Rusia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Care este misiunea submarinelor monstru din clasa Borei şi Habarovsk, în caz de război nuclear

91
23 Sep 2019 15:08:04
Autor: Viorica Marin

Chiar dacă celelalte forţe nucleare ruse ar fi distruse după primele atacuri inamice, Rusia are suficiente mijloace de a face praf oraşele adversarului, scrie National Interest. Misiunea principală va reveni submarinelor din clasa Borei şi din clasa Habarovsk care vor fi intra în acţiune.

În cazul unui conflict nuclear care ar distruge forţele nucleare ale Rusie, Moscova dispune de submarine din clasa Borei şi clasa  Habarovsk  capabile să transforme în cenuşă oraşele adversarului său, scrie publicaţia  National Interest .
 
Obiectivul principal al submarinului din clasa Borei este de a transforma oraşele inamicului în moloz, chiar dacă celelalte forţe nucleare  ruse sunt scoase din funcţiune, notează National Interest. 
 
Publicaţia subliniază că, datorită noilor tehnologii cu care a fost dotat şi a noilor motoare alimentate cu energie nucleară, aceste submersibile pot rămâne tăcute în adâncuri luni de zile, spre deosebire de predecesoarele lor sovietice.
"Reactorul OKF-650B de 190 megawaţi de pe submarinele din clasa Boreï alimentează un sistem de propulsie care îi permite să rămână nedetectat în timp ce navighează cu o viteză apropiată de viteza maximă subacvatică de 30 de noduri. Acest lucru îl face probabil mai puţin detectabil la viteze mai mari decât este submarinul din clasa Ohio ”, scrie National Interest.
 

În plus, fiecare dintre cele 16 rachete R-30 de pe acest submarin poartă de obicei şase focoase nucleare de 150 de kilotone, proiectate să se separe pentru a lovi ţinte distincte.
 
„Acest lucru înseamnă că un Borei poate lansa 72 de focoase nucleare, de zece ori mai distructive decât bomba aruncată asupra Hiroshima, asupra unor oraşe şi baze militare situate la o distanţă de peste 9.000 de kilometri", notează publicaţia americană. 
 
În prezent, Rusia construieşte submarine de nouă generaţie prin proiectul 955A / Boreï A. Primul, Prinţul Vladimir, a fost lansat în 2017 şi este de aşteptat să fie pus în funcţiune în curând.
 
Conform National Interest , aceste submarine sunt mai manevrabile, au o amprentă  acustică îmbunătăţită şi sunt echipate cu sisteme de luptă, observare şi comunicare de ultimă generaţie.
 
Submarinele din clasa Borei reprezintă doar jumătate din viitoarea forţă de descurajare nucleară a marinei ruse. Cealaltă jumătate va proveni dintr-o flotă unică de patru submarine din clasa Habarovsk, fiecare purtând şase torpile Poseidon cu propulsie nucleară, concepute să bombardeze oraşele de coastă şi bazele navale cu focoase gigantice.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

91 Comentarii

protector
23.09.2019, 15:21:30

Intr-adevar submarinele rusesti au fost primele dotate cu invelis special pentru a nu fi detectate de sonare.

-13 (25 voturi)
Gigi Kent
23.09.2019, 16:14:42

@protector, învelișul este cu adevărat special, este îmbunătățit în permanență. După ce mănâncă terci și hrișcă, echipajul iese pe punte, se așează pe ciuci, se screme și reface stratul protector. Singurul inconvenient este roiul enorm de muște, care demască poziția submarinului.

+7 (25 voturi)
protector
23.09.2019, 15:27:01

Absolut inspaimantator !

-10 (22 voturi)
Stefan din Nord
23.09.2019, 15:44:49

Sunt foarte bune cu conditia sa nu se duca la fund ca un bolovan cum au patit cu submarinul Kursk

+3 (19 voturi)
Markus Roman
23.09.2019, 16:08:53

Ca k sa vezi ce noutate! Pai aceasta-i misiunea tuturor submarinelor cu propulsie nucleara ale tuturor statelor din lume, care detin acest tip de armament. Tocmai de aceea nicio putere militara nucleara nu ar indrazni un atac atomic impotriva altui stat cu capacitati nucleare atomice. Nici rachetele Sol-Sol purtatoare de capete nucleare multiple nu sunt de neglijat, deoarece nu pot fi localizate toate amplasamentele si nici nu pot fi distruse toate capetele nucleare in cazul unui atac. Chestia cu ,,scutul antiatomic" este o baliverna. In plus astfel de rachete sunt fixate pe mijloace de transport terestru, isi schimba des locul de amplasament si practic nu pot fi localizate si anihilate.

-8 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (91)