Rusia

articolul anterior articolul urmator

Vladimir Putin compară comunismul cu creştinismul şi mumia lui Lenin cu moaştele sfinţilor creştini

28
15 Jan 2018 10:15:34
Autor: Viorica Marin
Vladimir Ilici Lenin şi Vladimir Putin
Vladimir Ilici Lenin şi Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a asemănat comunismul cu creştinismul şi mumia lui  Vladimir Ilici Lenin din mausoleul din Piaţa Roşie din Moscova, cu venerarea moaştelor sfinţilor creştini, scrie RT.

"Poate voi spune ceva care îi va deranja pe unii, dar aşa înţeleg", a spus Putin în filmul  documentar Valaam, din care postul de televiziune Rossia 1 a difuzat un fragment. "În primul rând, credinţa ne-a însoţit întotdeauna, devenind mai puternici de fiecare dată când ţara noastră a trecut prin vremuri grele.
 
"Au fost acei ani de ateism militant atunci când preoţii au fost prigonţi, bisericile au fost distruse, dar în acelaşi timp s-a creat o nouă religie. Ideologia comunistă este foarte asemănătoare cu cea a creştinismului, de fapt: libertate, egalitate, fraternitate, dreptate - totul este expus în Sfânta Scriptură, totul este acolo. "
 
Liderul de la Kremlin a subliniat că puterea sovietică "nu a inventat nimic nou, ci pur şi simplu şi-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp în urmă". 
 
"Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?", s-a întrebat retoric şeful statului rus, care a declarat că partizanii înhumării mumiei lui Lenin îi spun că în lumea creştină nu există tradiţia de a nu îngropa rămăşiţele umane. "Cum să nu? Mergeţi la Muntele Athos şi veţi vedea că există relicve de sfinţi", a susţinut el.
 
   După ce Lenin a murit în 1924, trupul liderului bolşevic a fost îmbălsămat şi pus într-un mausoleu în Piaţa Roşie din Moscova. Cultul lui Lenin face parte din ideologia sovietică. Dezbaterea publică despre posibilitatea de a înhuma trupul lui Lenin a revenit în dezbatere în Rusia încă din primele zile de  Perestroika, în anii 1980.
 
Potrivit mai multor sondaje, circa 60% dintre ruşi sunt în favoarea înhumării rămăşiţelor pământeşti ale fondatorului Uniunii Sovietice, însă Kremlinul asigură că înhumarea mumiei lui Lenin nu este un subiect pe agenda sa. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Stefan din nord
15.01.2018, 10:19:22

A innebunit lupul ! Asta-i cea mai tare zicere pe anul asta

+1 (9 voturi)
Radu Mircea
15.01.2018, 10:31:03

# Stefan din nord N-a inebunit Stefane , asa era de mult . Acum se agatza de orice lucru care i-ar putea aduce voturi si popularitate . ln lipsa de altceva e buna si mumia lui Lenin . Am vazut-o acum multi ani , era intradevar coada ca la Paraschiva . Dar cei pe care i-am vazut eu la coada cred ca sunt de mult oale si ulcele . Generatiile mai tinere au uitat de parintele popoarelor . Cred ca daca-l ingroapa nu-i va simti nimeni lipsa .

+5 (7 voturi)
Realist
15.01.2018, 10:42:59

Nu ma mira absolut deloc din ce declara nea Putin ! - chiar asa e - ideologic, comunismul este tot o credinta (cercurile proto-marxiste chiar erau formate din crestini - verificati !), credinta ca o persoana poate accepta benevol sa dea de la el altora mai saraci "dupa nevoi" sau Statului, in numele unui ideal paradisiac ! - pe de alta parte - o buna parte a populatiei Rusiei, se declara in acelasi timp si credinciosi si nostalgici ai statului comunist - de unde si declaratiile politice ale lui Putin ! - in cele din urma, declaratia ar putea sa contina si o nota de sinceritate - Putin insusi avand nostalgii comuniste, el practic fiind produsul statului comunist care a rivalizat aproape de la egal la egal cu super-puterea SUA !

+4 (6 voturi)
stovoseminatati
15.01.2018, 10:51:18

Realist "Nu ma mira absolut deloc din ce declara nea Putin ! - chiar asa e - ideologic, comunismul este tot o credinta (cercurile proto-marxiste chiar erau formate din crestini - verificati !)" In privinta asta Putin zice corect: Ca si concept social, doar atat, viata in comun a fost prima regula stabilita in crestinismul primar. Dar nu numai atat, ci cei care nu au vrut sa-si cedeze averile au fost distrusi. Diferenta e in partea cealalta a credintei. Credinta Crestinilor era in Dumnezeu, credinta comunistilor e in Satan. Si evident mai exista o categorie numita pocaiti americani care sunt anticrestini

-5 (9 voturi)
stovoseminatati
15.01.2018, 10:39:18

"Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?" Diferenta e ca Lenin cel mai probabil e acum in Iad, pe cand Sfintii Ortodocsi sunt in Rai. Asta e o diferenta esentiala. Si ar mai fi una la fel de mare: toti cei care il venereaza pe Lenin vor ajunge alaturi de el in Iad, pe cand Ortodocsii care cinstesc Sfintii vor ajunge in Rai

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările