Rusia

articolul anterior articolul urmator

Un chimist care a fost implicat în crearea noviciokului îi cere iertare lui Navalnîi

14
20 Sep 2020 19:45:10
Autor: News.ro
Vil Mîrzaianov Foto AFP
Vil Mîrzaianov Foto AFP

Un om de ştiinţă care a fost implicat în programul sovietic secret de creare a agentului neurotoxic noviciok i-a cerut iertare politicianului rus Alexei Navalnîi, care se reface la un spital din Berlin după ce a fost otrăvit cu această substanţă, relatează AFP.

Vil Mirzaianov a spus într-un interviu la postul rus de televiziune Rain că vrea să îi ceară iertare lui Navalnîi. “Îi cer iertare din tot sufletul lui Navalnîi pentru faptul că am participat la această activitate criminală, dezvoltarea acestei substanţe cu care a fost otrăvit”, a spus Mirzaianov, care acum locuieşte în Statele Unite şi care a scris primele articole despre crearea noviciokului în anii 1990.

Mirzaianov a precizat că Navalnîi se va vindeca total până la urmă. “Navalnîi va trebui doar să aibă răbdare, dar până la urmă, el va fi sănătos”, a spus omul de ştiinţă, estimând că recuperarea va dura aproape un an.

Afirmaţiile lui Mirzaianov vin în contextul în care alt om de ştiinţă care a făcut parte din program a negat faptul că Navalnîi ar fi putut fi otrăvit cu noviciok.

Până acum trei oaneni de ştiinţă, în vârstă de aproximativ 70 de ani, au făcut declaraţii publice despre participarea la programul sovietic de dezvoltare a noviciokului.

Vladimir Uglev a afirmat că faptul că Alexei Navalnîi a supravieţuit arată că probabil a existat doar contact pe piele cu otrava. Mirzaianov a declarat în schimb că Navalnîi probabil a ingerat otrava, deoarece se pare că alte persoane nu au fost contaminate.

Leonid Rink susţine că Navalnîi nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost otrăvit cu noviciok şi că Mirzaianov nu a fost implicat direct în crearea agentului neurotoxic. “El nu a avut nicio legătură cu crearea noviciokului, aşa că nu avea de unde să ştie efectele substanţei asupra organismului. Dacă ar fi fost noviciok, Navalnîi nu ar fi supravieţuit”, a afirmat Rink pentru RIA Novosti.

Alexei Navalnîi, principalul oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit rău, la finalul lunii trecute, pe când se afla în Siberia. El a fost spitalizat, în comă indusă, iar ulterior, a fost transferat în Germania. Testele de laborator din trei ţări au determinat că a fost otrăvit cu noviciok, iar guvernele din Vest au cerut explicaţii Rusiei.

Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Caşă
20.09.2020, 20:11:40

"Leonid Rink susţine că Navalnîi nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost otrăvit cu noviciok şi că Mirzaianov nu a fost implicat direct în crearea agentului neurotoxic. “El nu a avut nicio legătură cu crearea noviciokului" Normal ! Toti retardatii cred ca pot face noviciok ! Si vaccin anticovid ! Daca nu era un mincinos era incompatibil cu SUA .

-3 (11 voturi)
Caşă
20.09.2020, 20:14:04

"Vil Mirzaianov a spus într-un interviu la postul rus de televiziune Rain că vrea să îi ceară iertare lui Navalnîi. “ Lasati gargara domnu Savant, si La puscarie !

-10 (18 voturi)
IonIon Codreanu
20.09.2020, 21:12:47

Toți ”savanții” care creează arme să meargă la pușcărie?! Păi americanii se laudă cu ei!

-6 (10 voturi)
Caşă
20.09.2020, 20:16:58

"Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok" Normal ! Au identificat reteta de noviciok pe care le-a dat-o Savantu asta de renume Mondial : CO2

-8 (14 voturi)
Ivan Turbinca
20.09.2020, 21:04:41

Leonid Rink, unul dintre dezvoltatorii agentului nervos Novichok, a comentat declarația lui Vil Mirzayanov, care locuiește în Statele Unite,si asa numitul și" creatoru"l acestei substanțe. După cum a raportat mass-media, Mirzayanov și-a cerut scuze față de Alexei Navalny și, în special, a remarcat că simptomele bloggerului sunt foarte asemănătoare cu acțiunile lui Novichok. Rink a subliniat că Mirzayanov nu a făcut niciodată parte din echipa de dezvoltare a acestei substanțe. "Nu are nimic de-a face cu biochimia, nimic. Este un cromatograf obișnuit. Nu se află în grupul nostru, a fost implicat în controlul efluenților, în ceea ce se revarsă din întreprindere sau în țevi. Nu are nimic de-a face cu crearea lui Novichok." Prin urmare, a adăugat el, Mirzayanov nu poate cunoaște simptomele otrăvirii cu Novichok. „Poate reprezenta un fel de structură, dar nu acțiune biologică”, a spus Rink. El a sugerat ca Mirzayanov ca, declarațiile lui,sunt o comanda a cuiva. În același timp, Rink a remarcat încă o dată că simptomele lui Navalny și chiar faptul că a supraviețuit contrazic acțiunile lui Novichok. "Am spus de o sută de ori, simptomele sale nu au nicio legătură cu Novice. El nu ar fi supraviețuit dacă ar fi Novice", a concluzionat expertul. In același timp, se știe că serviciul de informații german BND a avut acces la Novichok încă din anii '90. Substanța a fost, de asemenea, studiată de aproximativ 20 de state occidentale, în timp ce Rusia a oprit dezvoltarea în domeniul armelor chimice în 1992, iar în 2017 a distrus întregul stoc disponibil de astfel de substanțe, lucru confirmat de OIAC.

-7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările