Rusia

articolul anterior articolul urmator

Vladimir Putin: „Criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă preţurile mari vor alimenta inflaţia”

5
21 Oct 2021 06:20:07
Autor: News.ro
FOTO: Arhiva
FOTO: Arhiva

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă creşterea preţurilor va alimenta inflaţia, mărind în continuare preţurile unor produse esenţiale, cum ar fi alimentele, sau reducând cererea de carburanţi, care sunt o sursă majoră de venituri pentru stat, transmite Reuters.

Preţurile spot ale gazelor au crescut în acest an în Europa de cinci ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cererea globală depăşind oferta în timp ce economiile îşi revin din blocajele provocate de pandemia de coronavirus. Acest fapt a făcut ca unii producători de electricitate să înceapă să folosească cărbune, în pofida emisiilor mai mari de dioxid de carbon.
 
”Acest lucru are consecinţe şi pentru noi. Dacă va avea loc o scădere a cererii… acest lucru va afecta companiile noastre producătoare, inclusiv Gazprom”, a spus Putin unor oficiali guvernamentali de rang înalt.
 
Gazprom, singurul exportator de gaze prin conducte din Rusia, este o piatră de temelie a economiei ruse, alături de producătorii de petrol în frunte cu gigantul de stat Rosneft.
 
Nu există semne că cererea şi oferta pe piaţa europeană a gazelor  se vor echilibra pe termen scurt, a declarat vicepremierul Alexandr Novak la aceeaşi şedinţă.
 
Putin a spus că preţurile mai mari la gaze ar putea determina, de asemenea, creşterea preţurilor îngrăşămintelor, care, la rândul lor, s-ar adăuga la costurile deja mai mari ale alimentelor.
 
Inflaţia din Rusia s-a accelerat recent la 7,63%, cel mai înalt nivel din februarie 2016.
 
"Nu ne interesează o creştere nesfârşită a preţurilor energiei, inclusiv ale gazelor", a spus Putin, care a ordonat recent să fie plătite alte 420 de milioane de dolari pentru ajutoare sociale către gospodăriile ruseşti, pentru a face faţă creşterii preţurilor.
 
Miercuri, Putin a ordonat, de asemenea, guvernului să vină cu măsuri de protejare a producătorilor agricoli locali, care ar trebui să contribuie la reducerea preţurilor la alimente.
 
Există aşteptări, pe scară largă, ca banca centrală rusă să majoreze vineri dobânda de politică monetară pentru a şasea oară în acest an, întrucât inflaţia depăşeşte cu mult obiectivul său de 4%.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Col. Pafnuti Tiraspolezul
21.10.2021, 07:41:26

Haidi bre, inflatie de 7,63 in Raasssiiaaaaaa??? NU se poate asa ceva, doar Putin are doctorat in ieconomie...

-2 (2 voturi)
Andrew Smith
21.10.2021, 10:03:00

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

-1 (3 voturi)
orre
21.10.2021, 11:00:22

daca cresc preturile la gaze si petrol unde se duc banutii? intrebare intrebatoare

+2 (2 voturi)
Laura Cabrera
21.10.2021, 11:26:31

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+10 (16 voturi)
Alyssa Case
21.10.2021, 22:54:36

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! MODERATORI: Inainte sa supendati acest cont, aruncati si voi o privire la respectivul grafic, si banati conturile evident platite pentru a dezinforma. Multumim. [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+9 (13 voturi)
Modifică Setările