Rusia

articolul anterior articolul urmator

Văduva lui Slobodan Miloşevici, supranumită şi „Lady Macbeth a Balcanilor“, a murit în Rusia

7
15 Apr 2019 08:13:03
Autor: Ion Gaidau
Mira Markovici, alături de Slobodan Miloşevici, în 1997 FOTO EPA-EFE
Mira Markovici, alături de Slobodan Miloşevici, în 1997 FOTO EPA-EFE

Văduva fostului lider sârb Slobodan Miloşevici, cunoscută ca „Lady Macbeth a Balcanilor“, a murit duminică într-un spital din Soci, în Rusia.

Mirjana Markovici, soţia lui Slobodan Miloşevici, liderul care a condus cu o mână de fier Serbia în perioada 1989-2000, a decedat la vârsta de 76 de ani, scrie AFP. Vestea morţii ei a fost confirmată de prieteni.

Potrivit unuia dintre ei, citat de ziarul Blic, ea îşi dorea să se întoarcă acasă, dar se temea să nu fie arestată pe aeroport. Şi-a dat ultima suflare în cele din urmă în străinătate, la Soci, o staţiune de la Marea Neagră, din cauza unei boli.

Mirjana Markovici s-a născut pe 10 iulie 1942, la Požarevac, în Serbia ocupată de Germania nazistă. Nu şi-a cunoscut mama, o fostă partizană antinazistă executată de Gestapo în condiţii obscure. A fost crescută de tatăl ei, Moma Markovici, la rândul lui un fost partizan antinazist.

La vârsta de 16 ani, s-a înscris în Partidul Comunist. Tot în adolescenţă l-a întâlnit, la liceul din oraşul natal, pe Slobodan Miloşevici. Cei doi s-au căsătorit în 1965 şi au fost de nedespărţit până în aprilie 2001, când fostul lider sârb a ajuns în arest.

Profesoară de sociologie la Universitatea din Belgrad, Mira Markovici nu a stat departe de politică. A exercitat o influenţă mare pe lângă soţul ei, fiindu-i consilieră şi aliată. În 1995, a preluat conducerea partidului neocomunist Stânga Iugoslavă şi a format o coaliţie cu socialiştii lui Miloşevici. Este descrisă ca o femeie necruţătoare cu cei pe care îi considera trădători ai cauzei sale şi cu ambiţii politice mari. Avea planuri chiar şi după înlăturarea lui Slobodan de la putere, în octombrie 2000, dar procesul de la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) le-a pus capăt. A părăsit Serbia în 2003, din cauza unor probleme cu justiţia. De fapt, a murit suspectă de implicare în moartea fostului lider sârb Ivan Stombolici, acuzată de abuz de putere şi căutată internaţional, din iunie 2007, pentru trafic de ţigări. Ultimii 16 ani de viaţă şi i-a petrecut în Rusia, unde a primit azil politic în 2008. Nu s-a mai întors de atunci în Serbia, nici măcar la funeraliile soţului ei, care a murit în martie 2016 la Haga chiar înainte de pronunţarea verdictului în procesul care l-a vizat pentru pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război. Mira şi Slobodan au avut doi copii împreună: Marko, fugar la rândul lui în Rusia, şi Marija, care locuieşte în prezent în Muntenegru. Ea şi-a apărat soţul într-o carte publicată în 2015, prezentându-l drept „un politican dominant“, al cărui „nume era menţionat mai des decât cele ale preşedinţilor rus, american şi chinez la un loc“.

„Miloşevici putea să manipuleze o naţiune întreagă, dar întâmpina probleme în relaţia cu soţia sa, care, dimpotrivă, părea să exercite o puternică influenţă asupra lui“, scrie un fost responsabil al TPI într-o notă diplomatică din 2003.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

jan11
15.04.2019, 09:36:15

Dumnezeu s-o odihneasca.Da-i mai bine sa mearga dupa barbat-su daca are aceleasi aiureli criminale la scufita.Drum bun si carare batuta.

-4 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
16.04.2019, 01:32:26

Asa PATRIOTI se nasc greu....dar de cozi de topor si nemernici ...e suprapopulata planeta asta.... ....l-au acuzat de genocid pe nedrept ...iar genocidul palestinian nu-l mai vede nimeni... ....las-ca a venit si rasplata...un KOSOVO intins cat toata Europa.....

-1 (3 voturi)
Kongo-Müller
15.04.2019, 12:31:41

Au sinucis-o si pe ea ?

-1 (1 vot)
Adrian Foangă
15.04.2019, 18:06:53

Bine ca a crapat babaciunea asta sinistra.

-2 (6 voturi)
Vintila Adrian
15.04.2019, 23:57:34

A baut un CEAI RUSESC BANUESC...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)