Vladimir Putin a promulgat o lege care impune ca smartphone-urile, computerele şi smart TV-urile vândute în Rusia să aibă preinstalate softuri ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus, Vladimir Putin
Preşedintele rus, Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care impune ca smartphone-urile, computerele şi televizoarele smart vândute în Rusia să aibă preinstalate softuri ruseşti, transmite Reuters.

Legea, care va intra în vigoare pe 1 iulie 2020, a întâmpinat opoziţia unor retaileri de produse electronice, care afirmă că aceasta a fost adoptată fără ca ei să fie consultaţi.

Autorităţile au prezentat legea ca fiind o modalitate de a sprijini firmele ruseşti de IT să concureze cu companiile străine şi de a scuti consumatorii de descărcarea de softuri după achiziţia unui dispozitiv.

Piaţa de telefoane mobile din Rusia este dominată de companii străine, între care Apple, Samsung şi Huawei.

Legea semnată de Putin prevede că guvernul va redacta o listă de aplicaţii ruseşti care vor fi instalate pe diferite dispozitive.

În ultimii ani, Rusia a adoptat legi mai ferme referitoare la internet, cerând motoarelor de căutare să şteargă unele rezultate ale căutărilor, serviciilor de mesagerie să pună la dispoziţia serviciilor de securitate cheile de criptare, iar reţelelor de socializare să stocheze date pe servere din ţară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a mai promulgat luni o lege care permite ca străinii să fie etichetaţi ca agenţi străini, atrăgând critici din partea grupurilor de protecţie a drepturilor omului, care afirmă că măsura va restricţiona şi mai mult libertatea presei din ţară, transmite Reuters.

O primă lege referitoare la agenţii străini a fost adoptată în Rusia în 2012, aceasta dând autorităţilor posibilitatea să eticheteze ca agenţi străini organizaţii nonguvernamentale şi de protecţie a drepturilor omului. Termenul are o conotaţie negativă, de tipul erei sovietice.

Extinderea definiţiei de agent străin pentru a include persoane private provoacă acum noi îngrijorări legate de capacitatea jurnaliştilor independenţi şi a bloggerilor de a-şi desfăşura activitatea în Rusia.

Mai multe grupuri de protecţie a drepturilor omului, între care Human Rights Watch, au cerut să se renunţe la această iniţiativă.

Potrivit legii, toate materialele publicate de persoane care primesc fonduri din străinătate vor fi etichetate ca fiind distribuite de un agent străin. Legea mai afirmă că orice persoană care distribuie conţinut media străin poate fi etichetat ca agent străin.

Grupurile de protecţia omului şi alte organizaţii desemnate de Ministerul rus al Justiţei drept agenţi străini pot fi verificate pe loc.

Legea rusească mai cere aşa-numiţilor agenţi străini să prezinte rapoarte regulate referitoare la finanţarea şi obiectivele lor, modul în care îşi cheltuiesc banii şi de cine sunt conduşi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite