Un opozant al lui Putin, brusc în pragul morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Kara-Murza (primul în imagine), altărui de fostul opozant rus Boris Nemţov FOTO AFP
Vladimir Kara-Murza (primul în imagine), altărui de fostul opozant rus Boris Nemţov FOTO AFP

Pentru a doua oară în ultimii doi ani, opozantul rus Vladimir Kara-Murza, un critic înverşunat al Kremlinului, se află în stare critică la spital.

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, în vârstă de numai 35 de ani, s-a îmbolnăvit din nou subit, starea sa de sănătate dând naştere unor noi speculaţii privind cauzele bolii.

Kara-Murza a ajuns la spital joi dimineaţă, după ce i s-a făcut rău în tren, în timp ce se întorcea la Moscova de la Tver, unde fusese la lansarea unui documentar despre fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, ucis în februarie 2015 la doi paşi de Kremlin.

A fost internat în secţia de terapie intensivă a unui spital din Moscova, iar acum este menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Medicii şi apropiaţii săi spun că organele sale cedează.

Deşi nu se ştie ce anume a dus la această înrăutăţire bruscă a stării de sănătate, Kara-Murza trece acum, se pare, prin ce i s-a mai întâmplat în 2015. „Situaţia clinică, potrivit medicilor săi, este la fel ca şi ultima dată“, a spus pentru Radio Europa Liberă/Radio Libertatea soţia sa, Evghenia.

În mai 2015, după un leşin brusc, starea de sănătate a lui Vladimir Kara-Murza s-a deteriorat inexplicabil. Plămânii, ficatul, rinichii şi inima aproape că au încetat să-i funcţioneze. După analize amănunţite, medicii au găsit în sângele său urme de metale grele. În acelaşi an, el a cerut Comitetului rus de Investigaţii să deschidă o anchetă pentru a determina dacă a fost sau nu victima unei otrăviri. Răspunsul este încă aşteptat.

Luat în vizor de apropiaţi ai Kremlinului

Fost colaborator al lui Nemţov şi vicepreşedinte al partidului liberal de opoziţie Parnas, Vladimir Kara-Murza coordonează în prezent fundaţia Open Russia (Rusia Deschisă, n. red.), relansată în septembrie 2014 de fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care s-a refugiat în Occident după ce a stat timp de zece ani la închisoare din cauza unor dispute cu Kremlinul.

Kara-Murza s-a remarcat şi prin acţiunile sale de susţinere a tinerilor opozanţi la ultimele alegeri legislative, dar şi prin lobby-ul făcut în Congresul american pentru Legea Magniţki, privind încălcarea drepturilor omului de către autorităţile ruse.

Kara-Murza şi-a făcut mulţi duşmani şi după ce a pledat în favoarea sancţiunilor occidentale la adresa unor politicieni ruşi.

Ca urmare a activităţii sale, Vladimir Kara-Murza a fost ţinta mai multor atacuri din partea puterii. Anul trecut, de pildă, chipul său a fost pus în vizorul unei puşti cu lunetă într-un filmuleţ postat pe Instagram de către liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Reacţii în Statele Unite

Vestea înrăutăţirii stării de sănătate a lui Kara-Murza a ajuns foarte repede peste Atlantic. Membri ai Partidului Republican au reacţionat imediat, evidenţiind similitudinile situaţiei de acum cu cea din mai 2015. „Atunci când prietenul nostru comun Boris Nemţov a fost asasinat în umbra Kremlinului, Vladimir a avut curajul să se întoară în Rusia pentru a apăra reformele“, a afirmat senatorul de Arizona John McCain, adeptul unei linii dure faţă de actuala putere de la Kremlin.

„Statele Unite trebuie să dea exemplul lui Vladimir (Kara-Murza, n. red.) şi să ceară ca vinovaţii să răspundă în faţa justiţiei“, a adăugat el. Colegul său Marco Rubio l-a acuzat direct pe preşedintele rus de legături cu acest caz.

„Vladimir Putin nu trebuie să profite de prezumţia de nevinovăţie, având în vedere frecvenţa asasinatelor şi otrăvirilor (comise, n. red.) în scop politic sub regimul său“, a spus senatorul de Florida.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite