Rusia

articolul anterior articolul urmator

Vladimir Putin ordonă creşterea livrărilor de gaze către UE, în special către Austria şi Germania, după umplerea rezervoarelor ruseşti

28
28 Oct 2021 07:12:29
Autor: Viorica Marin
Preşedintele rus, Vladimir Putin
Preşedintele rus, Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană, odată ce rezervoarele ruseşti vor fi umplute, relatează AFP.

Europa, o treime din gazul căreia provine din Rusia, se confruntă cu creşterea preţurilor la gaze, pe fondul unei cereri în creştere ca urmare a redresării economice odată cu ameliorarea situaţiei epidemice legate de COVID -19.
 
Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, a anunţat miercuri seară planurile grupului de a finaliza umplerea rezervoarelor de gaz ruseşti până la 8 noiembrie, în cadrul unei reuniuni privind energia desfăşurată prin videoconferinţă şi prezidată de preşedintele Putin.
 
''Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie sau 8 noiembrie, să începeţi o lucrare graduală şi planificată pentru a creşte volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa'', a declarat Putin, precizând că este vorba în special de Austria şi Germania.
 
''Acest lucru va permite să ne asigurăm într-o manieră fiabilă, stabilă şi ritmică obligaţiile noastre contractuale şi să furnizăm gaz partenerilor noştri europeni toamna şi iarna'', a apreciat el. Potrivit preşedintelui Putin, acest lucru va crea ''o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică europeană, în general''.
 
''Aşa vom proceda'', a dat asigurări Miller.
 
În Europa, stocurile de gaz sunt la cel mai scăzut nivel, după o iarnă prelungită în 2020 şi neîncărcate suficient de atunci, în pofida reluării activităţii economice post-pandemie. În plus, există o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive meteorologice.
 
Potrivit Moscovei, UE a favorizat în ultimii ani mai degrabă achiziţiile pe piaţa spot, supusă fluctuaţiilor de preţ, decât semnarea de contracte pe termen lung cu Gazprom.
 
Rusia susţine că intenţionează să livreze mai mult gaz, dar doreşte să revină la practica acordurilor multianuale, notează AFP.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Ludwig
28.10.2021, 07:34:29

Europa o avea nevoie de gaz insa il poate lua din alte tari. In schimb rusia e dependenta ca de aer de europa in vanzarea gazului.

+6 (20 voturi)
Utilizator Adevărul
28.10.2021, 07:47:38

Comentariu considerat abuziv.

gigi banateanul
28.10.2021, 08:51:53

Gresit ! Rusia poate vinde la chinezi...sau poate sa nu vanda !!! Are bani suficienti ...nivelul de trai la rusi nu e prea ridicat, iar statul are cu ce intrveni la nevoie.E kapitalism si la rusi, in cazul in care nu ai aflat...fiecare se descurca cum poate ! A vandut cat si-a propus, cat a avut in plan...acum ce vinde este bonus....

-6 (16 voturi)
freeson freeson4
28.10.2021, 08:30:58

Problema e că acordurile multianuale au și clauze de ordin politic. 🙂 Pe de altă parte, prețul ridicat face gazul rusesc necompetitiv și determină UE să își diversifice și mai mult alternativele de aprovizionare pe termen mediu și lung, fapt care va încovoia și mai mult bugetul sărac al unei Rusii și așa înapoiate tehnologic.

+1 (19 voturi)
Izbutit
28.10.2021, 08:45:18

Si de unde reiese din aceasta analiza ca la iarna o sa inghetati de frig ?

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările