Un incendiu în Marea Barents, învăluit în mister: un aghiotant al comandatului Marinei Ruse vorbeşte despre evitarea unei „catastrofe planetare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Vladimir Putin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu discutând despre incendiul din Marea Barents FOTO EPA-EFE
Preşedintele Vladimir Putin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu discutând despre incendiul din Marea Barents FOTO EPA-EFE

Aghiotanul comandantului Marinei Ruse susţine că lumea s-a aflat la un pas de „o catastrofă“. Acest dezastru a fost evitat, potrivit lui, datorită curajului deosebit al unor marinari ruşi. Serghei Pavlov a făcut aceste declaraţii la funeraliile ofiţerilor de marină care au murit într-un incendiu produs la bordul unui submarin cu propulsie nucleară. Un dosar clasificat din ordinul preşedintelui Vladimir Putin.

„Cu preţul vieţii lor, şi-au salvat camarazii, au salvat nava şi nu au permis să se producă o catastrofă de proporţii planetare“, a declarat Serghei Pavlov, un asistent al comandantului Marinei Ruse, la funeraliile desfăşurate sâmbătă, departe de ochii publicului, la cimitirul Serafimovski din Sankt Petersburg. Oficialul militar rus este citat de fontanka.ru, un site care nu se fereşte să critice puterea de la Moscova.

Paisprezece marinari ruşi au fost mistuiţi de flăcări, la 1 iulie, la bordul unui submarin ultrasecret aflat adâncimile Mării Barents. Ministerul rus al Apărării s-a limitat doar la anunţarea incendiului şi la dezvăluirea informaţiei precum că focul a izbucnit în compatimentul bateriilor. Din ordinul lui Putin, ancheta a fost ştampilată ca „secret de stat“.

Acest accident a amintit de tragedia submarinului de propulsie nucleară Kursk, navă care s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Barents cu 118 persoane la bord, la 12 august 2000, la începutul primului mandat al lui Putin. Dar a născut şi o serie de întrebări despre tipul submarinului şi misiunea sa.

Potrivit presei apropiate Kremlinului, bordul submersibilului a fost cuprins de flăcări în timpul realizării unor măsurători batimetrice în apele teritoriale ruse.

Imagine indisponibilă

Cei 14 marinari ruşi decedaţi în incendiul din Marea Barents FOTO EPA-EFE

Toată lumea şi-a îndreptat imediat gândurile către submarinul nuclear AS-12, supranumit „Loşarik“, un dispozitiv secret neînarmat conceput pentru cercetare şi pentru operaţiuni speciale la mare adâncime. „Loşarik“ poate primi la bord până la 25 de marinari şi este conceput să se poată agăţa de un submarin mai impozant, capabil să-l ducă până în zona de operaţiuni.

De altfel, site-ul Open Media şi cotidianul Vedomosti scriu că focul nu a izbucnit la bordul Loşarik, ci pe un submarin nuclear modificat pentru a-l transporta. Open Media evocă, citând surse militare, două submarine posibil vizate: Orenburg şi Podmoskovie. Aceste submarine se află în subordinea Direcţiei plonjărilor la adâncime (GUGI) din cadrul Ministerului Apărării, o divizie specială a Marinei ruse.

Pe fondul înmulţirii zvonurilor şi nemulţumirii despre felul în care statul gestionează situaţia, Vladimir Putin a recunoscut săptămâna trecută că la bordul submarinului se afla un reactor nuclear. Pavlov nu a explicat cum incendiul ar fi putut declanşa o catastrofă mondială, dar alţi oficiali ruşi au spus că echipajul a reuşit să stingă focul şi să izoleze reactorul nuclear. Întrebat în legătură cu declaraţia lui Pavlov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă comentarii.

Patru marinari au fost decoraţi post-mortem cu titlul de „Erou al Rusiei“, iar ceilalţi zece cu „Ordinul pentru Curaj“. Doi dintre ei deţineau deja titlul de „Erou al Rusiei“ înainte de ultima lor misiune.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite