Un oligarh rus a reuşit să îşi protejeze averea cu doar o zi înainte să fie sancţionat de UE. Melnicenko se află pe locul 8 în topul miliardarilor ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Miliardarul rus Andrei Melnicenko a predat controlul a două dintre cele mai mari companii producătoare de cărbune şi îngrăşăminte din lume soţiei sale cu doar o zi înainte să fie sancţionat de Uniunea Europeană, chiar în timp ce îşi serba ziua de naştere în Tanzania, potrivit surselor citate de Reuters.

Melnicenko, care şi-a făcut averea investind în industria energiei în anii de după căderea Uniunii Sovietice, a renunţat pe 8 martie la acţiunile pe care le deţinea în companiile SUEK AO şi EuroChem Group AG în favoarea soţiei sale, Aleksandra Melnicenko, care a rămas în controlul companiilor, au spus sursele.

Melnicenko şi-a notificat pe 8 martie administratorii mandataţi de renunţarea la calitatea de beneficiar, o decizie care a dus la acelaşi lanţ de evenimente care ar fi avut loc dacă miliardarul ar fi murit. Astfel, soţia sa a devenit beneficiarul.

„După plecarea fondatorului, beneficiarul principal al trustului care deţine 90% din acţiunile companiei globale de îngrăşăminte a trecut automat spre soţia sa”, se spunea miercuri într-o declaraţie a companiei pentru Reuters.

Melnicenko a dat ordin subalternilor ca soţia lui să devină noua proprietară a companiilor sale dintr-o staţiune din apropiere de muntele Kilimandjaro, Tanzania, acolo unde îşi serbea ziua de naştere.

Melnicenko, care a fondat companiile SUEK şi EuroChem acum două decenii, se afla pe locul 8 în topul miliardarilor ruşi întocmit de Forbes anul trecut, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană l-a sancţionat pe 9 martie pe Melnicenko pe motiv că este un apropiat al Kremlinului, în încercarea de a-l pedepsi pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru declanşarea invaziei în Ucraina

Când a anunţat sancţiunile care l-au vizat, UE a spus că Melnicenko „face parte din cercul cel mai influent de afacerişti ruşi care au legături strânse cu guvernul rus”.

UE a îngheţat activele lui Melnicenko, i-a interzis accesul pe teritoriul Uniunii şi a interzis oricărei entităţi europene să facă afaceri cu acesta. Sancţiunile nu se aplică pentru soţia şi copii lor.

Cu toate acestea, UE a spus că nu deţine nicio informaţie despre transferul de acţiuni dintre Melnicenko şi soţia sa, însă a prezentat săptămâna aceasta măsuri prin care acţiunile de evitare a sancţiunilor ar putea fi considerate infracţiuni.

După adoptarea sancţiunilor, omul de afaceri a declarat în martie pentru Reuters că războiul din Ucraina este o „adevărată tragedie” şi a făcut un apel pentru pace. Un purtător de cuvânt al miliardarului a spus că Melnicenko nu avea „nicio afiliere politică” la acea vreme.

Guvernele occidentale au impus o serie de sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor asociate cu Kremlinul, însă o parte dintre afaceriştii sancţionaţi, precum Roman Abramovici şi Vladimir Ievtuşenkov, şi-au transferat activele către prieteni şi membri ai familiei, ceea ce ridică întrebări despre eficienţa acestor încercări de a pune presiune pe Moscova.

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite