“, care face parte din Divizia 28-a de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, a lansat la 17 octombrie o singură rachetă balistică intercontinentală de tipul R-29R asupra unei ţinte situate pe poligonul „Cija“ (Marele Nord rus) şi nu două, aşa cum a anunţat Evgheni Ilin, şeful interimar al Direcţiei principale pentru cooperare internaţională din cadrul Ministerului Apărării.
 
A doua rachetă de acelaşi tip nu a mai putut fi lansată, submarinul întorcându-se la bază cu ea la bord, potrivit Vedomosti.

Şi o fregată şi o corvetă au avut probleme în a lansa rachete de croaziere Kalibr, a scris site-ul de ştiri RBC.

O sursă apropiată serviciilor de securitate a Rusiei a spus, sub protecţia anonimatului, că în timpul exerciţiilor au fost testate noile sisteme destinate să reducă pregătirea lansării rachetelor Kalibr de la trei ore la 15 minute.

”Rachetele au zburat în cele din urmă, dar nu la prima încercare şi doar după ce au fost activate sistemele de rezervă de lansare”, a spus sursa citată de RBC.

O altă sursă apropiată statului major al Rusiei a spus că rachetele Kalibr au fost lansate abia la a doua şi la a treia încercare.

Ministerul Apărării a negat informaţiile şi a spus că totul s-a desfăşurat conform planului. 
 
Ministerul Apărării anunţase joi că submarine ale flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, şi din Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. 'Toate rachetele şi-au atins ţintele", a dat asigurări ministerul, citat joi seara de AFP.
 
Deşi R-29R, de concepţie sovietică, este considerată o rachetă învechită, nu ea ar fi fost problema, ci unele mecanisme din sistemul de lansare al submarinului, care este la fel de uzat moral şi tehnic, conform surselor citate de Vedomosti.
 
O comisie de anchetă, din componenţa căreia fac parte reprezentanţi ai comandamentului Flotei ruse din Pacific, ai Statului Major al marinei ruse şi experţi din industria de apărare, a fost creată ad-hoc pentru a elucida cauzele pentru care racheta nu a putut fi lansată.
 
La solicitarea „Vedomosti“ în legătură cu acest incident, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns vineri.
 
Submarinul „Riazan“ este ultimul submersibil de acest tip aflat încă în serviciu, după ce a fost dat în exploatare în 1977.
 
Potrivit ziarului citat, nici racheta balistică R-29R a cărei lansare a eşuat nu este una nouă, fiind în serviciu de 40 de ani. Lansarea de săptămâna trecută era destinată să demonstreze conducerii de la Moscova că durata de viaţă a acesteia poate fi prelungită.
 
Deşi se laudă cu un arsenal strategic de ultima oră, autorităţile ruse se bazează în cea mare parte pe vechiul armament, moştenit din epoca sovietică, acesta fiind în prezent adaptat şi îmbunătăţit, conform experţilor militari independenţi de la Moscova.
 
Exerciţiile Grom-2019 au loc la puţin peste două luni de la retragerea din tratatul INF (Tratatul privind forţele nucleare intermediare), semnat de Washington şi Moscova în timpul Războiului rece, care interzicea rachetele cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.
 
Rusia organizează cu regularitate mari manevre militare, în special în luna septembrie a fiecărui an, când sunt mobilizaţi mai multe zeci de mii de militari.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

60 Comentarii

gigi banateanul
21.10.2019, 09:05:54

Acum nu mai au tratat, deci de ce sa se mai ascunda ??? Daca au bani sa se antreneze...ca asta-i rodul armatei pe timp de pace...

+4 (6 voturi)
GAN
21.10.2019, 09:20:56

CUT !!! a iesit perfect, montaj impecabil, regie geniala Totul la nivel de Oscar!

+2 (6 voturi)
Goicea Niculae
21.10.2019, 09:53:35

Putin demonstrează, dacă mai era necesar, invincibilitatea și puterea fantastica a armatei sale ,descurajându-se astfel planurile celor care ar fi intenționat sau sperat vreodată ca Rusia mai poate fi iarăși atacată ca in trecut.

-11 (17 voturi)
Andrei Adrian
21.10.2019, 10:15:11

Tu ti-ai facut scoala de propagandist in Coreea de Nord, nu-i asa?

+6 (12 voturi)
GAN
21.10.2019, 10:23:10

@ Goicea Niculae, "invincibilitatea și puterea fantastica a armatei" aia 124 de fani ai tai sunt toti cazati la Spitalul 9?

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (60)

Modifică Setările