Rusia

articolul anterior articolul urmator

UE denunţă lista Rusiei cu „ţări neprietenoase”: Este „incompatibilă” cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice

17
16 May 2021 15:15:44
Autor: Ion Gaidau
Aflat la al patrulea mandat la Kremlin, Vladimir Putin duce o politică de accentuare a diferenţelor între Rusia şi ţările occidentale FOTO Shutterstock
Aflat la al patrulea mandat la Kremlin, Vladimir Putin duce o politică de accentuare a diferenţelor între Rusia şi ţările occidentale FOTO Shutterstock

Uniunea Europeană a denunţat sâmbătă decizia Rusiei de a considera oficial Statele Unite şi Cehia drept „ţări neprietenoase” şi i-a cerut să revină asupra deciziei, transmite Reuters.

„Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse”, se spune într-un document publicat vineri de Guvernul rus.

Lista include doar două ţări, şi anume Statele Unite şi Cehia, faţă de care se vor aplica măsuri în conformitate cu un decret semnat la sfârşitul lunii aprilie de către preşedintele rus Vladimir Putin. La 23 aprilie, liderul de la Kremlin a semnat un act care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine în Rusia şi ai altor agenţii şi a ordonat Guvernului condus de Mihail Mişustin să întocmească o listă a statelor „neprietenoase“ care să facă obiectul acestor restricţii.

Potrivit documentului publicat vineri, misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, în timp ce misiunile diplomatice cehe ar putea angaja maximum 19 persoane.

Ambasada SUA la Moscova anunţase săptămâna trecută că îşi va reduce cea mai mare parte a serviciilor consulare din cauza sancţiunilor, care au forţat-o să-şi reducă „mâna de lucru cu 75%”.

Ministerul de Externe de la Praga a denunţat imediat lista cu „ţări neprietenoase”, considerând că reprezintă „un pas în continuare către escaladarea relaţiilor nu numai cu Republica Cehă, dar şi cu Uniunea Europeană şi aliaţii săi”.

UE a respins la rândul ei acuzaţia de „acţiuni neprietenoase” şi a cerut Rusiei să revină asupra deciziei.

„UE consideră că acuzaţiile de acţiuni neprietenoase nu sunt fondate”, a anunţat Consiliul European într-un comunicat publicat sâmbătă.

„Îndemnăm Rusia să-şi revadă decizia, în scopul de a evita o nouă deteriorare a relaţiilor noastre, deja puse la grea încercare”, se arată în comunicat, care precizează totodată că decretul rus este „incompatibil” cu Convenţia de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Lista a fost publicată în contextul înmulţirii expulzărilor de diplomaţi ruşi. Praga s-a aflat în fruntea acestei mişcări, după ce Guvernul ceh a descoperit că serviciile secrete ruseşti au provocat o explozie la un depozit de arme. Moscova a luat la rândul ei măsuri de represalii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Prieten
16.05.2021, 15:28:40

Si cu ce articol din Conventia de la Viena e incompatibil ? Nu cred ca ca parlamentar european poti sa te prezinti in fata lui Putin nu niste analfabetisme !

-7 (17 voturi)
_Turbatu_
16.05.2021, 15:39:26

ca ca????

-3 (13 voturi)
Goguţă
16.05.2021, 15:29:33

„UE consideră că acuzaţiile de acţiuni neprietenoase nu sunt fondate”, Dar sa expulzei dipolmati rusi fara absolut nici un motiv este fondat, este o actiune prietenesca, sa faci o lista cu sanctiuni economice este corect ?

-8 (24 voturi)
_Turbatu_
16.05.2021, 15:42:47

Pai si care-i pierderea??? De ce trebuie UE sa fie prietena cu rusnacii??

-5 (15 voturi)
Dr. No
16.05.2021, 16:00:00

SUA pe vremea luni Bush alcătuise a lista similară și nu a mai invocat nimeni convenții internaționale. Pe urmă Cehia nu făcut decât să execute dispozițiile venite dinspre puterea hegemonică care domina continentul. A fost o probă de vasalitate in fata spânului la fel cum a fost și expulzarea din România și ar fi bine sa nu ne mai mințim ascunzându-ne în spatele unor false principii.

-5 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările