Un desen animat din perioada sovietică, în care personajele explicau că „Z” este un simbol fascist, eliminat de pe canalul de YouTube al producătorului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Un desen animat din perioada sovietică a fost cenzurat în Rusia, pentru că personajele explicau că litera Z este un semn fascist. Astfel, Studioul de film „Soyuzmultfilm” a scos de pe canalul său de YouTube desenul animat „Comoara Corăbiilor Scufundate”, care a fost lansat în 1973, relatează cotidianul moldovean Timpul.

Videoclipul a fost publicat pe canalul oficial de YouTube al Soyuzmultfilm în 2012 şi a adunat aproape 300.000 de vizualizări. 

Soyuzmultfilm este cel mai mare studio de animaţie din Rusia, care există din 1936 şi care este deţinut de stat. Desenul animat nu mai poate fi văzut din Rusia, iar comentariile au fost oprite.

Desenul animat descrie evenimentele din tabăra de vară pentru copii „Brigantine”, personajele sale sunt trei copii care au plecat la mare şi apoi au urcat pe nava de cercetare subacvatică „Neptun”.

Pe „Neptun” copiii pleacă într-o călătorie de-a lungul fundului mării şi găsesc o navă scufundată. Când eroii au găsit nava, între ei a avut loc următorul dialog.

„Totul clar, distrugător fascist”, a spus unul dintre băieţi. Al doilea a întrebat: „De unde ştii?” „Am citit că distrugătoarele fasciste erau desemnate cu litera Z”, a răspuns el.

În mod ironic, submarinul se numeşte „Neptun”, aşa cum se numesc şi rachetele ucrainene cu care Kievul susţine că ar fi scufundat, zilele trecute, nava-amiral a flotei ruse, „Moskva”, care acum zace pe fundul Mării Negre, iar fetiţa care-i însoţeşte e îmbrăcată în culorile Ucrainei, are bluză galbenă şi bonetă albastră.

VIDEO

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că inscripţia „Z”, vizibilă pe tancurile şi vehiculele militare ruseşti utilizate de armata rusă pentru a invada Ucraina, a fost folosită de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin susţine că vrea să „denazifice” Ucraina printr-o „operaţiune militară specială”. Deşi este un motiv total absurd, totuşi are priză în rândul multor admiratori ai regimului Putin.

În ultimele cerinţe formulate la adresa Kievului pentru oprirea războiului, Kremlinul pare să fi renunţat la aşa-zise „denazificare” şi schimbarea conducerii ucrainene. În schimb, insistă cu recunoaşterea peninsulei Crimeea, anexată în 2014, ca parte a Rusiei, recunoaşterea regiunilor Doneţk şi Luhansk ca „state independente” şi neutralitatea/demilitarizarea Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite