Un renumit pneumolog rus şi-a dat demisia dintr-o funcţie în Ministerul Sănătăţii invocând „violări grosolane” ale eticii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un renumit penumolog rus şi-a dat demisia din consiliul de etică al Ministerului Sănătăţii şi a vorbit de „violări grosolane” ale eticii medicale în ceea ce priveşte vaccinul rus anti-COVID 19, relatează Daily Mail.

Profesorul Alexandr Chuchalin s-a opus înregistrării vaccinului rus numit Sputnik V şi a încercat să o oprească argumentând că nu a fost dovedită suficient siguranţa lui. El i-a acuzat pe cei doi cercetători care au condus eforturile de dezvoltare a vaccinului, Alexandr Gintsburg, directorul Institutului Gameleia, respectiv Serghei Borisevich, virusolog militar, că ignoră principiile eticii medicale în lansarea acestuia în producţie.

Chuchalin le-ar fi spus: „Aţi trecut de toate etapele impuse de legislaţia Federaţiei Ruse şi a comunităţii ştiinţifice internaţionale? Nu aţi făcut-o! Treaba nu a fost dusă până la capăt. Prin urmare, aţi încălcat grosier unul din principiile etice ale medicinei, şi anume să nu faci rău.”

„Mă deprimă poziţia unora dintre oamenii noştri de ştiinţă care fac afirmaţii iresponsabile despre vaccinuri gata de utilizare”, a spus acesta.

Într-un interviu pentru jurnalul Nauka i Zhizn (Ştiinţă şi Viaţă) oferit cu puţin timp înainte să-şi dea demisia, despre care nu a furnizat detalii, Chuchalin avertiza: „În cazul unui medicament sau vaccin, noi cei din comisa etică am dori să înţelegem în primul rând cât e de sigur pentru oameni. 

Siguranţa e prioritară. Cum să o evaluăm? Vaccinurile pe care le dezvoltăm în prezent nu au mai fost folosite pe oameni, aşa că nu putem prezice cum va fi tolerat fiecare la nivel individual”.

Chucalin, fondatorul Institutului de cercetare în pneumologie şi directorul Departamentului de Terapie în spitale,al Universităţii de Cercetare Medicală Pirogov, a explicat că „este imposibil să determinăm asta înainte de pune în balanţă toate faptele ştiinţifice”.

Acesta a subliniat că este vital să fie cunoscute efectele pe termen lung ale unui vaccin, întrucât „există anumite substanţe care nu manifestă efecte imediat, ci doar după un an sau doi. Cât priveşte vaccinurile dezvoltate de multe dintre institutele noastre de cercetare - criteriile lor de siguranţă nu pot fi decât unele valabile pe termen scurt. Or, ele trebuie să fie concepute şi pe termen lung - ceea ce va deveni vizibil după observaţii mai lungi - de cel puţin doi ani”.

Un al virusolog rus, Alexandr Chepurnov, fostul director al laboratorului pentru boli periculoase al institutului Vector din Siberia, unul din institutele implicate în cursa pentru vaccin, a avertizat asupra pericolului ca „boala să fie intensificată din cauza unei concepţii greşite a vaccinului”.

„E nevoie de timp. Anticorpii acţionează diferit. În unele situaţii - iar în cazul coronavirusului, se ştie deja asta - infecţia se amplifică în prezenţa unor anticorpi. Ar trebui să ştim cu siguranţă ce fel de anticorpi sunt generaţi de vaccin”, a explicat acesta.

Un alt cercetătpr rus, imunologul Vladimir Chekhonin, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe  a spus că Rusia ignoră Codul Nuremberg privind experimentele ştiinţifice pe oameni, dar şi propria legislaţie în materie de teste clinice umane. El s-a arătat îngrijorat cu privire la faptul că au fost efectuate studii clinice pe militari.

„Nu putem experimenta pe oameni.Este o încălcare grosieră a Codului internaţional de etică Nuremberg. Ne facem de râs cu acest vaccin preliminar care ne-ar putea aduce probleme foarte mari”. 

Directorul executiv al Fondului de Investiţii rus, Kirill Dmitriev, a ţinut să precizeze că „atacurile vin doar din Vest, SUA şi Europa. Suntem încrezători că avem cel mai eficient şi mai viabil vaccin din lume şi sunt gata să explic şi de ce. Suntem atacaţi, întrucât adversarii noştri îşi dau perfect seama de asta şi se tem de poziţia puternică a Rusiei pe piaţa vaccinurilor”.

Potrivit documentelor depuse pentru înregistrarea vaccinului citate de agenţia de ştiri Fontanka, doar 38 de oameni au fost inoculaţi cu acest vaccin, eficacitatea este „necunoscut㔺i „nu au fost efectuate studii clinice de eficacitate epidemiologică”.

În plus există o listă lungă de efecte adverse care s-au manifestat „frecvent şi foarte frecvent”, şi anume 144 de efecte adverse care au trecut „fără consecinţe”, însă în a 42-a zi de studii, 31 dintre acestea persistau, şi anume: umflături, durere  la locul injectării, hipertermie  (temperatură corporală crescută.

Printre manifestări comune s-au numărat slăbiciunea fizică sau lipsa de energie, stare de rău, febră, apetit diminuat, dureri de cap, diaree, congestie nazală, gât inflamat şi curgerea nasului.

Totodată, testele de anticorpi au arătat că după 42 de zile de la vaccinare, numărul acestora scăzuse sub nivelurile medii.

În documentele de înregistrare se mai arată că vaccinul nu poate fi administrat persoanelor sub 18 ani sau celor peste 60 de ani din cauza lipsei cercetărilor asupra acestor categorii de vârstă.

Totodată, vaccinul trebuie administrat „cu precauţie” persoanelor cu o serie de afecţiuni medicale precum boli renale cronice sau ale ficatului, diabet, epilepsie, dar şi persoanelor cu istoric de atacuri cerebrale, boli ale sistemului cardiovascular, imunodeprimate, cu boli autoimune, alergii sau boli de piele.

Putin a anunţat că printre cei care au primit vaccinul a fost şi una din fiicele sale, fără a o numi. Otkrytie Media a relatat că este vorba de fiica cea mică Katerina Tikhonova., în vârstă de 33 de ani. Aceasta a obţinut un doctorat de la Universitatea de stat din Moscova cu un studiu de ajutor al cosmonauţilor şi piloţilor în misiuni de orientare în situaţii dificile.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite