Va fi sau nu va fi paradă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradoxal pentru ţara în care dictatorii, cum îi numim noi, tătucii, cum se recomandă ei, au grijă de tigrii siberieni şi cercetează personal cu batiscaful grosimea gheţii polare, lucrurile nu merg prea bine dincolo de râul Don cel liniştit. Referendumul constituţional care trebuia să fie pe 21 aprilie, a fost amânat pentru 1 iulie. Parada Victoriei, de pe 9 mai a fost transferată pe 24 iunie.

Tot o dată istorică, dar în care, cam ca la Radio Erevan, nu e vorba de o bătălie, ci de trecerea unui râu, nu de armata rusă, ci de cea franceză, nu pe vremea URSS, ci a ţarului Alexandru I.

Maica Rusie are multe resurse istorice despre bătălii care s-au câştigat după ce erau deja pierdute, despre campanii care au părut că vor trimite Moscova undeva dincolo de Urali.

24 iunie este ziua în care Grande Armée, condusă de Napoleon, traversa, în 1812, un rîu numit Neman, aflat astăzi pe graniţa dintre Lituania şi regiunea Kaliningrad. Obiectivul era Moscova, unde a şi ajuns, de unde s-a şi întors, din aceleaşi motive ca şi armata germană vreun secol şi ceva mai târziu: iarnă grea, drumuri ioc, popor încăpăţânat.

Nu a fost cu supărare. Astăzi Rusia are doi buni prieteni în vest, Franţa şi Germania. Certo, nici cu Italia, un alt vizitator de război, lucrurile nu sunt foarte diferite.

Dar spuneam de lucruri care nu prea merg.

Zilele acestea a intrat în carantină Severodvinsk. Oraşul în care se produce cea mai eficientă parte a ”triadei”, submarinele nucleare ruseşti. Nu ar fi chiar o problemă. Dar începe primăvara de iunie, urmată de vara din iulie şi toamna din august. Şi cu asta, basta. Anul acesta, locuitorii de acolo, de pe cercul latitudinal de 64 de grade, vor avea doar un singur anotimp, cu mult frig şi multă gheaţă, de care să se bucure şi să socializeze cu restul lumii.

Şi ceilalţi, vreo 10-15% dintre ruşi, care hoinăreau vara din Thailanda până la Cascada Niagara, servind şampanie cu căpşuni la prima oră a dimineţii, vor trebui să se mulţumească, tot anul acesta, doar cu străinătăţurile apropiate: Abhazia (ce plajă!), Osetia de Sud (ce cărări de munte!), Lugansk şi Doneţk (ce senzaţii tari!), poate chiar cu Belarus (ce şosele!), dacă nu se supără iar dictatorul de acolo şi o întoarce ca la Minsk.

Acum vreo două săptămâni, când preşedintele Putin lucra de acasă, de la reşedinţa din Novo-Ogarevo, l-a sunat pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, puţin după prânz, pentru noutăţi.

”Stăm  bine, Vladimir Vladimirovici. Am depăşit vârful pandemiei în a doua jumătate a lunii aprilie... la începutul lunii iunie, situaţia ar trebui să revină la normal”, a raportat acesta, clipind rar şi hotărât.

”Serghei Kujughetovici, ce m-am gândit eu! Dacă veştile sunt atât de bune, cred că e bine să anunţ începerea pregătirilor pentru cea de-a 75-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Va fi pe 24 iunie, ca în 1945”, a îndrumat preşedintele discuţia către final şi concluzii.

Am scurtat un pic discuţia, ceva mai lungă în realitate.

Dacă ne luăm după statistici, ministrul Şoigu a fost un pic cam optimist. În aceste zile, numărul cazurilor de infecţie în Rusia este de vreo trei ori mai ridicat decât la ”vârful” invocat din mijlocul lui aprilie. Iar în clasamentul pe naţiuni, ţara a ajuns pe locul trei, după colega de BRICS, Brazilia, dar, desigur, tot în urma Statelor Unite, care ţin musai şi aici să fie primele.

Pe 24 iunie va fi, astfel, defilarea în Piaţa Roşie. Chiar dacă evoluţiile se vor agrava în ceea ce priveşte epidemia, o nouă amânare ar fi de neconceput. Nu imposibil, dar greu, foarte greu de luat.

În Rusia, milioanele de morţi din cel de-al Doilea Război Mondial sunt plânşi de toate familiile care au supravieţuit acestei conflagraţii. Sângele lor e risipit de la Moscova până la Berlin. Parada e ocazia de a le demonstra că jertfa lor nu a fost zadarnică.

Anul acesta, festivitatea va avea, însă, o umbră în plus, la cele adăugate, de-a lungul timpului, din postura de frate mai mare şi cu bocancii cam mari, care a luat cu japca în grijă destinele unor state din Europa şi Asia.

O umbră care se va insinua atunci, pe 24 iunie, în Piaţa Roşie, chiar dacă rachetele anti-ploaie îşi vor face datoria şi vor alunga orice nor imprudent.

Şi nu va fi din cauza celor care vor defila.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite