Vaccinul rusesc contra coronavirusului a fost numit „Sputnik V“, reamintind de războiul rece. Reacţia OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sylvain Lefevre/Getty Images
FOTO Sylvain Lefevre/Getty Images

Vaccinul contra coronavirusului dezvoltat de Rusia a fost botezat "Sputnik V", după satelitul sovietic, prima navă spaţială care a orbitat în jurul Pământului, a anunţat directorul fondului suveran rus RDIF, scrie AFP.

"Mai mult de un miliard de doze" au fost comandate de 20 de ţări străine, a afirmat patronul acestui fond Kirill Dmitriev, precizând că faza 3 a testelor va începe miercuri. 

Fondul suveran a precizat că producţia în masă va începe în septembrie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că Centrul de cercetări în epidemiologie şi microbiologie "Nikolaï Gamaleïa" a realizat "primul" vaccin contra noului coronavirus, asigurând că el va oferi "imunitate durabilă". 

Ministerul Sănătăţii a afirmat că o dublă injectare "ar permite formarea unei imunităţii pe termen lung", estimând că ar putea dura doi ani. 

Anterior acestui anunţ, cercetătorii străini şi-au exprimat îngrijorările cu privire la găsirea unui vaccin într-un termen atât de scurt, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel la respectarea "liniilor directoare şi a directivelor" în materie de vaccin. 

Potrivit autorităţilor de la Moscova, profesorii şi personalul medical ar trebui să înceapă să se vaccineze din august, înainte ca vaccinarea să ajungă la toată populaţia la 1 ianuarie 2021. 

Dmitriev a condamnat "atacurile mediatice coordonate" cu privire la acest vaccin, care au avut ca scop discreditarea cercetărilor din Rusia. El a afirmat că "siguranţa şi sănătatea oamenilor obişnuiţi" a fost "confiscată de divergenţele politice". 

"Abordarea politizată a vaccinului rusesc de un anumit număr de ţări occidentale pune în pericol viaţa cetăţenilor lor. În loc să atace constant Rusia, care ar fi prima ţară din lume care înregistrează un vaccin contra coronavirusului, ar fi de preferat să se angajeze într-un dialog constructiv cu noi", a adăugat el. 

Reacţia OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat cu prudenţă la anunţul de marţi al Rusiei referitor la realizarea unui vaccin anti-Covid-19, amintind că "precalificarea" şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri "riguroase", informează AFP. 

 "Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase", a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea "primului vaccin" contra noului coronavirus. 

"Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice", a amintit el, subliniind că procesul ar fi acelaşi pentru orice fel de vaccin. 

Pe lângă validările date de fiecare ţară prin agenţiile naţionale, "OMS a instituit un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar şi pentru medicamente. Producătorii cer precalificare din partea OMS pentru că este un fel de garanţie de calitate", a insistat el. 

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficienţa produselor pe care spune că le-a dezvoltat. 

Săptămâna trecută, OMS s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului care era aproape gata, amintind că orice produs farmaceutic trebuie "să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate" şi "nu a văzut nimic oficial". 

Pentru moment "este vital să aplicăm măsuri de sănătate publică care să funcţioneze. Noi trebuie să continuăm să investim în dezvoltarea de vaccinuri şi de tratamente care să ne ajute să reducem transmiterea pe viitor", a mai spus purtătorul de cuvânt. 

"Noi sperăm că unele dintre aceste vaccinuri să se dovedească sigure şi eficiente", a continuat Tarik Jasarevic.

Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.  

Dintre cele 26, şase au ajuns la finalul lui iulie în faza a treia de dezvoltare. Cel care a fost dezvoltat de Centrul rus Gamaleïa a fost listat în faza 1. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite