Un oligarh rus a adus mii de muncitori din fabrici la Moscova, sub pretextul unei conferinţe, pentru a sprijini Rusia Unită în caz de proteste după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţi ai unei companii auto din Iaroslavl se urcă în tren pentru o conferinţă de la Moscova FOTO Facebook
Angajaţi ai unei companii auto din Iaroslavl se urcă în tren pentru o conferinţă de la Moscova FOTO Facebook

11.000 de angajaţi de la fabrici şi companii legate de oligarhul rus Oleg Deripaska au fost aduşi la Moscova pe 19 septembrie, ziua alegerilor parlamentare din Rusia, sub pretextul participării la o conferinţă numită „Forumul Moscova” pe teme de la valori ale familiei la geopolitică. Unora li s-a spus explicit că ar putea lua parte la un marş pro-Rusia Unită, relatează Moscow Times.

Organizatorul conferinţei educaţionale a fost gigantul de aluminiu Rusal. Muncitorii din fabrici şi alţi angajaţi au fost transportaţi cu avioane, autocare sau trenuri din patru regiuni ale Rusiei şi li s-a spus să descarce aplicaţii cu numele regiunii respective şi să încarce informaţii despre o serie de excursii prevăzute în program.

Potrivit unor mărturii obţinute de Moscow Times şi unor detalii ale agendei conferinţei de pe reţelele sociale, conferinţa a fost organizată precipitat şi nu a avut un scop clar, în timp ce cursurile online au avut teme de dezvoltare personală, dar şi geopolitice.

Conferinţa a avut loc între 19 şi  22 septembrie, iar participanţii au fost cazaţi la hoteluri de patru stele din centrul Moscovei.

Angajaţi de la companii diferite au dezvăluit că li s-a spus că ar putea lua parte la un marş politic. Alţi au povestit că doar au auzit zvonuri privind natura călătoriei la Moscova.

Preşedintele consiliului muncitorilor de la Rusal a transmis într-un comunicat că forumul a constat în sesiuni de instruire de la „sistemul de producţie introdus de Oleg Deripaska în întreprinderile sale la prezentări despre economie, medicină şi inteligenţă artificială” şi că sunt „o tradiţie creată de fondatorul companiei”.

„A fost planificat un marş care a fost însă anulat din pricina vremii. Scopul real al forumului nu a fost şi nu a devenit clar”, spune Serghei care a venit din Dzerjinsk, situat la 400 de kilometri de Moscova.

„Managerul mi-a spus că ar putea fi nevoie să venim în sprijinul Rusiei Unite după alegeri. În finaln-a mai fost necesar şi nu s-a menţionat nimic despre asta la conferinţă. Nu mă interesează prea mult politica şi nu aş fi vrut să fiu obligată să merg la un miting”, spune o invitată care lucrează la o fabricaă din reţeaua Rusal  din regiunea Sverdlovsk.

Fondată de Deripaska, Rusal e deţinută majoritar de compania energetică  EN+. Deripaska şi-a redus participaţia ca urmare a unui acord cu autorităţile americane în schimbul renunţării la sancţiuni asupra acestui gigant.

Oligarhul se află sub sancţiuni occidentale după anexarea Crimeei, în 2014, şi amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016.

La conferinţă au fost invitaţi angajaţi ai altor companii controlate de oligarh între care conglomeratul auto GAZ.

Evghenia Ovod, un oficial din conducerea Partidului Comunist din Iaroslavl, a declarat că a vorbit cu muncitorii şi aceştia au primit instrucţiuni şi detalii despre program şi li s-a pus în vedere că vor lua parte la un protest la Moscova.

Totodată, ei au descris pregătiri în pripă şi un program vag,  invitaţii în ultimul moment şi aluzii la marşuri care au născut suspiciuni privind faptul că organizarea conferinţei a fost un pretext şi o măsură de prevedere în caz că ar izbucni proteste anti-Putin.

Participanţi s-au suit în avioane, autocare şi trenuri în dimineaţa zilei de 19 septembrie. 

Potrivit mărturiilor pentru  Moscow Times, unii dintre participanţi au spus că au aflat despre conferinţă cu trei săptămâni înainte şi nu au avut informaţii clare despre subiectul ei şi motivul pentru care mergeau la Moscova.

    

„Mocova e o destinaţie frumoasă, indiferent de pretext. În plus, e vorba de un hotel de patru stele, trei mese pe zi, o cameră dublă cu un pat enorm doar pentru mine”, spune Pavlina,  angajată la Zavod Korpusov, o companie aparţinând GAZ.

Participanţii au fost practic adunaţi dintre muncitori şi alţi angajaţi deşi a existat o grijă să fie vaccinaţi sau să aibă un test negativ COVID-19.

„Ne-a întrebat pe toţi: Vreţi să mergeţi? Ok, tu vii, haidem”, spune Serghei care lucrează la o fabrică Rusal din oraşul siberian Saianogorsk.

„Am mers cu toţii. Managerul a prezentat lucrurile ca şi cum ne-a luat pe cei mai buni, dar i-au luat pe toţi care s-au vaccinat şi chiar pe ceilalţi dacă aveau un test negativ PCR”, spune Pavlina.

Circa 11.000 de oameni au participat la conferinţa care s-a încheiat cu un concert privat pe un stadion de footbal, la care au cântat formaţii populare de rock şi un ansamblu folcloric rus.

Conferinţa Forum Moscova s-a încheiat cu un concert privat FOTO Instagram / nikolai_lysenkov93 via Moscow Times

Conferinţa Forum Moscova s-a încheiat cu un concert privat FOTO Instagram / nikolai_lysenkov93 via Moscow Times

Unora li s-a spus că vor testa o aplicaţie şi vor trebui să facă poze în timpul unor excursii ghidate.

„Ni s-a spus că scopul e instruirea corporativă şi testăm o platformă online. Trebuia să luăm parte la 15 prezentări şi să facem şase tururi. Dar circulau zvonuri că se organizează un miting în sprijinul Rusiei Unite”, spune Pavlina.

Aplicaţii cu numele regiunilor de unde veneau muncitorii precum „SiberiaGo” au fost disponibile pentru descărcare cu trei zile înainte de conferinţă.

Pe lângă partea educaţională precum dezvoltarea familiei, relaţii de gen, proiecte de dezvoltare, au existat şi prelegeri difuzate pe You Tube prin aplicaţiile respective.

Ele aveau titluri precum „Conservarea naţională: valorile familiei "," Proiectul rus: cod civilizaţional "," Harta puterii mondiale: cine sunt aliaţii şi duşmanii noştri? " şi „Revoluţiile culorilor ca tehnologie pentru distrugerea civilizaţiilor tradiţionale”.

„Mulţi s-au plâns că trebuie să descarce această aplicaţie specială pentru mobil. Şi nu au înţeles de ce trebuie să asculte prelegeri care nu au nimic de-a face cu munca lor. Nu avea sens pentru ei ”, spune Ovod.

„Oameni de afaceri importanţi care depind de stat şi de mediul extern şi de reguli se comportă exact la fel ca şefii instituţiilor bugetare sau companiile cu participaţii ale statului - acest lucru îi transformă în afaceri cvasiprivate”, a spus Andrei Kolesnikov, şeful program politic la Carnegie Moscow Centre.

„Deripaska crede că apropierea de cercul lui Putin şi disponibilitatea de a-l sluji este un fel de protecţie politică împotriva posibilelor riscuri politice. Este mai vulnerabil şi, prin urmare, mai dependent de situaţia politică. Din această cauză, el trebuie să investească mai mult în unele mişcări politice pentru a demonstra Kremlinului că este gata să lupte pentru priorităţile sale”,  a declarat analista politică Tatiana Stanovaia.

„Se comportă într-un mod care îi place foarte mult lui Putin. Deripaska îl venerează, îl priveşte de parcă ar fi un zeu. Este gata să-şi demonstreze disponibilitatea deplină de a face orice vrea Putin. Este un caz special ”, a adăugat Stanovaya, potrivit Moscow Times.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite