Rusia

articolul anterior articolul urmator

Vladimir Putin salută, în Crimeea, restabilirea unei „dreptăţi istorice“

21
14 Mar 2018 21:34:31
Autor: News.ro
Foto EPA
Foto EPA

”Prin decizia voastră, aţi restabilit dreptatea istorică, ruptă în epoca sovietică”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa simpatizanţilor săi la Sevastopol, în Crimeea, la un concert în susţinerea sa, relatează AFP.

În epoca sovietică, Crimeea a fost retrasă din punct de vedere administrativ din Rusia şi dată Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat miercuri restabilirea ”dreptăţii istorice”, cu patru zile înaintea marcării a patru ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, catalogând acest eveniment un exemplu de ”adevărată democraţie”.

Alegeri prezidenţiale ruse au loc duminică, exact în ziua în care Rusia va marca patru ani de la anexarea Crimeei, aprobată în martie 2014 de populaţia acestei peninsule ucrainene majoritar rusofone, într-un referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională.

”Prin decizia voastră, voi aţi arătat lumii întregi ceea ce este o adevărată şi nu o falsă democraţie, aţi venit la referendum, aţi luat decizia şi aţi votat pentru viitorul vostru şial copiilor voştri”, a lansat Putin.

Mai sunt ”încă multe de făcut în vederea dezvoltării Crimeei şi Sevastopolului”, portul de ataş al Flotei ruse la marea Neagră, a recunoscut el.

”Însă noi o facem, noi vom continua să o facem şi noi vom face absolut totul, pentru că, atunci când suntem uniţi, suntem o mare forţă capabilă să rezolve problemele cele mai dificile”, a dat asigurări preşedintele rus.

Denunţată de Kiev şi Occident, dar salutată de majoritatea ruşilor, anexarea Crimeei se află la originea sancţiunilor dure americane şi americane impuse Rusiei din 2014.

Putin a îndepărtat deja orice perspectivă a retrocedării Peninsulei Crimeea Ucrainei, într-un film al postului de televiziune Rusia-1 difuzat duminică pe reţelele de socializare ruse Vkontakte şi Odnoklasniki.

Creditat cu aproximativ 70% din intenţiile de vot de ultimele sondaje, Vladimir Putin ar urma să fie ales fără vreo surpriză în al patrulea mandat, care-l va ţine la putere până în 2024.

INSPECŢIE LA POD

Vladimir Putin a inspectat miercuri lucrările la un nou pod care asigură o legătură între Rusia şi Crimeea, făcând din anexarea peninsulei ucrainene un argument de campanie cu patru zile înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei după anexare nu au schimbat poziţia Moscovei, care a lansat construirea unui pod rutier şi feroviar de 19 kilometri lungime peste Strâmtoarea Kerci, în vederea accelerării integrării Crimeei în economia rusă.

Edificul, supranumit ”Podul Putin” de către unii locuitori, se vrea o demonstraţie de generozitate a Moscovei faţă de o regiune mult timp abandonată pe plan economic şi totodată un simbol al alipirii la ”patria mamă”.

”Ceea ce aţi făcut voi este deja impresionant”, le-a spus Vladimir Putin muncitorilor.

El şi-a exprimat dorinţa ca podul rutier să fie operaţional înainte de vacanţa de vară şi nu în decembrie, cum s-a prevăzut iniţial.

Lucrarea a fost încredinţată societăţii Stroigazmontaj, proprietatea miliardarului  Arkadi Rotenberg, un fost partener de antrenament la judo al lui Putin.

Arkadi Rotenberg a profitat de inspecţia preşedintelui rus pentru a anunţa că podul ”în întregime rus” va fi inaugurat până la urmă pe 9 mai, pentru a sărbători victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

b. e.
14.03.2018, 21:44:21

Putin minte de ingheata apele! Nu cetățenii din peninsula Crimeea au vrut alipirea la Rusia, ci Putin și-a trimis omuleții verzi (armata) , ca să anexeze peninsula la Rusia. Astfel a vrut să-i pedepsească pe ucraineni, ca vor sa iasă sub influenta Moscovei și sa adere la UE și NATO.

-1 (11 voturi)
Lombardi Antonio
14.03.2018, 22:21:04

ha ha ha !!!! pina la cit lucrezi ?

+2 (8 voturi)
Podar
14.03.2018, 22:01:18

Crimeea, cum se stie, A fost Hanat ...Tatar... Dar rusii, prin Hotie, Si-au pus-o-n...buzunar... Siberia, deasemeni, A fost luata prin...Furt, De la mongoli, prin termeni, De ticalos...trecut. Cand sub Ivan zis...Groaznic, 1600...O mie sase sute, Rusii ajuns-au "paznic", Peste turme mai multe... Dar ei, inca viseaza, Ca Raia sa cuprinda, Pe Europa-n groaza, Talpile sa-si intinda...! Piticului frenetic, ASta prin minte-i...trece, Considerand ca-i "etic", Planeta sa i-o...frece...! ...

-4 (10 voturi)
Lombardi Antonio
14.03.2018, 22:20:16

Are dreptate. Crimeea este rusa , Hrusciov a dat-o Ucrainei .

+3 (11 voturi)
_wakki m
14.03.2018, 22:37:18

bagă, nu te lăsa, altfel primești la rație în loc de vodcă novocioc

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările