Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

19 pompieri mistuiţi de flăcări în Arizona

0
1 Jul 2013 09:11:16
Mircea Goia
Incendiul din Arizona care a omorât 18 pompieri (foto: AP/THE ARIZONA REPUBLIC)
Incendiul din Arizona care a omorât 18 pompieri (foto: AP/THE ARIZONA REPUBLIC)

Pompierii se luptau cu flăcările care au cuprins zona Yarnell Hill (lângă localitatea Yarnell din Arizona - 40 km nord de Wickenburg) duminică seara şi erau în curs de a săpa o zonă de siguranţă pentru a limita zona de răspîndire a focului. Din păcate, nu au reuşit să-şi asigure un culoar de scăpare indeajuns de mare iar focul, devenit între timp mult mai puternic, i-a învăluit.

Incendiul, care a început de vineri în jurul orelor 5 după masă, se presupune că a fost iniţiat de un fulger sau de temperaturile mari care au lovit Arizona zilele acestea (azi, la mine în Phoenix, au fost 46 de grade Celsius şi o umiditate de sub 10% - condiţii ideale pentru un incendiu). 
  
 În aceaste perioadă în Arizona începe sezonul musonilor, ceea ce înseamnă că sunt furtuni scurte dar intense, cu fulgere, ploi şi vânturi puternice (asta pe lângă temperaturile înalte). Aerul având şi o umiditate scăzută (în ciuda ploilor), în zonă aceea fiind arbuşti şi iarbă uscată care pot lua uşor foc, tot ce e nevoie este o scânteie iar un fulger e mai mult decât îndeajuns pentru a porni iadul pe pământ. 
  
 Cei 19 făceau parte din echipele (în jur de 250 de oameni) trimise pentru săparea de şanţuri în jurul focului cu scopul de a limită răspândirea lui. În acelaşi timp ei trebuiau să îşi asigure o rută de scăpare în caz că incediul lua amploare. Din păcate, se pare că focul a luat amploare mult prea repede (fiind implicat şi un vânt puternic aici) ca ei să mai poată scăpa. 
  
 Pompierii decedaţi făceau parte din unitatea staţionată în oraşul Prescott - Arizona, oraş vizitat de mine în repetate rânduri. Am circulat, de asemenea, şi pe Arizona 89, stradă care acum e parţial închisă în acea zonă. 
 
Autorităţile se aşteaptă ca incendiul să distrugă jumătate din cele 500 de case aflate în raza incendiul care acum arde pe o suprafaţă de peste 800 de hectare. 
  
 Se aşteaptă sosirea a peste 400 de pompieri, şapte elicoptere, două avioane şi multiple maşini de pompieri duminică şi luni cu care se speră ca incendiul să fie stopat şi apoi stins. 
  
 O pagină de Facebook a luat fiinţă în memoria lor având deja peste 80.000 simpatizanţi. 
  
 "Trăind în Australia, şi fiind martor la incendiile care mai aveau loc aici nu pot descrie cât de curajoşi sunt aceşti oameni. Gândurile mele merg către familiile îndoliate.", spunea cineva pe pagina lor. 
  
 "Pe când trăiam în California, fost meu soţ meu fiind pompier, totdeauna trăiam clipele când el pleca în misiune la intensitate maximă. Aceşti oameni ne ţin pe noi în siguranţă. Condoleanţe familiilor." spune altcineva. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările