articolul anterior articolul urmator

Victoria Rusiei şi eşecul României în stânga Prutului au un singur nume: „pro-Moldova“

32
4 Mar 2019 10:05:11
LARICS
Vladimir Putin
Vladimir Putin

32 Comentarii

Lucifer
4.03.2019, 11:10:40

Să mă ierte autorul, analiza este foarte bună, dar concluziile mi se par incomplete. Voi spune de la început că se neglijează în analiză influenţa SUA şi a României în politica din Moldova, dar şi a Europei (în speţă Germania). Şi, mai ales, jocul politic al lui Plahotniuc, un agreat al SUA şi al României. TREI sunt deci forţele geostrategice care s-au confruntat în Moldova: Rusia (interesată, da, numai de bufferul Moldova+Transnistria, în care Transnistria este pentru Rusia doar aliniamentul militar Vestic cel mai înaintat), Europa noastră care este predispusă la păstrarea unui status-quo cu Rusia şi limitarea SUA în zonă şi binomul SUA+România interesate de eliminarea armatei ruse din Transnistria şi avansul NATO spre Est. Iar forţele politice din Moldova s-au orientat după aceste linii de forţă: Rusia cu Dodon, SUA+România cu Plahotniuc şi Europa cu blocul ACUM. Altfel spus, Moldova se află într-un fel de "triunghi al Bermudelor" prinsă în jocul geopolitic al celor TREI MARI PUTERI: SUA, Rusia, Europa(Germania). Iar "marele învingător" care conduce jocul este Plahotniuc... Şi asta explică comportamentul post-alegeri al celor trei forţe politice aprox. egale din Moldova: PSRM tace, ACUM nu vrea, PDM vrea colaborare. Ca părere, trebuie urgent un compromis PDM-ACUM de orientare pro-SUA, mai ales că Plahotniuc şi Maia Sandu au relaţii bune cu America. Eu cred că asta ar fi soluţia pentru Moldova. Un guvern PDM-ACUM cu Maia Sandu prim-ministru şi Plahotniuc preşedintele Parlamentului ar da câştig de cauză partidei pro-SUA+România+NATO, ceea ce ar fi într-adevăr o înfrângere a Moscovei în Moldova.

0 (4 voturi)
zbucium ion
4.03.2019, 11:13:02

Rusia si Romania - ambele tari au obligatia de a respecta principiul fundamental in relatiile internationale - cel al NEAMESTECULUI in AFACERILE INTERNE ale altor state, inclusiv in afacerile interne ale R.Moldova. Insasi aceasta tratare a evenimentelor, faptelor - a alegerilor din R.Moldova sub aspectul "infrangerii" Romaniei sau "victoriei"Rusiei in R.Moldova - reprezinta un AMESTEC in afacerile interne ale R.Moldova din partea expertilor Romaniei si un indemn de a se amesteca si mai mult.

-9 (13 voturi)
zbucium ion
4.03.2019, 11:22:03

Nju e la latuitudinea expertilor Romaniei sa judece despre orientarea PRO-R.Moldova si PRO-UE, care , cica, s-ar exclude una pe alta si de aici INVINUIRILE nefondate, precum ca PRO-MOLDOVA e numaidecat o abandonare de catre R.Moldova a vectorului PRO-UE in favoarea Rusiei. Nu de azi "expertii" NEPRIETENI ai Statului R.Moldova si ai independentei sale nationale - NEAGA, raspandesc neincredere si euroscepticism, DEFAIMEAZA si DISCRIMINEAZA calea de asociere libera a RM cu UE in calitate de stat independent - nu mai putin decat o face propaganda rusa.

-8 (10 voturi)
zbucium ion
4.03.2019, 11:45:41

Se pare ca "expertii" s-au pasionat atat de mult de cele ce se intampla in R.Moldova sau ar vrea sa se intample in in folosul Romaniei "unioniste", incat le scapa cu desavarsire evenimentele din propria tara. Dupa 22 de ani de reforme si finantare din partea UE - Romania se pare ca se indeparteaza de UE spre Rusia cu pasi mai mari decat cred ei ca o face R.Moldova. E prima data supa 2009 cand R.Moldova nu va avea in parlament "coloana a cincea" de partide pur-"unioniste" de "gropari" ai statului R.Moldova - in asta consta "scarba" si "infrangerea" Romaniei la aceste alegeri. PAS si PDA (ACUM) ar putea fi semi-"unionist", caci a fost sustinut de Basescu si de eurodeputatii romani "unionisti" din PPE si PE, dar inca nu se vede acest lucru. In urmatorii ani R.Moldova ar putea sa nu mai aiba in parlament si niciun partid pro-rus si abia atunci isi va capata INDEPENDENTA REALA fata de "fratii mai mari". Calea aceasta nu-i deloc usoara, dar cu sprijinul SUA si UE, a statelor UE si a tarii vecine din Parteneriatul Estic - a Ucrainei - lucrurile vor evolua anume in aceasta directie. PRO-R. MOLDOVA va substitui PRO-Uniunea Euro-Asiatica a Rusiei si pro-"unire" cu Romania.

-6 (10 voturi)
zbucium ion
4.03.2019, 11:58:56

E straniu ca un expert dintr-o tara membra a UE, semnatara a Acordului de Asociere intre UE (28 de state) si R.Moldova, se face a uita ca R.Moldova nu mai este o tara oarecare, dar un stat cu statutul de tara-membra ASOCIATA cu UE din Parteneriatul Estic, Vecinatatea Europeana a UE. Indiferent ce partide ar ajunge la carma R.Moldova dupa aceste alegeri - niciunul nu poate ANULA sau STOPA Acordul de Asociere a RM cu UE si n u poate tîrî r.Moldova nici in bratele Rusiei - prin aderarea la Uniunea Euro-Asiatca si nici in cele ale Romaniei - printr-o "unire" mortala. Acordul de Asociere a decis pe decenii inainte destinul R.Moldova alaturi de UE - fie ca stat partener asociat din afara hotarelor UE, fie, eventual, ca stat-membru UE in interiorul frontierelor UE.

-6 (10 voturi)