VIDEO O sectă islamică a trăit zece ani într-un buncăr subteran. Printre adepţi erau şi copii care nu au văzut niciodată lumina zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul spiritual al grupului care trăia în subteran. FOTO Mediafax/AFP
Liderul spiritual al grupului care trăia în subteran. FOTO Mediafax/AFP

O sectă islamică formată din 70 de membri a fost descoperită într-un buncăr din regiunea musulmană a Rusiei Tatarstan, după aproape un deceniu în care au trăit în condiţii insalubre şi înghesuiţi într-un beci fără căldură, lumină sau hrană corespunzătoare.

Copiii acestei secte au fost privaţi de asistenţă medicală şi de educaţie şi lipsiţi de orice fel de contact cu oamenii de afară. În schimb, în cadrul sectei, inclusiv printre minori, era încurajată activitatea sexuală, susţine Ria Novosti.

Secta a fost fondată în 1964 de Fayzrahman Satarov, în vârstă de 85 de ani. Liderul s-a autointitulat profet, iar buncărul unde se desfăşura activitatea sectei a fost numit stat islamic independent. În 1996, a cumpărat proprietăţi de la periferia capitalei regiunii Kazan, pe care a construit o şcoală religioasă cu opt niveluri în subteran şi care avea mai multe chilii fără lumină naturală sau ventilaţie. Densitatea populaţiei buncărului a ajuns la trei persoane pe metrul pătrat.

Aproximativ 70 de adepţi ai lui Satarov s-au izolat mai bine de zece ani şi se considerau califat islamic. Toţi membrii sectei, inclusiv copiii, evitau contactul cu lumea exterioară. Ei au fost descoperiţi de către poliţie şi s-a iniţiat o anchetă privind activitatea ilegală a grupului. Satarov este acuzat de privarea forţată de libertate şi trei părinţi sunt urmăriţi penal pentru neglijarea minorilor.

Potrivit lui Guzel Udachina, purtătorul de cuvânt al biroului local al Protecţiei copiilor, toţi minorii sechestraţi în buncăr au părinţi. Zece minori, cu vârstele cuprinse între şase luni şi trei ani, şi cinci mame tinere au fost spitalizaţi pentru investigaţii medicale.

O parte dintre copii locuiau în alte oraşe şi nu sunt înregistraţi. Minorii cu vârsta de peste şapte ani au fost plasaţi în centre ale statului, din cauză că viaţa şi sănătatea le-a fost pusă în pericol.

Un copil implicat într-o sectă devine ostatic şi viaţa lui este în pericol. O asemenea situaţie privează copilul de cele mai elementare drepturi: dreptul la sănătate, la educaţie şi la o dezvoltare normală. Din păcate, reabilitarea victimelor va dura ceva timp şi necesită asistenţă de specialitate. Părinţii vor fi trataţi corespunzător înainte de a li se permite să-şi viziteze copiii”, a declarat Pavel Astakhov, comisar prezidenţial pentru Drepturile Copiilor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite