Washington Post: Rusia pregăteşte o ofensivă cu până la 175.000 de militari împotriva Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari fără însemne în Crimeea FOTO Shutterstock
Militari fără însemne în Crimeea FOTO Shutterstock

Rusia pregăteşte pentru anul viitor o ofensivă cu până la 175.000 de militari împotriva Ucrainei, aceştia urmând să fie concentraţi în patru locuri în 50 de grupuri tactice de luptă, relatează The Washington Post (WP), care citează un document oficial.

Moscova se pregăteşte să lanseze „100 de batalioane alcătuite din grupuri tactice, cu un efectiv estimat la 175.000 de oameni, dar şi tancuri, artilerie şi alte echipamente”, a declarat un oficial de rang înalt, sub protecţia anonimatului, pentru The Washington Post.

Pentagonul, contactat de AFP, a refuzat să comenteze aceste informaţii, însă a subliniat că este „foarte îngrijorat de probe care arată planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

„Susţinem în continuare diminuarea tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Tony Semelroth.

50 DE GRUPURI TACTICE DE LUPTĂ

Forţe ruseşti sunt pe cale să se concentreze în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, dezvăluie WP, citând un document militar american.

Joe Biden a crescut cu un nivel presiunea asupra Rusiei vineri, anunţând că pregăteşte „iniţiative” în apărarea Ucrainei în cazul unei invazii.

Serviciile ucrainene de informaţii estimează să „perioada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruseşti în vederea unei „escaladări de amploare” este sfârşitul lui ianuarie.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, aproximativ 100.000 de militari ruşi ar putea să participe la o eventuală ofensivă.

„Escaladarea este un scenariu posibil, însă nu inevitabil”, a subliniat ministrul ucrainean.

Rusia „a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei” şi este pe cale să-şi „testeze comunicaţiile”, a precizat el.

SANCŢIUNI ECONOMICE

„Suntem profund îngrijoraţi de planurile Rusiei în vederea unei noi agresiuni asupra Ucrainei”, i-a transmis joi secretarul de stat american Antony Blinken omologului său rus Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit la Stockholm, reiterându-şi acuzaţiile de miercuri, când a evocat pentru prima oară „probe” ale pregătirii unei invazii.

„Dacă Rusia a decis să continue pe calea confrunătrii, ea va suporta consecinţe grave”, a avertizat el, după ce a ameninţat miercuri cu sancţiuni economice dureroase.

Joe Biden şi omologul său Vladimir Putin urmează să discute prin videoconferinţă despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de la preluarea controlului asupra unei părţi a estului Ucrainei de către forţele separatiste proruse susţinute de Moscova.

SCENARIUL DE RĂZBOI PREZENTAT DE BILD

Pe de altă parte, cotidianul german Bild scrie că Vladimir Putin are în plan să ocupe două treimi din teritoriul Ucrainei, aproape până la graniţa cu România. Bild se bazează pe surse din NATO şi din serviciile de informaţii.

În prima etapă, Rusia ar cuceri sudul Ucrainei, „pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, precum şi a tăia accesul Ucrainei la mare şi, în consecinţă, la aprovizionare”, spune ofiţer de rang înalt pentru Bild.

Planurile Rusiei prevăd o operaţiune de debarcare „la est de Odesa, între oraşele Fontanka şi Koblevo”. Trupele ruse „vor înainta la nord-est de oraş, apoi vor face stânga şi vor avansa spre Transnistria”, încercuind Odesa.

În regiunea Herson, de-a lungul Niprului, ar putea avea loc operaţiuni aeropurtate ale forţelor speciale, blocând poduri peste cel mai important râu al ţării şi întrerupând astfel aprovizionarea. Concomitent, focuri de artilerie ar putea fi lansate din Crimeea asupra poziţiilor ucrainene.

Unităţi de tancuri ruseşti ar putea avansa spre vest, în Donbas, cu sprijinul marinei şi al forţelor aeriene, apoi se vor diviza spre două direcţii: Zaporojie, un important centru militar din sudul Ucrainei, şi spre Crimeea.

Dacă acest lucru va reuşi, partea de sud a Ucrainei ar intra sub controlul Rusiei, iar Putin ar dispune de un coridor din Rusia până la graniţa NATO cu România.

În paralel cu prima fază a războiului, aeronavele şi rachetele balistice ale lui Putin ar încerca să slăbească capacităţile militare ale Ucrainei în toată ţara. Ar putea avea loc operaţiuni în est, vizând oraşele Poltava şi Dnipro, şi dinspre nord, către Kiev.

În cele din urmă, Putin ar lua în calcul ca trupele rusă să avanseze până la „linia Korosten-Uman, pentru a întrerupe aprovizionarea din vestul Ucrainei”.

„Atunci s-ar putea aştepta la capitularea Kievului şi, în consecinţă, a Ucrainei”, scrie ziarul german.

Strategii NATO nu sunt siguri dacă Aleksandr Lukaşenko îşi va implica ţara în război.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite