Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

11 septembrie 2001, ziua pe care americanii nu o vor uita niciodată

4
11 Sep 2019 14:45:48
Autor: Ion Gaidau
Memorial ridicat pentru victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 FOTO EPA-EFE
Memorial ridicat pentru victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 FOTO EPA-EFE

Americanii îşi omagiază miercuri victimele atacului terorist din 11 septembrie 2001. În pofida trecerii a 18 ani de la cel mai sângeros eveniment din istoria Statelor Unite, sechelele încă nu au dispărut, atât la New York, cât şi la Kabul.

Din 2001 încoace, fiecare zi de 11 septembrie este dedicată rugăciunii şi amintirii victimelor celor mai sângeroase atentate comise vreodată pe teritoriul Statelor Unite.

Miercuri, Donald Trump s-a deplasat la Memorialul Pentagonului, ridicat în onoarea celor 184 de victime ale prăbuşirii zborului 77 al American Airlines. Lui Trump i s-a alăturat George W. Bush, preşedintele Statelor Unite din ziua atentatelor. Vicepreşedintele Mike Pence a prezidat ceremoniile de la Memorialul din Pennsylvania, în timp ce familiile victimelor atacurilor purtate împotriva Turnurilor Gemene din New York s-au adunat la o ceremonie privată organizată la Muzeul şi Memorialul Atentatelor din 11 Septembrie.

La 18 ani distanţă, Statele Unite se confruntă încă cu consecinţele acestor acte sângeroase imputate oraganizaţiei teroriste al-Qaida. Pe aeroporturile din Statele Unite, controalele de securitate rămân stricte, în timp ce, în Afganistan, armata americană continuă să fie vizată de numeroase atacuri. O rachetă a atins miercuri dimineaţa un perete al Ministerului afgan al Apărării, situat în apropierea Ambasadei americane la Kabul.

În Afganistan, 11 septembrie a provocat intervenţia armatei americane contra al-Qaida şi talbanilor aflaţi la putere la acea vreme la Kabul. Este vorba de cel mai lung război dus de Statele Unite în străinătate.

Pe lângă miile de victime directe, o altă consecinţă a zilei de 11 septembrie 2001 pentru New York este numărul mare de persoane atinse de cancer şi alte boli grave, mai ales de plămâni, din cauza norului toxic care a stat deasupra Manhattanului câteva săptămâni după cele două atacuri împotriva Turnurilor Gemene. Zeci de mii de pompieri şi voluntari mobilizaţi imediat la faţa locului au fost primii afectaţi.

Atentatele din 11 septembrie, comise prin deturnarea a patru avioane şi prăbuşirea lor în Turnurile Gemene, clădirea Pentagonului şi pe o câmpie din Pennsylvania, s-au soldat cu 2.977 de morţi şi 6.291 de răniţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
11.09.2019, 15:26:08

Nu trebuia sa citesc articolul, pentru ca mi-a facut rau. In primul rand a fost un atac sangeros asupra populatiei civile nevinovate organizat de Al Qaida, organizatie care a devenit omniprezenta in Africa, Orientul Mijlociu, in Asia centrala si de sud. Politicienii au uitat de promisiunile de a elimina organizatia.

0 (6 voturi)
dominic paul
11.09.2019, 18:02:36

Atacul terorist din 11 septembrie 2001 a fost o inscenare pusa la cale pentru a declansa razboiul impotriva terorismului. Rezultatul a fost ca jihadul islamic a cuprins intreaga planeta si a distrus increderea in capacitatea guvernelor de a apara populatia de atacuri.

-3 (5 voturi)
Necula Mario
11.09.2019, 18:07:04

@ dominic paul... Singura inscenare , esti tu. Mai précis , inscenezi ca ai Ratiune si Bun Simt...

0 (4 voturi)
Fifi Înaripatou
12.09.2019, 02:11:42

Singurul 11 de Septembrie care merita sa fie recordat cu oroare este 11 Septembrie 1973. Cel din 2001 o fost altceva si o fost complet evitabil. Cum? 1. Daca cretinul de Bush jr. ar fi luat in serios rapoartele CIA si ale altora despre atacul iminent. 2. Daca cretinii de amerikakani nu si-ar fi bāgat coada unde nu aveau ce cāuta, adicā in Middle East. 3. Daca retarzii nu ar construi cladiri peste 100 de metri in înaltime. Last but not least: How many innocent lives have been lost since 1948 at the hands of American bombs and bullets?? Does ANYONE honor them??!

+1 (1 vot)